Přeskočit na hlavní obsah

Žena 35 let, zánět jícnu nebo reflux? Vyřešeno rychle pouze úpravou stravy!

Klientka V.V. se na nás obrátila s problémem polykání. Když se s námi paní spojila, bylo to už 3 měsíce, co jí problém přetrvával. Problém se podle popsaných příznaků jevil jako zánět jícnu (ezofagitida) či reflux. Řešení bylo ale rychlé a jednoduché. A bez medikamentů!

Klientka nám dále uvedla:
„Ráno když jsem nalačno je to lepší, ale během dne se to zhoršuje a večer je to dost špatné. Zvláštní je, ze při jídle mi to nedělá, ale jakmile dojím, je to jak kdyby mi to poslední sousto nešlo spolknout a strašně mě to v krku (v ohryzku) tlačí až někdy trosku dusí. Je to opravdu strašně nepříjemné. Bolí mě i na plicích, Už si vůbec nevím rady.
Byla jsem na ORL, rentgenu krční páteře, ultrazvuku štítné žlázy, alergologii, neurologii a endokrinologii. Vše je však v pořádku. Opravdu už si připadám jako blázen a připouštím, že to může být i psychického rázu.“

Trochu jsme si ji vyzpovídali a příčina byla hned jasná. Paní denně konzumovala nasekané ořechy a ještě k tomu přidávala poměrně často med. Právě tato kombinace neustále dráždila jícen a žaludek a vytvořila na nich malé mikrotrhlinky.

Naše doporučení
Vysadit všechny ořechy a med. Hojení takového podráždění může trvat klidně i půl roku.

Výsledek
Počátkem ledna se klientka ozvala, že skutečně nastalo zlepšení. Dál v konzumaci ořechů, semínek a medu nepokračovala. V únoru byla téměř bez problémů.
Dále jsme jí doporučili konzumaci ořechů max. hrst jednou týdně, ale v přirozené formě – nikoliv nasekané. A určitě ne společně s medem.

Vysvětlení, proč ořechy konzumovat s opatrností:
Pokud ořech rozkoušete a řádně rozmělníte v ústech, smíchá se slinami a jeho další cesta trávící soustavou není dráždivá. A pokud ano, pak se drobné ranky zahojí.
Pozor! Nasekaná forma nenutí k rozmělnění v ústech a ostré okraje poté vykonají své. Ještě větší problém nastává, když nasekané ořechy a semínka spojíte s medem. Nalepí se na jícen či žaludeční stěnu a tře se. Při každodenní konzumaci je tak prakticky nemožné, aby se podrážděné stěny zahojily. Problém se tak přiživuje a stupňuje.

OŘECHY: jejich denní konzumací se docílí poškození a poranění jícnu a stěn žaludku, na které to působí jako žiletka. Nic by se nestalo kdyby to bylo občas pár kousků, ale konzumace několikrát za den je agresivní pro tkáň zažívacího ústrojí.

MED: tady je to stejné jako ořechy. Med je sice zdravý, ale pouze v přiměřeném množství. Pokud se konzumuje několikrát denně, způsobí, že tu pěkně poškozenou sliznici od ořechů ještě naleptá. Je to jako byste se hodně řízli a do toho stále sypali sůl a ránu jitřili. Tak podobně vypadal jícen a žaludek paní V.V.  S tím spojené je permanentní dráždění žlučovodů, které se na tomto stavu mohou také podílet. A následek toho všeho je těžké polykání, tlak na hrudi až do krku.

Závěr:

Paní V.V. se naučila správně konzumovat ořechy a od té doby problémy s polykáním již nemá.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv