Přeskočit na hlavní obsah

Evropu nakazily superbakterie

V Evropě se vyskytuje jeden kmen takzvaných “superbakterií” E.coli, odolných i proti poslednímu antibiotiku, kolistinu, o němž se dosud soudilo, že dokáže infekci zastavit i za cenu toho, že  pacientovi vyřídí ledviny. Věc vyzkoumal tým evropských vědců, který prošetřoval vzorky, sesbírané v některých případech už před čtyřmi lety. Své závěry publikoval v prestižním časopise The Lancet.

Před superbakteriemi varovala nedávno i Evropská unie, která ústy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin a léčiv (European Food Safety Authority, EFSA) a Evropského centra pro prevenci nemocí (European Centre for Disease Prevention, ECDC) oznámila, že na “superbakteriální” infekci zemře na území Evropské unie nějakých 25-000 lidí ročně, a že je to problém. Opravdu mohou být smrtelně nebezpečné - alespoň pokud setrváme v modelu medicíny a výživy tak, jak momentálně je.


Proč jsou bakterie super

Superbakterie mají několik společných znaků: především jde obvykle o poměrně běžné a za normálních podmínek ne tak nebezpečně bakteriální kmeny: v Americe nedávno zemřela žena na infekci Klebsiellou pneumoniae, bakterií, která poměrně často způsobuje (nijak fatální) problémy v lidských močových cestách. E.coli je zase, pokud správně funguje, běžnou a dokonce prospěšnou obyvatelkou lidského zažívacího traktu. Jenže pokud se dostane jinam, než má, může napáchat velkou paseku, včetně celkové sepse a smrti. Obvyklé je, že nákaza postihuje například pacienty v nemocnicích a další těžce nemocné či silně oslabené či přirozeně křehké osoby, včetně kojenců a malých dětí. Další bakteriální kmeny, jako třeba salmonela, která je také často odolná proti běžným antibiotikům, jsou nepříjemné i ve své základní podobě.

Za vše může rezistence

Je dlouho a dobře známo, že bakterie jsou schopny učit se odolnosti proti látkám, jež jsou pro ně zpočátku zničující, a svou odolnost předávat svému potomstvu. Odpovědí moderní medicíny - logickou, ale současně předem odsouzenou k nezdaru - je nalézání dalších a dalších látek, které mikroby ničí. Jenže bezvýsledně. Bakterie poměrně úspěšně drží krok s dobou. Soudí se, že za šířením vysoce odolných “zmutovaných” bakteriálních kmenů stojí především veterinární průmysl. Například kolistin, antibiotikum, o němž referovala česká Nova, byl podle Financial Times, citujících Světovou zdravotnickou organizaci, dlouho používán především na drůbežích farmách - a to nikoli léčebně, ale k podpoře růstu zvířat. Kolistin, který takto byl po léta užíván, je ovšem současně poslední třídou antibiotik, která na E.coli a některé její sestřičky zabírala. Karpabeny, další látky, které dosud byly schopné bakterie likvidovat, totiž už v řadě případů nefungují.

Kdy to začalo?

Infekce se možná šíří z čínských farem - nebo si jí v Číně rozhodně všimli. V Evropě ovšem už předem EFSA zaregistrovala, že se bakterie odolné proti kolistinu a karpabenům vyskytovaly především ve vepřovém mase.

Vědci spekulují o tom, že se odolnost vůči “antibiotikům poslední záchrany" v Číně šíří a mutuje skrze hostitele, jako jsou mouchy a migrující ptactvo. Dvě na sobě nezávislé studie, jedna v The Lancet, druhá v Nature Microbiology, prokázala slušné rozšíření odolných bakterií v čínských nemocnicích (jedna ze studií objevila “superbacila” v osmadvaceti zkoumaných nemocnicích).

Čína už minulý rok zakázala používání kolistinu jako růstového stimulantu, jenže nezakázala jeho veterinární použití léčebné, takže se zákaz dá poměrně snadno obejít. Kromě toho v Číně plánují kolistinem léčit pacienty v nemocnicích (pokud tedy chytí kmen, který zrovna není proti této droze odolný) - takže nelze počítat s tím, že by jeho použití nějak výrazně klesalo.

Je to paradox, typický pro Asiaty: ačkoli mají svůj vlastní, tisíciletí starý medicínský systém, který národ už jednou téměř zachránil před vyhubením, jsou Číňané současně “šílení” po novinkách ze Západu. Jíst antibiotika jako bonbóny je tudíž v Číně stejná móda, jako u nás. Čínský hlad po západní medicíně má mohutnou podporu multimiliardového farmaceutického průmyslu.


Lze se proti superbakteriím bránit?

Klasickou medicínou nikoliv. Alternativní řešení má. Vychází totiž z principu zvyšování imunity skrze správnou stravu, cvičení a životní styl. Superbakterie zabíjejí především již oslabené osoby. Současně se přidají produkty, zaměřené na vyloučení škodlivých toxinů z těla - takže si organismus poradí i s bakterií, na níž jsou antibiotika krátká. Na E.coli výborně funguje kombinace namíchaná v produktu Euniké Pink Grape. Jde o český doplněk stravy, který likviduje 800 druhů virů a bakterií. Nejde ani tak o samotný produkt, ale o to, jak s látkami pracuje sám organismus. Nám v praxi pomohl vyřešit již plno problémů s touto bakterií,u kterých právě antibiotika stav naopak zhoršila. Pokud se Euniké Pink Grape nasadí ve správném dávkování (podle typu úřadující bakterie), výsledky jsou 100%. Tělo má totiž úžasné samoléčebné schopnosti a látky dokáže zužitkovat na maximum, přičemž v těle nezůstává chemická stopa, jako v případě léků.

Na E.Coli Euniké Pink Grape  mám vyzkoušen ve spoustě případů. Ten nejvážnější, kdy ATB nejenže nezabrala, ale navíc totálně poškodila střeva, je zdokumentován v případu Opakované záněty močového měchýře, žena 58 let - obsahuje veškerou lékařskou dokumentaci !!!






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv