Přeskočit na hlavní obsah

Zvýšená kyselina močová? Počítejte puriny

Kyselina močová je výsledný produkt metabolismu látek označovaných jako puriny. Postižený organismus neprodukuje dostatečné množství trávicího enzymu urikázy, který oxiduje relativně nerozpustnou kyselinu močovou na vysoce rozpustnou látku.

V důsledku tohoto nedostatku dochází ke hromadění kyseliny močové v krvi a tkáních, kde nakonec krystalizuje. Vytvořené jehličkové urátové krystalky pronikají jako skutečné jehly do málo prokrvených tkání, zejména do kloubů.

DNA (arthritis urica) neboli pakostnice je onemocnění obvykle charakterizované opakujícími se záchvaty akutní zánětlivé artritidy, projevující se zarudlým, velmi citlivým a horkým otokem kloubu. Nejčastěji je postižen metatarzofalangeální kloub u kořene palce u nohy (přibližně v 50 % případů). Nemoc se ale může projevit i jako tofus, ledvinové kameny nebo urátová nefropatie. Způsobena je zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Kyselina močová krystalizuje a vzniklé krystalky se ukládají v kloubech, šlachách a okolních tkáních. Pokud postihuje palec u nohy, označuje se též jako podagra.

Příčinou je zpravidla dlouhodobě nezdravá životospráva (přemíra alkoholu, masa, vnitřností, luštěnin), genetické onemocnění, snížené vylučování kyseliny močové ledvinami, její zvýšené množství v krvi nebo nadváha.

Hlavní příčinou zvýšení kyseliny močové v krvi je především nevyvážená strava, ve které zpravida chybí především hrubá vláknina obsažená pouze v celozrnných potravinách a v luštěninách. Naproti tomu živočišné potraviny vlákninu neobsahují. Maso při tepelné úpravě ztrácí na hmotnosti, ale ne na obsahu purinových látek, jejich obsah se ve 100 g tepelně upraveného masa zvyšuje. Naopak luštěniny při tepelné úpravě nabírají 150 - 400 % procent vody a tím se obsah purinových látek ve 100 g hotového pokrmu snižuje více jak na polovinu.

Onemocnění začíná velmi nenápadně, bez jakýchkoliv příznaků. Zvýšená hladina kyseliny močové v krvi vede k usazování ostrých krystalků v měkkých tkáních a v kloubech. V akutním stádiu je nejčastěji postižen palec na noze, koleno nebo hlezno. Dna může napadnout i jiné klouby a dokonce i ušní lalůčky. Postižený kloub silně bolí, je oteklý, zarudlý, horký a extrémně citlivý. Nemocný může trpět i zvýšenou teplotou, která je vyvolána akutním zánětem. Později přechází onemocnění do chronického stádia. V této fázi dochází k poškození až destrukci kloubu.

Dna podagra pakostnice

Při zanedbání a nedodržování diety nebo léčby může dojít:

  • k úplnému poškození kloubu a ztrátě jeho funkce
  • ke vzniku ledvinových kamenů a kolice
  • k jiným metabolickým poruchám (cukrovce, obezitě, zvýšené hladině cholesterolu)
  • k vysokému tlaku a onemocnění oběhového systému

Dieta

Prevencí dnavého záchvatu je dieta se správným výběrem potravin. Velmi vhodné je snížit případnou nadváhu, dodržovat pitný režim a dostatečný pohyb.

Léčba

Nejčastěji se používá kolchicin, urikosurika, nesteroidní antirevmatika a analgetika. Léčba vyžaduje trpělivost a je dlouhodobá. Při akutních záchvatech dny se užívají léky proti bolesti a léky tlumící zánětlivé procesy. V akutním stádiu se podávají léky, které zastavují zánět, příp. antirevmatika a analgetika.

Alternativní řešení pomocí přírodních přípravků

Přírodní doplňky stravy s dezintegrovanou chlorellou mohou být účinným alternativním řešením pro podporu organismu při onemocnění dnou. Dezintegrovaná chlorella, obsažená v přípravcích značky Queen Euniké, napomáhá detoxikaci organismu, podporuje správnou funkci ledvin, které jsou klíčové pro vylučování kyseliny močové, a přispívá ke snižování zánětlivých procesů v těle.  

Doporučená kombinace přípravků:

  • Euniké Green – Obsahuje dezintegrovanou chlorellu, která podporuje detoxikaci organismu, pomáhá odstraňovat toxiny a přispívá k regeneraci buněk. Doporučuje se užívat 2-2-2 tobolky denně během zánětu, následně snížit dávku na 1-1-1. Dlouhodoběji.
  • Euniké Scarlet – Podporuje regeneraci kloubů a chrupavek, obsahuje přírodní složky pro zmírnění zánětů. Pro tento případ se užívá se 2-0-2 tobolky denně. Dlouhodoběji.
  • Euniké Silver – Tento doplněk je vhodný pro podporu imunity a celkovou regeneraci organismu. Doporučuje se dávkování 2-0-0 tobolky ráno po dobu 1 měsíce.
Postup:
  1. Během akutního zánětu dny začněte s intenzivnější dávkou přípravků, jak je uvedeno výše.
  2. Dodržujte pitný režim (alespoň 2-3 litry vody denně), aby se podpořilo vylučování kyseliny močové z těla.
  3. Začněte s úpravou stravy – vyhýbejte se potravinám bohatým na puriny, jako jsou vnitřnosti, maso, mořské plody a alkohol.
  4. Postupně snižujte dávky přípravků podle stavu organismu a přejděte na preventivní užívání (např. 1-0-1). Pro dlouhodobou prevenci je vhodný přípravek Euniké Red (pro ženy) nebo Euniké Blue (pro muže).
Použití přípravků s dezintegrovanou chlorellou je přirozenou cestou, jak podpořit organismus při léčbě dny, a zároveň může sloužit jako prevence opakujících se záchvatů. Vždy je však důležité konzultovat užívání doplňků stravy s lékařem nebo odborníkem na výživu.

Jak snížit kyselinu močovou, jejíž nadbytek vede k onemocnění nazvaném DNA?

  • Omezte alkohol. Ten často funguje jako spouštěč záchvatů u predisponovaných. Už dvě skleničky můžou přinést bezesnou noc. Nejlepší je vyvarovat se alkoholu úplně.
  • Nejezte potraviny s vysokým obsahem purinů. Vzdát se musíte například vnitřností, telecího, kuřecího a jehněčího masa, omezte ochucovadla - polévkové koření, sójovou omáčku. Vyhněte se masovým kostkám, některým rybám, kakau, luštěninám…
  • Vyhýbejte se hladovkám, bílkovinným a proteinovým dietám a vůbec drastickému jednostrannému hubnutí.


Zde uvádím přehled potravin s obsahem purinů (mg/100g):

Maso, uzeniny: skopové 46, vepřové 48, telecí 48, hovězí 40, kuřecí 40, zvěřina 35–39, králičí 38, anglická slanina 25, šunka 24
Ryby: sardinky 120, sleď 69, kapr 54, pstruh 56, štika 48, losos 22
Vnitřnosti: telecí brzlík 400, játra 95, ledvinky 80, jazyk 55
Mléko, vejce: žloutek 5, bílek 2, mléko 1
Zelenina a luštěniny: zelený hrášek 80, čočka 70, hrách 45, fazole 44, špenát 23, chřest 14, květák 10, celer 10, lískové ořechy 10, mandle 9, zelí červené 8, brambory 6, ředkvička 6, zelí bílé 5, kedlubna 5, červená řepa 5, hlávkový salát 5, houby 5, rajčata 4, okurky 3, mrkev 2, cibule 1
Ovoce: jahody 5, borůvky 2, hrušky 1, jablka 1, švestky 1, hroznové víno 1, pomeranče 1, meruňky 0
Pečivo: kakaový prášek 1900, ovesné vločky 30, celozrnný chléb 14, bílé pečivo 8, žitná nebo pšeničná mouka 0

Co když to nezvládnete?

Ti, co nejsou líní nad svou stravou přemýšlet, dokáží puriny zkrotit sami. Kdo upraví svůj životní styl, tak mu 3 měsíce stačí na to, aby organismus dál fungoval normálně. Snažte se, jinak Vám lékaři nasadí léky, které sice tento problém budou řešit, ale zase vyvolají plno problémů jinde.


DOPORUČENÉ
POTRAVINY
POTRAVINY
V OMEZENÉM MNOŽSTVÍ
NEVHODNÉ
POTRAVINY
OVOCE
A ZELENINA
· celer, petržel, mrkev, olivy
· čerstvé ovoce a zelenina
· jahody, třešně
· kompoty
· listová zelenina
· květák
· zelený hrách
· česnek
· křen, chřest
· rebarbora
· kapusta, houby
· špenát
MASO Důležitá je úprava - při vaření se puriny vyplavují do vody, proto je dobré maso vařit ve větším množství vody... · libové hovězí
· vařená šunka
· vařené drůbeží maso (bez kůže)
· maso z mladých zvířat, zvěřina
· smažená a grilovaná masa
· uzeniny, masové polévky a vývary
· vnitřnosti - játra, ledviny, srdce, mozek, jazyk, brzlík
VEJCE · bílek · vařená či smažená vejce · majonézy
RYBY · losos
· velké mořské ryby
· sladkovodní ryby (bez kůže) · konzervované ryby - olejovky, očka, slanečky, slávky, mušle, sardelky
· malé mořské ryby
SÝRY · jogurty, tvaroh, podmáslí
· nízkotučné mléko
· nízkotučné sýry, tofu
· smažené sýry · tučné sýry
· uzené, plísňové sýry




Nežádoucí účinky léčiv