Přeskočit na hlavní obsah

Mastocytóza, dítě 9 měsíců

Diagnóza: 9ti-měsíčnímu chlapečkovi byla na speciální kožní klinice v dětské nemocnici v Brně diagnostikována nemoc Mastocytóza. Nyní je ve stádiu hnědých flíčků po těle, čili mu zasahuje pouze kůži, což prý bývá u 90% případů. Nicméně u zbývajících procent mohou mastocyty napadnout i vnitřní orgány, proto musí každého půl roku podstoupit kompletní vyšetření.


Vyšetření krve, moči, sono všech orgánů a oční vyšetření bylo v pořádku.
Co se týká očkování, to proběhlo ve 4. měsíci (polovina ledna) - klasická hexavakcína plus navíc Prevenar, ten zatím ve 3 dávkách a 4. dávka má proběhnout do půl roku.

V průběhu března prodělal "šestou" nemoc. Projevující fleky lékaři sledují zhruba od 4. -5.měsíce (že by po očkování ????).

Doporučení od primářky kožní ambulance:
2x týdně mazat v tenké vrstvě Locoid Lipo krém a při zhoršení stavu - červenání, dušnost apod. dát Fenistil kapky nebo Rectodelt čípky.

Maminka dítěte se na mě obrátila, zda by se příznaky nedaly něčím mírnit. Po konzultaci s odborníky u tohohle chlapečka můžeme použít jen Powerful Worker v dávkování  1/2 tobolky ráno a večer, dlouhodobě. Obsah tobolky se zamíchá do příkrmu či podá v pití. Nemoc se bude vyvíjet a podle toho bude i reagovat imunita.
Pokud maminka zkusí doporučený postup a průběžně se ozve, jak na tom prcek je, budu zase o kus chytřejší a zkušenější.

Krém doporučený primářkou je klasický kortikoid, takže to nic neřeší, jen návyk pokožky na aplikaci. To znamená, že když se výsev flíčků projeví více, bude tělo vyžadovat tento krém. Kortikoidy slouží vlastně na potlačení alergické reakce těla, ale jsou návykové a kůží se dostávají do krve a to je špatné. Ten opravdu použít jen výjimečně.

Mastocytóza (anglicky mastocytosis) 
Název tohoto onemocnění je odvozen od tzv. žírných buněk, které jsou součástí imunitního systému. Mastocyty jsou vytvářeny v kostní dřeni, odkud jsou vyplavovány do tkání, kde bychom je nalezli poblíž cév nebo nervů. Za normálních okolností je nenajdeme v krevním řečišti.
U pacientů, kteří trpí mastocytózou, je přítomen abnormální růst a hromadění těchto žírných buněk v jednom nebo více orgánech (např. kůže, kostní dřeň, játra, slezina). Podle toho, který orgán je postižen, můžeme rozdělit mastocytózu na kožní, mastocytózu kostní dřeně, systémovou mastocytózu apod.

Závěr
Maminka se vydala jinou cestou, takže nelze ověřit, zda je na mastocytózu náš postup účinný.Pokud řešít podobný problém, budu ráda, když mi sdělíte vaši zkušenost s touto nemocí.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv