Přeskočit na hlavní obsah

Kortikoidy u alergiků a astmatiků - vše co byste o nich měli vědět

Pokud onemocníte, měli byste v první řadě jít po příčině. Nemoc je informace o tom, že člověk dělá v životě nějakou chybu.  Nyní nastává období, které je nepříjemné pro alergiky a astmatiky. Kortikoidy z lékáren mizí jak na běžícím pásu. Měli byste ale o nich vědět dost důležité informace.

Nejvíce užívané kortikodiy: Beclomet, Symbicort,  Ecobec, Miflonid, Foradil,  Avamys, Rhinocort,  Nasonex. Někdo užívá i jejich vzájemné kombinace.

Kortikoidy jsou extrémně účinné, ale také zrádné. Mají rychlý a silný protialergický, protizánětlivý účinek. Zmírňují otok a svědění. Jejich podání musí být vždy dokonale zdůvodněné, doba užívání pokud možno co nejkratší. V opačném případě přicházejí na řadu účinky nežádoucí.

Přestože se kortikoidů při jejich inhalačním podání dostává do těla relativně málo, mohou se projevit i celkově: odvápněním kostí, postižením zraku: šedým nebo zeleným zákalem, zvýšením nitroočního tlaku nebo kožními problémy. Nejzávažnější jsou ale jejich nežádoucí účinky přímo na sliznici nosu a dýchacích cest. Dochází k jejímu vysoušení a ztenčení, sliznice je zranitelnější, stěny vlásečnic ztrácejí pružnost, zůstávají trvale rozšířené, snadno praskají a krvácejí.

Kortikoidy na jedné straně potlačují alergickou slizniční reakci, na straně druhé oslabují její imunitu. Sliznice je o to náchylnější k zánětům.

Když mě osloví člověk, který kortikoidy užívá, začneme s jejich vysazením úplně, tělo jich zbavíme (Euniké for Man/Woman) a na nejhorší období nasadíme Euniké Green. Postupně se tak zbaví problémů. U každého záleží, jak dlouho kortikoidy užíval. Čím déle, tím delší je náprava. Zpravidla do 2 let už tělo reaguje na alergeny normálně. Pokud již odvápňování kostí začalo, dodáme vápník přímo do kostí s Euniké Scarlet. Za tři měsíce lze stav kostí odkontrolovat a pokud jsou ok, není třeba dál užívat.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv