Přeskočit na hlavní obsah

Je cukr v ČR GMO free? Pravděpodobně ne!

Česká republika není úplně GMO free. Je cca asi 57 povolených genetických modifikací plodin. Jednou z nich je i modifikace cukrové řepy. V jedné facebookové přestřelce jsem si na tohle téma dovolila rýpnout a díky tomu se mi podařilo zjistit to, o čem se moc na veřejnosti nemluví, nebo by nikoho nenapadlo hledat souvislost. A čím víc jsem pátrala, tím víc jsem přesvědčená o tom, že v obchodech najdeme pouze cukr s GMO a žádný i jiný. A prsty v tom mají i Dobrovice.

A teď hezky popořádku všechny souvislosti vedoucí k podezření modifikovaného cukru.

Modifikovat cukrovou řepu v rámci EU (či ji dovážet) mají pouze dvě společnosti. Největší GMO gigant americké Monsanto (zastoupené pobočkou v Belgii) a německá společnost KWS SAAT AG, což potvrzuje tento oficiální registr GMO producentů.

Když se podrobněji podíváme na vlastníky cukrovaru Dobrovice, tak v minulosti patřil cukrovar německé knížecí rodině Thurn Taxis, viz. zápis ve Wikipedii, jejíž iniciály nesou cukry vyrobené v Dobrovicích dodnes a najdete je podle označení TTD. Jméno Taxis je spojeno i s Velkou Pardubickou, neboť je podle nich pojmenován velmi obtížný skok Taxisův příkop. To byla minulost.
V současné době jsou vlastníky dobrovického cukrovaru francouzští Union SDA a němečtí pěstitelé řepy prostřednictvím Südzuckeru.

A zde už nám vzniká jistá spojistost GMO not free! Südzucker totiž spadá i do koncernu KWS SAAT AG, který onu modifikaci má povolenu, viz. tento zápis.

Modifikovaná cukrovka se pěstovala v ČR!
A to není vše. Pokud někdo tvrdí, že u nás nebyla modifikovaná cukrová řepa pěstována, tak se mýlí.
V roce 2012 se totiž pěstovala v lokalitách u Nechanic a Probluz. Co vše k tomuto pěstování bylo potřeba a všechny souvislosti s tím spojené je velmi pečlivě zdokumentováno v této závěrečné zprávě Ministerstva životního prostředí. A ta zpráva není moc příjemná, protože se tam dost hojně používal glyfosát v H7-1 (Roundup Ready).

Monsantu to nevyšlo v USA, tak to zkusilo v Evropě
Dle NaturalNews byl geneticky modifikovaný cukr uveden na americký trh v roce 2009. Stejně jako mnohé jiné byl modifikovaný Monsantem, aby odolával herbicidům. Monsanto dokonce mělo problémy s americkým ministerstvem zahraničí a soudem ohledně jejich cukrové řepy, již vysazovalo na základě ilegálního schválení. Bylo jim nařízeno, aby z půdy semena odstranili. O tři roky později se pokusy dělaly v naší zemi a kdo ví, jak to vlastně nyní je.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv