Přeskočit na hlavní obsah

Jak na kašel přirozenou cestou

Cibulový med / sirup pomáhá rozpustit hleny usazené v dýchacích cestách. Běžně jej doporučuji i těm, kteří teprve mají suchý kašel. V tomto případě ho kombinujeme se zvlhčováním prostředí a Priessnitzovými zábaly krku. Jak si cibulový med / sirup připravit?

Cibulová tinktura
Nakrájejte na jemno cibuli (jedna střední cibule), vložte do hrnku či skleničky a smíchejte s medem (3 polévkové lžíce). Je jedno, zda je med tekutý či zkrystalizovaný.

Sklenku nechte přes noc v pokojové teplotě a zakryjte například potravinovou fólií. Cibule vypustí své extrakty do medu, ale med si zachová sladkou chuť. Druhý den obsah sceďte a vzniklý sirup podávejte lžíci 3 x denně, než kašel ustoupí.

Priessnitzové zábaly na zklidnění kašle
Každý má jinou metodu, nám se osvečil v praxi namočený kapesník do vlažné vody. Vyždíme se, přiloží na krk a pak se ováže suchým šátkem. Takto klidně 3 x denně, respektive až kapesník uschne, dá se další.

Psí sádlo na hrudník
Nás rodiče trápily horkým sádlem přikládaným na hrudník (namočila se do něj gáza a vatou se přitisklo, přebalilo igelitem a nechalo, dokud nevychladlo). V sučasné době stačí mazat z obou stran (hrudník i záda) psím sádlem. To je výborné i coby uvolňovač ucpaného nosu,když ho namažete těsně nad ret.

Hra na flétnu
Nyní již zesnulý pan profesor Žilka (tatínek herečky Veroniky Žilkové) vymyslel výbornou metodu pro astmatiky - hru na zobcovou flétnu. Škoda, že jeho metodu přebily podávané škodlivé kortikoidy. Tato metoda se osvědčila i u kašle, a to i když někdo neumí hrát, foukat umíme všichni :) Pokud jde o dítě, je nejlepší, aby hrálo od rána do večera. Zvlhčuje si sliznice a kašel se velmi rychle zklidní a přejde ze suché fáze do vlhké.

Vemi důleřité je také dodržovat klidový režim, často větrat, klidně použít zvlhčovač vzduchu a hleny vyplivávat. Nejhorší jsou první tři dny, pak nastane zlepšení a je po všem. Pokud pokaždé tuto metodu dodržíte a vyhnete se lékům, tělo se posílí a s každou nemocí bude reagovat mírněji a rychleji.










Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv