Přeskočit na hlavní obsah

Jak správně skladovat čerstvé potraviny?

Strava je nesmírně důležitá pro zdravý vývoj a kvalitní život. K tomu je potřeba i kvalitních potravin, které jsou nejlepší od farmářů a čerstvé. Zamysleli jste se někdy nad tím, zda čerstvé potraviny správně uchováváte?

Špatně skladované potraviny ztrácejí na kvalitě a mohou se rychle kazit. Proto si projdeme pár jednoduchých triků.

Zeleninu skladujte od ovoce ODDĚLENĚ

Hlavně věnujte pozornost uložení jablek, které urychlují proces zrání ostatního ovoce a zeleniny ve své blízkosti.

Myjte těsně před KONZUMACÍ
Pokud ovoce a zeleninu umyjete dříve a konzumovat plánujete později, budou se kazit rychleji. Výjimkou jsou saláty.

Do LEDNICE vše nepatří

Rajčata, avokáda, citrusy a banány neuchovávejte v lednici. Snižuje se tím jejich kvalita a přichází o svou chuť a aroma. Do lednice je přesuňte teprve, když začnou přezrávat a potřebujete, aby ještě den-dva vydržely, než je spotřebujete.

EXOTIKU nechte v pokoji
Exotické ovoce nikdy nedávejte do lednice, nechte ho v pokojové teplotě. Při kontrole zralosti tiskněte ovoce velice jemně. Při silném promačkání mohou začít daná místa rychle hnít. Banány není nutné zkoušet hmatem. Správně zralý BIO banán poznáte podle hnědých (tzv. cukrových) teček na slupce.

S BYLINKAMI zacházejte jako s květinami
Z jemných bylinek sundejte gumičku/plastový obal, seřízněte stonky a dejte do sklenice s vodou, jako kytku. Můžete je takto nechat asi čtyři dny na lince anebo asi sedm dní v lednici. Nezapomeňte jednou za dva dny vodu vyměnit.

SALÁT potřebuje vlhkost a chlad
Salátové listy umyjte ve studené vodě a osušte v odstředivce. Listy dejte do mísy a překryjte ji utěrkou namočenou ve studené vodě a důkladně vyždímanou. Skladujte v lednici a když utěrka bude téměř suchá, opět ji namočte a vyždímejte. Salát vám takto vydrží asi pět dnů a máte ho připravený kdykoliv si vzpomenete.

JAHODY a BOBULE snězte co nejdřív
Jahody a další bobulové ovoce jsou velice náchylné a je vhodné je zpracovat nejpozději den po nákupu.

Všechny potraviny průběžně kontrolujte. Udržujte svou lednici čistou! Dopřejte ji pravidelné a důkladné čištění jednou za měsíc. U této příležitosti z lednice také vytřiďte vše, co již nepoužíváte.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv