Kyselina močová je výsledný produkt metabolismu látek označovaných jako puriny. Postižený organismus neprodukuje dostatečné množství trávicího enzymu urikázy, který oxiduje relativně nerozpustnou kyselinu močovou na vysoce rozpustnou látku. V důsledku tohoto nedostatku dochází ke hromadění kyseliny močové v krvi a tkáních, kde nakonec krystalizuje. Vytvořené jehličkové urátové krystalky pronikají jako skutečné jehly do málo prokrvených tkání, zejména do kloubů.
DNA (arthritis urica) neboli pakostnice je onemocnění obvykle charakterizované opakujícími se záchvaty akutní zánětlivé artritidy, projevující se zarudlým, velmi citlivým a horkým otokem kloubu. Nejčastěji je postižen metatarzofalangeální kloub u kořene palce u nohy (přibližně v 50 % případů). Nemoc se ale může projevit i jako tofus, ledvinové kameny nebo urátová nefropatie. Způsobena je zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Kyselina močová krystalizuje a vzniklé krystalky se ukládají v kloubech, šlachách a okolních tkáních. Pokud postihuje palec u nohy, označuje se též jako podagra.
Příčinou je zpravidla dlouhodobě nezdravá životospráva (přemíra alkoholu, masa, vnitřností, luštěnin), genetické onemocnění, snížené vylučování kyseliny močové ledvinami, její zvýšené množství v krvi nebo nadváha.
Hlavní příčinou zvýšení kyseliny močové v krvi je především nevyvážená strava, ve které zpravida chybí především hrubá vláknina obsažená pouze v celozrnných potravinách a v luštěninách. Naproti tomu živočišné potraviny vlákninu neobsahují. Maso při tepelné úpravě ztrácí na hmotnosti, ale ne na obsahu purinových látek, jejich obsah se ve 100 g tepelně upraveného masa zvyšuje. Naopak luštěniny při tepelné úpravě nabírají 150 - 400 % procent vody a tím se obsah purinových látek ve 100 g hotového pokrmu snižuje více jak na polovinu.
Onemocnění začíná velmi nenápadně, bez jakýchkoliv příznaků. Zvýšená hladina kyseliny močové v krvi vede k usazování ostrých krystalků v měkkých tkáních a v kloubech. V akutním stádiu je nejčastěji postižen palec na noze, koleno nebo hlezno. Dna může napadnout i jiné klouby a dokonce i ušní lalůčky. Postižený kloub silně bolí, je oteklý, zarudlý, horký a extrémně citlivý. Nemocný může trpět i zvýšenou teplotou, která je vyvolána akutním zánětem. Později přechází onemocnění do chronického stádia. V této fázi dochází k poškození až destrukci kloubu.
Prevencí dnavého záchvatu je dieta se správným výběrem potravin. Velmi vhodné je snížit případnou nadváhu, dodržovat pitný režim a dostatečný pohyb.
Léčba
Nejčastěji se používá kolchicin, urikosurika, nesteroidní antirevmatika a analgetika. Léčba vyžaduje trpělivost a je dlouhodobá. Při akutních záchvatech dny se užívají léky proti bolesti a léky tlumící zánětlivé procesy. V akutním stádiu se podávají léky, které zastavují zánět, příp. antirevmatika a analgetika.
Maso, uzeniny: skopové 46, vepřové 48, telecí 48, hovězí 40, kuřecí 40, zvěřina 35–39, králičí 38, anglická slanina 25, šunka 24
Ryby: sardinky 120, sleď 69, kapr 54, pstruh 56 štika 48, losos 22
Vnitřnosti: telecí brzlík 400, játra 95, ledvinky 80, jazyk 55
Mléko, vejce: žloutek 5, bílek 2, mléko 1
Zelenina a luštěniny: zelený hrášek 80, čočka 70, hrách 45, fazole 44, špenát 23, chřest 14, květák 10, celer 10, lískové ořechy 10, mandle 9, zelí červené 8, brambory 6, ředkvička 6, zelí bílé 5, kedlubna 5, červená řepa 5, hlávkový salát 5, houby 5, rajčata 4, okurky 3, mrkev 2, cibule 1
Ovoce: jahody 5, borůvky 2, hrušky 1, jablka 1, švestky 1, hroznové víno 1, pomeranče 1, meruňky 0
Pečivo: kakaový prášek 1900, ovesné vločky 30, celozrnný chléb 14, bílé pečivo 8, žitná nebo pšeničná mouka 0
Ti, co nejsou líní nad svou stravou přemýšlet, dokáží puriny zkrotit sami. Kdo upraví svůj životní styl, tak mu 3 měsíce stačí na to, aby organismus dál fungoval normálně. Snažte se, jinak Vám lékaři nasadí léky, které sice tento problém budou řešit, ale zase vyvolají plno problémů jinde.
DNA (arthritis urica) neboli pakostnice je onemocnění obvykle charakterizované opakujícími se záchvaty akutní zánětlivé artritidy, projevující se zarudlým, velmi citlivým a horkým otokem kloubu. Nejčastěji je postižen metatarzofalangeální kloub u kořene palce u nohy (přibližně v 50 % případů). Nemoc se ale může projevit i jako tofus, ledvinové kameny nebo urátová nefropatie. Způsobena je zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Kyselina močová krystalizuje a vzniklé krystalky se ukládají v kloubech, šlachách a okolních tkáních. Pokud postihuje palec u nohy, označuje se též jako podagra.
Příčinou je zpravidla dlouhodobě nezdravá životospráva (přemíra alkoholu, masa, vnitřností, luštěnin), genetické onemocnění, snížené vylučování kyseliny močové ledvinami, její zvýšené množství v krvi nebo nadváha.
Hlavní příčinou zvýšení kyseliny močové v krvi je především nevyvážená strava, ve které zpravida chybí především hrubá vláknina obsažená pouze v celozrnných potravinách a v luštěninách. Naproti tomu živočišné potraviny vlákninu neobsahují. Maso při tepelné úpravě ztrácí na hmotnosti, ale ne na obsahu purinových látek, jejich obsah se ve 100 g tepelně upraveného masa zvyšuje. Naopak luštěniny při tepelné úpravě nabírají 150 - 400 % procent vody a tím se obsah purinových látek ve 100 g hotového pokrmu snižuje více jak na polovinu.
Onemocnění začíná velmi nenápadně, bez jakýchkoliv příznaků. Zvýšená hladina kyseliny močové v krvi vede k usazování ostrých krystalků v měkkých tkáních a v kloubech. V akutním stádiu je nejčastěji postižen palec na noze, koleno nebo hlezno. Dna může napadnout i jiné klouby a dokonce i ušní lalůčky. Postižený kloub silně bolí, je oteklý, zarudlý, horký a extrémně citlivý. Nemocný může trpět i zvýšenou teplotou, která je vyvolána akutním zánětem. Později přechází onemocnění do chronického stádia. V této fázi dochází k poškození až destrukci kloubu.
Při zanedbání a nedodržování diety nebo léčby může dojít:
- k úplnému poškození kloubu a ztrátě jeho funkce
- ke vzniku ledvinových kamenů a kolice
- k jiným metabolickým poruchám (cukrovce, obezitě, zvýšené hladině cholesterolu)
- k vysokému tlaku a onemocnění oběhového systému
Prevencí dnavého záchvatu je dieta se správným výběrem potravin. Velmi vhodné je snížit případnou nadváhu, dodržovat pitný režim a dostatečný pohyb.
Léčba
Nejčastěji se používá kolchicin, urikosurika, nesteroidní antirevmatika a analgetika. Léčba vyžaduje trpělivost a je dlouhodobá. Při akutních záchvatech dny se užívají léky proti bolesti a léky tlumící zánětlivé procesy. V akutním stádiu se podávají léky, které zastavují zánět, příp. antirevmatika a analgetika.
Jak snížit kyselinu močovou, jejíž nadbytek vede k onemocnění nazvaném DNA?
- Omezte alkohol. Ten často funguje jako spouštěč záchvatů u predisponovaných. Už dvě skleničky můžou přinést bezesnou noc. Nejlepší je vyvarovat se alkoholu úplně.
- Nejezte potraviny s vysokým obsahem purinů. Vzdát se musíte například vnitřností, telecího, kuřecího a jehněčího masa, omezte ochucovadla - polévkové koření, sójovou omáčku. Vyhněte se masovým kostkám, některým rybám, kakau, luštěninám…
- Vyhýbejte se hladovkám, bílkovinným a proteinovým dietám a vůbec drastickému jednostrannému hubnutí.
Zde uvádím přehled potravin s obsahem purinů (mg/100g)
Maso, uzeniny: skopové 46, vepřové 48, telecí 48, hovězí 40, kuřecí 40, zvěřina 35–39, králičí 38, anglická slanina 25, šunka 24Ryby: sardinky 120, sleď 69, kapr 54, pstruh 56 štika 48, losos 22
Vnitřnosti: telecí brzlík 400, játra 95, ledvinky 80, jazyk 55
Mléko, vejce: žloutek 5, bílek 2, mléko 1
Zelenina a luštěniny: zelený hrášek 80, čočka 70, hrách 45, fazole 44, špenát 23, chřest 14, květák 10, celer 10, lískové ořechy 10, mandle 9, zelí červené 8, brambory 6, ředkvička 6, zelí bílé 5, kedlubna 5, červená řepa 5, hlávkový salát 5, houby 5, rajčata 4, okurky 3, mrkev 2, cibule 1
Ovoce: jahody 5, borůvky 2, hrušky 1, jablka 1, švestky 1, hroznové víno 1, pomeranče 1, meruňky 0
Pečivo: kakaový prášek 1900, ovesné vločky 30, celozrnný chléb 14, bílé pečivo 8, žitná nebo pšeničná mouka 0
Co když to nezvládnete?
Ti, co nejsou líní nad svou stravou přemýšlet, dokáží puriny zkrotit sami. Kdo upraví svůj životní styl, tak mu 3 měsíce stačí na to, aby organismus dál fungoval normálně. Snažte se, jinak Vám lékaři nasadí léky, které sice tento problém budou řešit, ale zase vyvolají plno problémů jinde.
DOPORUČENÉ POTRAVINY |
POTRAVINY V OMEZENÉM MNOŽSTVÍ |
NEVHODNÉ POTRAVINY |
|
OVOCE A ZELENINA |
· celer, petržel, mrkev, olivy · čerstvé ovoce a zelenina · jahody, třešně · kompoty · listová zelenina |
· květák · zelený hrách |
· česnek · křen, chřest · rebarbora · kapusta, houby · špenát |
MASO | Důležitá je úprava - při vaření se puriny vyplavují do vody, proto je dobré maso vařit ve větším množství vody... |
· libové hovězí · vařená šunka · vařené drůbeží maso (bez kůže) |
· maso z mladých zvířat, zvěřina · smažená a grilovaná masa · uzeniny, masové polévky a vývary · vnitřnosti - játra, ledviny, srdce, mozek, jazyk, brzlík |
VEJCE | · bílek | · vařená či smažená vejce | · majonézy |
RYBY | · losos · velké mořské ryby |
· sladkovodní ryby ( bez kůže) | · konzervované ryby - olejovky, očka, slanečky, slávky, mušle, sardelky · malé mořské ryby |
SÝRY | · jogurty, tvaroh, podmáslí · nízkotučné mléko · nízkotučné sýry, tofu |
· smažené sýry | · tučné sýry · uzené, plísňové sýry |
OŘÍŠKY | · semena | · arašídové pomazánky · lískové oříšky · vlašské ořechy |
· kakao |
TUKY | · rostlinné oleje · rostlinné tuky |
· máslo · máslové výrobky |
· živočišné tuky |
OBILOVINY | · cereálie · kukuřice · rýže · těstoviny |
· fazole · ovesná mouka · pšeničné otruby |
· čočka · hrách |
PEČIVO | · bílé pečivo · kukuřičný chléb · tmavé pečivo |
· bramborové knedlíky · tvarohové knedlíky |
|
KOŘENÍ | · kmín · majoránka · pažitka, kopr · petrželová nať |
· glutasol · polévky v sáčku |
· hořčice · masové extrakty typu masox a maggi · sojová omáčka, worcester |
SLADKOSTI | · mléčné koktejly · puding · sušenky · želatinové dorty |
· dorty · máslové krémy · zmrzlina |
· čokoláda · marcipán |
NÁPOJE | · džusy · kopřivový, pampeliškový čaj · ovocný čaj · voda s ovocnou šťávou |
· káva · lehká vína · minerálky · slabý černý čaj |
· destiláty · pivo · silné čaje |