Přeskočit na hlavní obsah

Červené oko, žena 35 let


Dlouhodoběji (cca 3 roky) trápí paní Magdu hodně znatelné červené žilky v oku. Dle Dr. (očařky) to zánět není, ale nejspíše je to alergického původu - doporučila jí brát Zyrtec a Spersallerg.

Paní Magda pár dní užívala, stav se zlepšil. Doktorka jí ale upozornila aby neužívala přípravky dlouhodobě, takže pak paní vysadila. Občas se jí oči spraví samy od sebe, jsou bez zarudnutí (vydrží dny, měsíce), pak se zarudnutí náhle vrátí. Nejvíce zarudlé oči má v období jaro/léto, při práci na PC, při výrazném umělém osvětlení. Výtok z očí přes den, v noci ani po ránu nemá, jen prostě hodně znatelné žilky. Zánět spojivek již měla nekolikrát, používala antibiotické kapky - Maxitrol a Tobrex.


Vzhledem k tomu, že to není akutní záležitost, ale vlastně chronická, pak je potřeba začít od začátku. Naordinovala jsem jí Euniké Silver 1-1-0 a Deparim 1-0-1.

Moje spolupracující laborantka mi k případu sdělila:
Zyrtec se sice dá déle užívat, ale tělo si zvykne a přestane reagovat, takže výsledek je nulový. A navíc v tomto případě nepomůže. Oční kapky Spersallerg se dají použít maximálně jako první pomoc, při delším užívání oko naopak zrudne a pálí. Takže paní udělala dobře, že je neužívala déle..

Zánět spojivek jde ruku v ruce z červeným okem. Antibiotika pomohou rychle, ale pouze dočasně, vždy se to zopakuje. Navíc Maxitrol jsou nejen antibiotika, ale také je v nich kortikoid, na který si oči vypěstují závislost a oko poškozují. Spojivky se stanou háklivé na každou drobnost a záněty se následně stanou častější a silnější.

Červené žilky mohou mít několik příčin, ale vypadá to, že paní Magda bude i světloplachá s projevem převážně na očích.


Paní Magdě jsme položily několik otázek, na které nám odpověděla i přes to, že červené oko přešlo samo.

Kromě potíží s očima, trpíte i na migrény, bolesti hlavy, závratě?
Migrény ne. Bolesti hlavy minimální, velmi zřídka. Závratě ano.

Vzpomenete si, zda jste měla někdy potíže se srážlivostí krve?
Pouze v dětství mi tekla často krev z nosu, ale nevím zda to stím souvisí, v dospělosti se již žádný jiný problém nevyskytl.

Prodělala jste v době před těmi 3 roky nějaký úraz, operaci?
Úraz ne. Operace - 2011 a 2104 císařský řez.

Trpíte často na modřiny nebo dělají se Vám i po těle výraznější žilky?
Na modřiny trpím hodně. Žilky - spíš mám hodně "slabou kůži" a žilky více prosvítají.

Jste chudokrevná?
V těhotenství ano, nyní nevím.

Máte nějakou alergii?
Ano - stromy, trávy (konkrétní typy nevím), srst - králík, ovoce - nektarinka, hruška, některé druhy jablek atd.

Býváte často nastydlá, virozy, rýma, kašel apod... ?
Rýma - ano, často (i zelená, ale ne zánět dutin). Kašel ne. Velmi často bolesti v krku - virové i bakteriální.

Máte jiná onemocnění či užíváte nějaké léky?
Vitiligo - v podpaží, "stabilizované", nešíří se na ostatní části těla. Z léků užívám pouze antikoncepci Lamya.

Máte k dispozici krevní rozbor ne starší jak 2-3 měsíce?
Bohužel ne.

Paní Magdu nechci nijak děsit, ale začervenání oka se po čase vrátí. Má hodně oslabené stěny cév. Pak stačí se třeba například pro něco sehnout, tlak v oku se zvýší, oko se překrví a stěny žilek krev propustí. Proto i trpí na ty modřiny. A má to v kombinaci s tenkou kůží, která nemá dostatek elasticity a kolagenu. Oboje bude třeba posílit, protože nějakou dobu se objevují pouze modřiny, pak už větší podlitiny a může nastat i krvácení např. z nosu jelikož stěna cév se tak dlouho oslabuje až to nevydrží a vytvoří se trhlinka. A antikoncepce je jedna z věcí, která k tomu přispívá. Je tu zde i podezření na aktuální chudokrevnost. Závratě mohou mít více příčin včetně nízkého tlaku.

Alergie, bolesti v krku atd...,otázka je, co na to vždy užívá a nebo zda nechá, aby si tělo poradilo. Imunita se dá snadno ovládnout, ale pokud se na ni nezaměříme, tak bakterie paní Magdě kolují v těle a když je neslabší, znovu problém propukne.

Je třeba to vše dát do kupy, aby se organismus celkově posílil, byl odolnější, opravit tenké stěny cévní, aby nedělaly potíže čím dál větší, posílit pokožku, vyrovnat tlak atd...

Proto byl paní Magdě navržen podrobný krevní rozbor + rozbor moče, tzv. BH test. Má na to nárok i u obvodního lékaře jako preventivní vyšetření. Abychom určili přesné dávky a produkt, musíme znát aktuální zdravotní stav z pohledu krve, kde přesně uvidíme stav organismu, kde co chybí či přebývá....

Případ uzavřen s otazníkem: Paní Magda přestala komunikovat, takže tento případ uzavírám s tím, že nyní je již jen na rozhodnutí klientky našich rad využít.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv