pondělí 22. srpna 2016

Zvýšená kyselina močová? Počítejte puriny.

Kyselina močová je výsledný produkt metabolismu látek označovaných jako puriny. Postižený organismus neprodukuje dostatečné množství trávicího enzymu urikázy, který oxiduje relativně nerozpustnou kyselinu močovou na vysoce rozpustnou látku. V důsledku tohoto nedostatku dochází ke hromadění kyseliny močové v krvi a tkáních, kde nakonec krystalizuje. Vytvořené jehličkové urátové krystalky pronikají jako skutečné jehly do málo prokrvených tkání, zejména do kloubů.

Hlavní příčinou zvýšení kyseliny močové v krvi je především nevyvážená strava, ve které zpravida chybí především  hrubá vláknina obsažená pouze v celozrnných potravinách a v luštěninách. Naproti tomu živočišné potraviny vlákninu neobsahují.  Maso při tepelné úpravě ztrácí na hmotnosti, ale ne na obsahu purinových látek, jejich obsah se ve 100 g tepelně upraveného masa zvyšuje. Naopak luštěniny při tepelné úpravě nabírají 150 - 400 % procent vody a tím se obsah purinových látek ve 100 g hotového pokrmu snižuje více jak na polovinu:

Jak snížit kyselinu močovou, jejíž nadbytek vede k onemocnění nazvaném DNA?

  • Omezte alkohol. Ten často funguje jako spouštěč záchvatů u predisponovaných. Už dvě skleničky můžou přinést bezesnou noc. Nejlepší je vyvarovat se alkoholu úplně.
  • Nejezte potraviny s vysokým obsahem purinů. Vzdát se musíte například vnitřností, telecího, kuřecího a jehněčího masa, omezte ochucovadla - polévkové koření, sójovou omáčku. Vyhněte se masovým kostkám, některým rybám, kakau, luštěninám…
  • Vyhýbejte se hladovkám, bílkovinným a proteinovým dietám a vůbec drastickému jednostrannému hubnutí.

Zde uvádím přehled potravin s obsahem purinů (mg/100g) 


Maso, uzeniny: skopové 46, vepřové 48, telecí 48, hovězí 40, kuřecí 40, zvěřina 35–39, králičí 38, anglická slanina 25, šunka 24
Ryby: sardinky 120, sleď 69, kapr 54, pstruh 56 štika 48, losos 22
Vnitřnosti: telecí brzlík 400, játra 95, ledvinky 80, jazyk 55
Mléko, vejce: žloutek 5, bílek 2, mléko 1
Zelenina a luštěniny: zelený hrášek 80, čočka 70, hrách 45, fazole 44, špenát 23, chřest 14, květák 10, celer 10, lískové ořechy 10, mandle 9, zelí červené 8, brambory 6, ředkvička 6, zelí bílé 5, kedlubna 5, červená řepa 5, hlávkový salát 5, houby 5, rajčata 4, okurky 3, mrkev 2, cibule 1
Ovoce: jahody 5, borůvky 2, hrušky 1, jablka 1, švestky 1, hroznové víno 1, pomeranče 1, meruňky 0
Pečivo: kakaový prášek 1900, ovesné vločky 30, celozrnný chléb 14, bílé pečivo 8, žitná nebo pšeničná mouka 0


Co když to nezvládnete?

Ti, co nejsou líní nad svou stravou přemýšlet, dokáží puriny zkrotit sami. Kdo upraví svůj životní styl, tak mu 3 měsíce stačí na to, aby organismus dál fungoval normálně. Snažte se, jinak Vám lékaři nasadí léky, které sice tento problém budou řešit, ale zase vyvolají plno problémů jinde.