Přeskočit na hlavní obsah

Úraz žeber při bojovém sportu, žena 38 let

Kdo: žena, věk 38 let
Kdy: září 2015
Co: Úraz při tréninku bojových sportů
Stav: vyřešeno za týden


Žena, která se v minulosti věnovala bojovému umění, chtěla navázat po několika letech na tento sport. První dva tréninky proběhly bez problémů, na třetím utrpěla při pádu úraz. Několik dní měla šílené bolesti od levého ramene po lopatku, nemohla po ránu vstát z postele a bolesti se postupně zvyšovaly. Odmítala návštěvu ortopeda a kontrolu rentgenem.

Jelikož jsem nevěděla, co přesně úraz způsobil a co vše je pohmožděno, poslala jsem klientku nejprve k fyzioterapeutce I.M., která zjistila, že jde o poškozené tkáně a pohmožděná 2 žebra, která se při pádu pootočila a byla příčinou bolestí. Klientku lehce promasírovala a naučila ji dýchací cvičení.

Dýchací cvičení pro "návrat" poškozených žeber na své místo
Srolujete ručník a lehnete si na něj tak, aby byl podél páteře. Vlmi zhluboka a pomalu se nadýchnete a dech na chvíli zadržíte. Poté pomalu vydechujete, co nejvíc to půjde a opět chvíli v této poloze setrváte. Několikrát zopakujete a praktikujete každý den, dokud žebra opět nenaskočí do své původní pozice.

I přesto, že klientka dodržovala tento postup, bolesti se zhoršovaly a navíc se objevila i další zdravotní komplikace v podobě bolestivého močení a častého nutkání na toaletu. Klientce při takto velkém poškození abnormálně klesla imunita a pomnožily se kvasinky, které způsobily akutní kvasinkovou infekci.

Jak jsme klientku zbavily bolestí
Na poškozené místo 4 x denně vmasírovala na vlhkou pokožku přípravek Inventia Hair & Nails, který dodal okamžité látky na opravu poškozených tkání díky své biologické aktivitě. Druhý den bolest rapidně ustoupila a nastala značná úleva. Další den žebra během dýchacího cvičení opět naskočila. Bolest do třetího dne zmizela úplně.

Jak jsme klientce vyřešili kvasinky
Jelikož klientka se nikdy v minulosti s kvasinkovou infekcí nesetkala, šlo pouze o vyjímečný stav v souvislosti s úrazem. Doporučili jsme vysadit okamžitě ze stravy potreaviny obsahující cukry. Obzvlášť nápoje obsahující cukr. 3 x denně musel vypít Acidofilní mléko. Zvolili jsme Acidofilní mléko Pilos z Lidlu, které do obchodního řetězce dodává mlékárna z Valašského Meziříčí a na obalu má uvedeno, že obsahuje lactobacily. Takto postupovala 4 dny a problém zcela zmizel.

Závěr
Problém s ramenem byl vyřešen do týdne, problém s kvasinkami také. Slabší bolest v rameni ještě o sobě dala jednou vědět zhruba za 3 měsíce, kdy klientka více zatížila paži v lanovém centru. Nešlo však o žádnou větší bolest a tak ji doslova "rozhýbala". Občas se ještě lehce ozve při nějaké větší záteži, ale podle klientky to není nic hrozného, jen zakřupání.

Fotodokumentace chybí, protože pohmožděné rameno nemělo žádné zabarvení či modřiny.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv