Přeskočit na hlavní obsah

Zánět dásně, muž 60 let

Kdo: muž, věk 60 let
Kdy: září 2014
Co: Napuchlá tvář na dovolené
Stav: vyřešeno za 3 dny


Na dovolené v Chorvatsku, kde byli ve stejném penzionu ubytování i klienti Domova Na Hrádku z Červeného Hrádku (tělesně i mentálně postižení) jsem se pokusila řešit případ muže, kterému se zanítil zub či dáseň a tvář mu napuchla, jako by měl v puse tenisák. Kvůli bolesti pán nemohl ani pořádně jíst.

Na dovolené jezdím vždy vybavena "první pomocí" a tak jsem se angažovala. Řešit takové problémy se zahraničními lékaři zpravidla končí pouze ledováním, nasazením antibiotik a tučnou částkou.

Sociální pracovnice, které tam s klienty byly, jsem požádala, aby si pán nejprve vyčistil zuby a následně mu na bolavé místo nastříkaly Aloe Vera Soft Spray. Potom aby vysypaly tobolku Powerful Worker a rozetřely obsah po dásních. Tento postup opakovaly 4x denně. Druhý den boule splaskla na polovinu a zřejmě i bolest ustoupila, protože pán mohl opět začít jíst. Zhruba za 3 dny bylo po všem a pán si mohl v klidu užít dovolenou.

Jelikož jsem si nebyla jistá, zda byl zánět zažehnán nebo šlo o začínající kaz, doporučila jsem po návratu do Čech kontrolu u stomatologa. Přeci jen za tak krátkou dobu nemusel problém zmizet úplně. Stomatolog však potvrdil, že pán má vše v pořádku.

Upozornění
Powerful Worker je v takových případech skvělý. Ne vždy však stejný problém vyřeší. Pokud v těle úřaduje bakterie a Powerful do dvou dní nezabere, pak je nutné nasadit Pink Grape v dávkování 2-2-2 první 4 dny a pak vybrat zbytek balení 1-0-1. U dětí poloviční dávky. V současné době, když řeším podobné záležitosti, raději nasazuji oba dva najednou. V Chorvatsku jsem však tenkrát měla sebou jen Powerful Worker a Aloe sprey .... a vyšlo to. Ulevilo se všem. A o to šlo.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv