Přeskočit na hlavní obsah

Vši ve vlasech, dítě 2 roky

Pokud si dítko nebo dospělý přinese domů všivé kamarádky, žádné šampony mu nepomohou. Pouze mechanické vyčesávání již živých a následné sejmutí hnidů má smysl a úspěch. Pokud vším chcete předcházet, pak mám osobní tip, který jsem vychytala hned poprvé, když dcerka vši chytla po nástupu do školky (když jí bylo 2,5 roku).
Dcerku jsem do té doby myla dětským šamponem z bylinek, kupovaným v DM drogerii pod značkou Allverde. Jakmile si přinesla tuhle parádu, všichni mě radili vše převléknout, vyprat a nasadit na hlavu drasťáky nebo ostříhat. Jinak se toho prý budu zbavovat donekonečna. Blbost, na to jsem líná!

Stačilo si nastudovat biologii vši a od té doby dcerka, která nyní po 4 letech školku opouští, již vši nepřinesla. A to se výskyt objevoval každý měsíc v průběhu školky a upozornění viselo vždy na nástěnce.

Co jsem přesně udělala?
Nic jsem neprala, nic jsem drastického na vlásky nedala. Začala jsem dcerku od té doby mýt šamponem s tropokolagenem
Hned jsme vlásky umyly a při televizi (aby byla v klidu a vydržela to) kousek po kousíčku vlásky až po lopatky pečlivě pročesávaly všiváčkem. Polštář jsem otočila a ráno to zopakovala.

Druhý den bylo po všem a už se to nevrátilo. Proč?
Veš, když nemá hostitele, dehydruje zhruba po 18ti hodinách, pak umírá. Zároveň pro nakladení hnidy potřebuje určitý druh bílkoviny, aby ji přilepila na vlas. Šampon s tropokolagenem využívá také bílkoviny a na vlasu udělá ochranný peptidový obal. Ale na něj se vši už přilepit vajíčko nedaří a prostě nedrží.

Pokud tedy nějaké vši zůstaly na polštáři, otočením přišly o hostitele a dehydrovaly. Navíc se jim už nepodařilo naklást nová vajíčka, protože to prostě nedrželo. Ta stávající jsem pracně z vlásku stáhla a po pár dnech ještě dcerce hlavu opět projela všiváčkem, velmi pečlivě, zda se nějaké nevylíhlo. 

Co děláme pořád?
Vlásky myjeme zhruba 2 x týdně tímto kolagenovým šamponem a vši nás celé další 4 roky minuly. I když dcerka měla hlavu u hostitele denodenně ve školce. Jelikož si i já tímto šamponem hlavu myji několik let, tak jsem je od dcerky nechytla také, i když se mnou spala v posteli. Ryché, praktické a hlavně ověřeno i u jiných maminek, které se s tím předtím dost dlouho trápily.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv