Přeskočit na hlavní obsah

Neplodnost ženy, které ani hormonální léčba s umělým oplodněním nepomohla - obsahuje veškerou lékařskou dokumentaci

Paní Veronika nás kontaktovala, abychom jí s kolegyní pomohly otěhotnět. Již několik let bez zákroku lékaře nemenstruovala, každý měsíc jí ošetřující gynekoložka aplikovala vyvolávací injekci. Těhotenství se snažila řešit s lékaři pomocí hormonální léčby, poté následovalo umělé oplodnění. Opět následovala hormonální léčba a chystala se na druhé umělé oplodnění. Po celou dobu ale byl problém jiný – nikdo z lékařů se nepozastavil nad tím, že žena je podvyživená a její tělo, pokud by se otěhotnění přeci jen dostavilo, by těhotenství neustálo. Nikdo z lékařů neřešil, že takové těhotenství by vedlo k totálnímu selhání podvyživeného organismu a poškození plodu.

Nám to bylo jasné již od prvního zaslání všech potřebných údajů. Stačilo se jen podívat na věk, výšku a váhu. Proto jsme se v první řadě zaměřili na změny v současném jídelníčku, nastavení správného režimu, doplnění potřebných látek a upozornili klientku, že v žádném případě nesmí otěhotnět, dokud nedocílíme požadované váhy.

Zpočátku se nám nedařilo naučit klientku správně jíst. Když se však ledy prolomily, její tělo začalo postupně doplňovat vše, co po celou dobu strádalo. A bohužel klientka nedodržela varování, že nesmí nyní otěhotnět a v polovině cíle otěhotněla. Museli jsme tedy akutně změnit veškerý režim, aby plod netrpěl a klientka to ustála. Vše se podařilo a výsledek je roztomilý :)


Celý, velmi namáhavý postup pro obě strany, je zdokumentován v časové ose včetně lékařské dokumentace!


23.11.2015 – Vstupní informace
Paní Veronika zaslala rozbory, které měla od lékaře a ukázkový jídelníček


26.11.2015 – Doplňující otázky
Paní Veronika obdržela od laborantky upřesňující dotazy.

L: Jak dlouho nemáte menstruaci? Kdy jste jí "ztratila"?
V: V r. 2010 jsem po zhruba po 8 letech vysadila hormonální antikoncepci. Menstruace mi vůbec nenaskočila. Od roku 2011 jsem zařazena na klinice IVF.
Poprvé po těch letech jsem letos v březnu (2015) dostala menstruaci samovolně. Byla zatím třikrát, vždy po cca 2 měsících. Nicméně nyní od srpna (2015) zase nenaskočila. Zrovna dnes jsem byla na prohlídce. Vše je v pořádku, ale neroste mi sliznice. Paní doktorka mi doporučuje zkusit opět IVF.
L: Jak dlouho se stravujete dle vámi zaslaného jídelníčku?
V: Zhruba před 10 lety jsem hodně zhubla a bojovala s poruchou příjmu potravy. Trvalo to asi 5 let. Nyní se už několik let se zajímám o zdravou výživu a jím pravidelně.

30.11.2015 – vyjádření laborantky k dodaným rozborům a odpovědím
Z těch rozborů jsem se snažila vytěžit maximum, jsou ale příliš obecné, chybí podrobnější rozbory, které by ukázaly víc.
Tady není hlavní problém nemožnost otěhotnět, ale naopak stav ve kterém se paní nachází. Ona sama si nejspíš myslí, že je v dobré kondici, opak je pravdou. Její organismus se pomalu bortí, nabořila si ho prvně před pár lety a nejvíce při té poruše příjmu potravy. Jelikož to trvalo 5 let, následky v těle jsou obrovské a stále trvají. Za stěžejní rok považuji 2010, kdy byla vysazena antikoncepce a zároveň "ukončení bojování s PPP ". A teď si vezměme, jaký nápor to byl jak na fyzično, tak na psychiku - antikoncepce jako taková je neskutečné svinstvo, její podstata tkví v tom, že zabraňuje růstu sliznice a trvá několik let, než se to obnoví. Dále ta porucha...,tělo bylo oslabeno a vyčerpáno až na samé dno a kombinace těchto dvou věcí je doslova vražedná!

Takže není divu, že menstruace nenaskočila a není pravidelně, tělo je natolik slabé, že jí prostě nepustí. V podstatě se tomu dá říci syndrom žen v koncentračních táborech...strašné, ale je to tak... 

A zcela upřímně říkám, že jen doktor hazardér doporučí paní v tomto stavu a za těchto okolností IVF, jelikož tím vědomě ohrožuje ji a plod v případě, že by se to podařilo !!!!! To už není lékařství, ale byznys!

Co se týče testů, budu posuzovat hlavně ty aktuální, které jsou sice hodně skromné a zdaleka tam není vše, co by bylo třeba. Jeden údaj je přece jen důležitý a pro nás hlavní a to jsou Triacylglyceroly - ty nám ukazují naprosto katastrofální stav, jelikož jejich hodnota je hluboko pod nejnižší hranicí ! Jsou to velice důležité tuky, které jsou pro lidské tělo zásobárnou energie a jsou uložené především v podkoží, vstřebáváme je z jídla, ale vytváří se mimo jiné i v játrech. Závěr tedy je, že paní má velkou podváhu, nemá absolutně žádné a nebo velice minimální zásoby tuku, které tělo nezbytně potřebuje pro své fungování. Tuky naše tělo skutečně potřebuje, podílí se na mnoha procesech v těle, reakcích, vstřebávání látek, vitamínů, mají vliv i na hladinu hormonů a v neposlední řadě jsou hlavní pro správnou termoregulaci.

Takže ano, ono je hezké dodržovat zdravou výživu, ale je třeba rozlišit zdravou a "zdravou ". Při pohledu na její jídelníček mě zamrazilo. Není možné se takto stravovat natož vůbec pomýšlet na těhotenství. Tohle by se dalo ještě tolerovat na začátku znovunavrácení se k normálnímu životu po PPP. Ale nyní skutečně ne, nejen, že množství jídla je minimální, složení naprosto nevyhovující potřebám organismu, jediné co je na tom celém dobré, je pravidelnost, ale to je tak asi vše. A pokud to řeknu natvrdo, tak pokud bude paní v tomhle stravování pokračovat, koleduje si o velké zdravotní potíže a miminka se nedočká, jelikož tímto jídlem docílila pouze PODVÝŽIVY !!!

Použiji teď výraz skutečně skvělého uznávaného gynekologa, který se vyjádřil k paní, co jsme řešili nedávno a šlo o stejný problém: " Pokud chcete otěhotnět, přivést na svět zdravé dítě a o to dítě být schopna se starat, tak přestaňte blbnout a začněte jíst "vepřo, knedlo, zelo " ať máte živiny jak vy, tak dítě.. " Toto bylo myšleno samozřejmě s nadsázkou, ale smyslem byla skutečně plnohodnotná strava. A já s ním plně souhlasím. Těhotenství je krásné, ale zároveň pro tělo vyčerpávající a velice náročné na zdroje, aby plod dostal vše co má, ale nebyl oslaben organismus matky a na to je třeba se připravit.

A je mi líto,ale paní Veronika nic z toho nesplňuje. A když to shrnu :
  • podvýživa
  • kritický nedostatek tuků a s tím spojených vitamínů, minerálů
  • žádná tělesná termoregulace
  • narušena hormonální hladina
  • ohrožení správné funkčnosti orgánů a za takového stavu je otázka času kdy se projeví nějaký problém,ať už na srdci, játrech, plicích, zažívání, štítné žlázy atd..
  • za takového stavu ani mozek nedostává správnou hladinu látek
  • cévní systém je oslaben.
Ano uděláme vše proto, abychom paní pomohli, ale především musí ona sama udělat tu největší změnu, ten největší kus práce.
  • radikálně změnit jídelníček a postupně navyšovat množství jídla, začít jíst živočišné bílkoviny zkrátka maso, ale ne mini porci 80g a k tomu 100g brambory, což je ve finále jedna malá brambora a miniaturní kousek masa. Takže ano, co zde uvedla klidně nechat, jen zvýšit množství a rozhodně to nepovažovat za hlavní jídlo, to je tak maximálně svačina či druhá večeře. Základ není se cpát hromadami jídla, ale jíst běžné porce, což je zhruba dvojnásobek uvedeného, přidat maso (kuřecí minimálně, když tak krůtí maso), ryby, máslo, kvalitní jogurty, kvalitní čokoládu či kakao, vajíčka, masové vývary apod..,zkrátka od všeho trochu, protože člověk je vlastně všežravec a pokud konzumujeme kvalitní potraviny ve správném množství, je to ideální.
    Zvyšování množství musí být opravdu pomalé, protože organismus je zvyklý na minimální přísun,tak je třeba ho zatěžovat pomaloučku.
  • docílit váhy alespoň 60kg !!!
  • obnova menstruace a udržení její pravidelnosti + obnova sliznice. Na menstruaci má velký vliv právě stravování. Matka příroda je velmi moudrá a ví co činí když u oslabené ženy její spuštění oddálí či úplně přeruší. Takže v tom pomůžeme my tobolkami a paní stravou.
  • vrácení energie a tuků do organismu,navrátit do normálu všechny tělesné funkce a připravit tělo na těhotenství
A tohle vše bude nějaký čas trvat, do té doby než bude vše jak má být, by se paní neměla o miminko vůbec pokoušet pokud nehodlá riskovat své zdraví, zdraví dítěte, potrat či předčasný porod !

Časově bychom tomu měli dát alespoň rok a potom si povíme dál.....
A po tu dobu uděláme maximum, pročistí si organismus, z řasy bude dostávat taky potřebné živiny, o to by to mohlo být trochu lehčí.
Na úplný závěr bych ráda požádala o podrobné krevní testy (viz. BH test) - neměl by to být problém zařídit u jejího obvodního lékaře.


30.11.2015 - Reakce klientky
„Vlastně Vám chci moc poděkovat. Myslím ,že někde v koutku duše si toto všechno myslím, avšak neustálá touha po štíhlosti mě zaslepuje oči. Mám pocit, že nevynechávám žádné potraviny, ale to množství není v pořádku. Napsala jste mi tu největší a nejúpřímnější pravdu. Já opravdu chci s tím něco udělat, ale bojím se toho, zda to zvládnu.“

1.12.2015 – Úprava jídleníčku
Nasadili jsme 3-měsíční program Euniké for Woman a klientka postupně začala měnit své stravovací návyky:

Paní Veronika obdržela tipy, co zařadit do svého jídelníčku:

  • většina druhů masa - (hovězí vývar s mini kouskem masa se nedá počítat ), vepřové, krůtí, telecí, králičí, různé druhy sladkovodních i mořských ryb
  • většina druhů naší zeleniny či ovoce - mrkev, celer, petržel, cibule, česnek, paprika, rajčata, cuketa, lilek, okurka, hlávkový salát apod, citron
  • mléčné výrobky - jogurty, smetana, sýry a klasické kravské mléko případně kozí (rýžové mléko, které pijete, je spíše na chuť a do našeho organismu nám nic nedává).
  • různé druhy oříškůčerstvé bylinky i koření
  • různé druhy těstovin a rýže ( pohankové věci jsou málo ) 
  • různé druhy čaje, kvalitní černé, ovocné sypané. Bylinkové jsou dobré, ale je to opět málo, ale zároveň když je něčeho pak už moc, dělá to v organismu naopak zle, je třeba to střídat
  • také cukr, ano i ten organismus potřebuje !!!
Klientka chtěla do stravy přidat i včelí pyl s mateří kašičkou (Queen Bee), což se u podvýživy doslova nabízí, ale zde jsme od toho upustili. To bychom nasadili až v případě, že by nám nezafungovala výživa v podobě normálního přísunu potravin. Řasa (chlorella SP), kterou obsahuje Euniké for Woman, sama o sobě udělá hodně a dodá dost látek do těla. Queen bee by pak zbytečně zasycoval a klientka by neměla vůbec potřebu jíst a cítila by se díky tomu relativně dobře. Ale my naopak potřebujeme, aby cítila veškerou změnu i tu nepříjemnou, aby jí postupně začalo docházet a trochu jí to i přinutilo jednat. Upravovat doplňky budeme podle dalších rozborů, které jsme nastavily na každé 3 měsíce.

Preventivně si 3-měsíční kúru pro muže Euniké for Man naordinoval i manžel klientky. Díky správné kombinaci účinných látek mu zrychlí a zkvalitní spermie.

Zákaz sportu
A to stejné je u sportu. Pokud by klientka nadále sportovala, jak byla zvyklá, nepohneme se z místa. Veškerou energii a živiny, které dokáže dodat jídlem, rázem vysportuje a jsme na bodu mrazu, zkrátka tam kde jsme byli. Neudělá žádný pokrok a naopak jí bude hůř. Lehce si zacvičit doma může a nebo ještě lépe klidnou procházku,ale ŽÁDNÝ SPORT.

Upozornění:
Řekněme po 3 měsících už to bude patrné v krvi, takže jak pohled in natura na paní, tak i z testů poznáme, na kolik naše rady jsou dodržovány, o kolik pokročila a zlepšila se..
Pomalu si zvykejte na myšlenku, že Vaše tělo se bude měnit a dostávat ženské tvary. Musíte si uvědomit, že přibírat budete a musíte a že tato cesta je správná. A až dosáhneme cíle, zaměříme se na miminko a i v této době bude třeba dodržovat určité zásady a tělo stále připravovat a podporovat, aby se neoslabilo a nemělo tendenci spadnout zpět do stavu v jakém je.

12.1.2016 – První reakce organismu, nárůst sliznice a první zrada od gynekoložky

Od paní Veroniky jsme obdrželi zprávu, která nás nepotěšila:
„Jelikož mě již 2 týdny trápil silný premenstruační syndrom (bez menstruace), navštívila jsem svoji gynekoložku. Pozitivní je, že mi vyrostla sliznice na 8mm, normálně mám tak 2mm. Bohužel jsem měla přebytek hormonu (nevím přesně název - ty co způsobují právě PMS) a velký nedostatek gestagenů, proto se sama nespustila menstruace. Byla mi tedy aplikována 1 injekce Agolutinu, což jsem samozřejmě nechtěla, ale moje potíže byly opravdu velké (opravdu silně nafouklé břicho, prsa o velikost větší a strašně bolestivé), a bylo to prý nutné. Právě dnes, po 4 dnech od injekce jsem dostala menstruaci. Jsem domluvená s paní doktorkou, že mi bude dělat znovu celý hormonální profil, takže jdu ve čtvrtek na odběry. Výsledky budou do 2 týdnů, takže Vám pak vše přepošlu. Přibrala jsem 2 kg. Večer mě v posledních dnech tlačí na hrudníku, a mám trochu kyseliny v ústech, asi žáha? „

22.1.2016 – dodán hormonální profil


25.1.2016 - reakce laborantky – velmi upřímná
Tak jsem si informace od paní Veroniky důkladně pročetla, znovu vše prošla. A musím říct, že mám značně rozporuplné pocity. Hodně jsem přemýšlela jak svá slova nejlépe vyjádřit, jelikož mám pocit, že se veškerá snaha stále míjí účinkem. Jelikož mi (nejen mě) jde jen o to, abychom paní navrátili zdraví a sílu, což bez její významné pomoci nepůjde, je možné, že moje zpráva vyzní tvrdě a přímě, ale jinak to bohužel nejde.
  •  Tady je velmi dobré, že sliznice vyrostla, to je důležité pro normální cyklus. Léčba začala účinkovat a tělo se snaží, ale pokud mu to bude vždy překaženo, tak se nikam nepohneme a opět sklouzneme zpět. Hormonální profil v normě jsem celkem očekávala. Ale zajímalo by mě, zda doktorka paní testovala nebo jak přišly na to, čeho má přebytek či nedostatek ??
  • Premenstruační syndrom je doslova zaklínadlo, je to univerzální název pro potíže před menstruací, ale jen v málo případech jde skutečně o něj. U paní je to naprostý nesmysl.
  • Doporučení na IVF za tohoto stavu !!!
  • Řešení pouze gynekologické stránky.. 
  • Nulový posun k lepšímu
  • Výrok - premenstruační syndrom a aplikace Agolutinu!!
Vzhledem k tomu, že gynekolog ví kdy, paní Veronika ztratila menstruaci a proč, tak taky dobře ví, že bez potíží se to neobejde. Je velice snadné řešení aplikovat injekci, ale čeho tím dosáhneme ?! Toho, že se tělo ještě více zamotá a bude spoléhat na to, že nebude muset samo spouštět a jakkoli se snažit o menstruaci!

U paní Veroniky nic nepůjde bez problémů, nepříjemnosti a bolestí. Velmi dlouho a neskutečně tvrdě trápila své tělo! A teď by chtěla,  aby jí to tělo vrátilo s hladkým průběhem. S tím opravdu nemůže počítat. Již na začátku byla paní Veronika upozorněna, že to lehké nebude. Tím, že si nechala dát injekci to celé narušila.

Důvod, proč měla takové příznaky, je jednoduchý - tělo se snažilo obnovit něco, co je jakoby zapomenuto. Začátek je vždy velmi těžký..

Pokud to vždy dopadne takto a klientka nevydrží, nemá smysl cokoliv dál řešit. O notný kus nás to posunulo zpět dozadu bohužel.

Fyziologický pocit pálení žáhy, tlaku na hrudníku atd..,to je jen obraz psychiky. Takže jakmile se objeví nějaký nepříjemný pocit, problém atd.. paní Veronika musí zaměřit svoji mysl jinam. Musí se naučit nevnímat a nesoustředit se na potíže. Věřte JDE TO ! Chce to trénink a nějaký čas, ale podaří se to pokud bude sama chtít. Jakékoliv nepříjemné reakce těla jsou vlastně pozitivní, znamená to, že tělo reaguje správným směrem.

29.1.- 12.2. Zvykáme si na reakce
Aktuální váha 54 kg. Paní Veronika neustále bojuje se správným stravováním a pořád hledá další prostředky, co by ji mohli v těhotenství pomoci. Dosud neřeší, že má vlastně přísný zákaz otěhotnět. Proto ji další věci rozmlouvám, vše má již zastoupeno v přípravcích, které užívá a musí se jen soustředit na správné stravování a dodávat tělu víc bílkovin v podobě masa. To v jídelníčku stále pokulhává. Návštěvu gynekoložky obhajuje s tím, že gynekoložka měla strach na hromadění tekutiny v břichu.
Stále se také nemůže smířit s tím, že organismus všelijak reaguje a vymýšlí si další návštěvy u lékařů – např. Gastrovyšetření. Opět vše rozmlouváme, protože přesně vím, co se s ní děje a doporučuji si opět přečíst všechny reakce od laborantky. Přesto laborantka posílá paní Veronice ještě další zprávu:

Lidské tělo je jedna z nejsložitějších věcí na světě a naším úkolem je snažit se pochopit vše co nám říká. Každá jeho reakce něco znamená,snaží se nám něco říct a je jen na nás jak se k tomu postavíme. A jestliže jsme udělali tu chybu a od základu ho změnili,je jen otázkou času kdy se začne mstít. A v tom okamžiku se my budeme bránit,nechceme,aby nám bylo špatně a začneme ho léčit a napravovat všechny útrapy,které jsme mu způsobili a tady nastává střetnutí....znovu začne bojovat proti nám,protože jednou mu už bylo ublíženo a i když tentokrát je naše snažení v dobrém slova smyslu,stejně se bude tvrdě bránit. A to je u Vás právě třeba ta gynekologická stránka..

Nejprve tělu vlastně zcela narušíte jeho funkčnost,odepřete mu látky které potřebuje,nutíte mu ty,které nechce,necháte ho strádat až do samého vyčerpání,nemá živiny,orgány pomalu chátrají a když je na pokraji sil,dostane další ránu v podobě hormonálního nátlaku a několikanásobném IVF a přitom Vás vlastně varovalo tím,že nechalo vymizet menstruaci. Jelikož jste ale tohoto nedbala,posílalo další varovné signály a dalším hodně silným bylo ztížené polykání. A to byl moment kdy jste si měla sednout a říct si,že tady je něco špatně,všechno si to postupně promítnout,všechny Vaše potíže a snažit se porozumět... Málokdy toto člověk udělá a zareaguje zavčas,většinou nám to dochází když je pozdě....

Tento úvod jsem napsala proto,abych znovu poukázala na to,jak moc je důležité umět tělu naslouchat a nesnažit se změnit v jeho přirozených procesech a reakcích. Takže vždy když budete pociťovat cokoli nepříjemného,pokuste se přijít na to proč.

Proto já stále opakuju,že tužka a papír je důležitá součást léčby. Možná Vám to přijde divné,ale je to tak.

Takže když bude nějaký problém vezměte papír,napište si ho a k němu si postupně pište od čeho Vy si myslíte,že to může být a potom to zkonzultujeme..

A ještě jedna taková malá rada nebo návrh,věřím,že budete souhlasit. Bylo by dobré kdybyste si založila něco jako DENÍK ( ale ne na pc ),do kterého si budete zapisovat své pocity,všechno co se ve Vás odehrává,co se děje kolem Vás,jak se cítíte atd..,zkrátka takový denní průvodce po dobu léčby.

Toto nemusíte nikomu ukazovat,je to jen a jen Vaše soukromí a podělíte se s námi pouze tehdy když budete mít tu potřebu. A za pár týdnů či měsíců,v něm zalistujete a řeknete si co všechno se změnilo...

Tak a teď podrobnější vysvětlení lékaři versus Veronika
Hyperstimulační syndrom, o kterém se zmiňujete, je sice nebezpečný, jelikož se objevuje v důsledku hormonální léčby, kdy dochází k hyperprodukci vajíček. Nicméně toto nastává obvykle pár dnů poté co užíváte hormonální léky. Což v současnosti není, takže tato obava není na místě. Břicho Vám oteklo z důvodu, že řasa vylučuje vše co Vám bylo do těla vpraveno, snaží se znovu "zprovoznit " vaječníky,vejcovody,dělohu,zkrátka celý reprodukční systém a to není jednoduché a bez bolesti to nebude. Jak jsem se již zmiňovala výše,vše neskutečně trpělo a teď se brání.. Toto se ještě bude stávat,hlavně prosím nijak nepanikařte. Může se stát, že teď to bude mít ještě těžší průběh díky té injekci Agolutinu. Může Vám být opravdu špatně, bolest až křeče v břiše, nevolno,zimnice atd..,jelikož tato injekce je rádoby na spuštění menstruace, ale zároveň vyvolává v následující menstruaci těžký průběh, pokud ji tělo spustí.
Tím, že u paní Veroniky je vše v běhu, tak zatím nemusí být menstruace a její pravidelnost zcela obnovena, tak s tím počítejte..

Klientka nyní užívá Red 1-1-1 a přidáváme Scarlet 0-0-3. Scarlet jsme nasadili proto, že i když krevní rozbory ukazují stav vápníku v normě, přesto kosti byly dlouhodobým špatným stravováním vyčerpány.

14.2.2016 – Vaječníky se opět probouzejí !!!
Paní Veronika poslala zprávu:
Zhruba před obědem mě z ničeho nic začalo strašně bolet břicho - křeče v žaludku. Trvá to dodnes, dnes trošku menší. Uvařila jsem si pouze čaj a jinak nic nebrala. Vůbec si nejsem vědoma z čeho by to bylo. Snad to přejde.

Nepřešlo, neboť tělo poprvé po dlouhé době i bez vyvolávací injekce menstruovalo.

3.3.2016 – dodán BH test
Konečně jsme obdrželi velmi podrobné laboratorní rozbory.

12.3.2016 – Reakce laborantky na rozbory – jídlo je stále problém

Tentokrát jsem testy posuzovala nejen podle aktuálního stavu, ale také srovnala s těmi původními. Rozdíl mezi nimi jsou 4 měsíce, což je dost dlouhá doba na projevy změn, rozdílů ať už pozitivních nebo negativních.

Nejprve tedy ty pozitivní : Jelikož některé hodnoty nebyly ideální, byly hraniční, tak pěkná změna k lepšímu nastala v krevním obrazu, vyrovnaly se krvinky, poměry mezi nimi... Máme pěkné hodnoty minerálů. Jediný, který je potřeba ještě trochu zvýšit, je vápník. Je sice v normě, ale té nižší, tělo má velkou spotřebu, kosti velké nároky po té době co živořily a teď se snaží pochytat ve stravě co nejvíce, tak jim to dopřejme. Kostra musí být hodně silná, jinak by si zadělala na onemocnění v pozdějším věku.

Zlepšila se i hodnota cukru a co je velmi pozitivní, snížila se močovina, což značí, že umělé proteiny respektive jejich přidávané množství kleslo. Doufám, že je už nedáváte vůbec, pak by to byl ideální stav.

Trošku si polepšily jaterní testy, ale stále ještě se drží v nižších hodnotách, možná větší spotřeba vit.B, k ničemu jinému by se to nejspíše nevztahovalo. Ale to vše nám ještě potvrdí opakované testy.

Co se týče cholesterolu, ten je opravdu krásný. Mám skutečně radost z jeho hodnot :)) Za prvé stoupl celkový cholesterol, to se děje proto, že jste přidala do stravy více kvalitních mléčných výrobků. Jeho hodnota je naprosto normální a pěkná. On později trošku klesne, ale tak se stane teprve tehdy, až si tělo doplní zásoby. A zvýšení tzv. "hodného " cholesterolu je také dobré, pěkně chrání srdce a cévy, mozek, játra ho plně využijí pro tvorbu jiných látek. Na druhou stranu jeho zvýšení mohla uměle zapříčinit injekce Agolutinu a jeho hladina zůstala, ale to uvidíme později, na dalších odběrech.

A teď bohužel negativní : což jsou opět tuky. Tam je to zlepšení skutečně minimální. Původní hodnoty 0,48 a nynější 0,63. A to v rozmezí zmíněných 4 měsíců. V tuto dobu měla dosahovat hodnota alespoň číslo 1. Tím se prokázalo, že strava stále ještě není tak, jak by měla být. Že není tzv. v plné síle, že je stále ještě ochuzená o látky, které organismus potřebuje. I nadále je tam nedostatek živočišného tuku, tedy přirozeného pro tělo. Máslo je sice vynikající, ale samo nestačí. Víte ono by Vaše tělo nemělo takové velké potřeby, kdyby předtím nestrádalo. To je v podstatě podobné jako s vápníkem, o kterém jsem mluvila výše. Kosti byly oslabeny, takže mají velké nároky. Pokud budete dávat tělu patřičné množství správných živin, jeho nároky se posléze ustálí na normálních potřebách. Ovšem už nikdy nesmíte dopustit výkyvy a trápení organismu, jako tomu bylo doposud, protože v tom případě bychom to už nesrovnali..

Tak nízkými hodnotami se nadále utvrzujeme o pokračování podvýživy, o nestálé termoregulaci a žádné ochraně orgánů. Každý orgán má svoji malou vrstvičku tuku jako takovou peřinku, tady to chybí a tím je zvýšené riziko jejich poškození i třeba např. při úrazu. Velmi tím trpí i pokožka těla, ani ona nemá žádnou ochranu a vlastně dochází k jejímu vysychání a rychlému stárnutí, ztrátě pružnosti apod.

Je mi líto, ale v tomto ohledu musím konstatovat, že jsme se prakticky nikam nepohnuli... :(

Každopádně,konzumace masa je pořád ještě nedostatečná nebo špatně poskládaná.
  • alespoň 2-3 x týdně zapojte do stravy masové vývary, nejlépe hovězí a klasické s kořenovou zeleninou a nudlemi či jinou zavářkou. Jezte je k obědu, poté další hlavní jídlo, případně k večeři.
  • jezte klasické omáčky ( rajská, koprovka, španělské ptáčky, houbová, svíčková, roštěná, na paprice - kuře,slepice atd.. ),které jsou dělané z kvalitního masového vývaru a rozhodně nemusí být zahuštěné bílou moukou. Důležité a podstatné je kvalita použitého masa.Steaky z masa jsou v pořádku. Moc dobré maso, křehké, lehoučké je naložené přes noc v zakysané smetaně a pak uděláno dle chuti.
  • Maso v římském hrnci je taky lehké, vše v něm zůstane, je křehké a se zeleninou je výborné.
  • Ještě více přidejte čerstvé ryby, jejich tuk je hodně prospěšný - veškeré sladkovodní i mořské. Pečené na másle, v alobalu, dělané na pánvi, grilované.
  • Pokračujte v mléčných výrobcích, cukru ( nezapomeňte zařadit také sladké pečené věci, bábovka, perník, ovocný koláč, štrůdl..,zkrátka ve všem co jsme si už řekly.
  • A zase nám pošlete nějakou ukázku denního jídelníčku, ať se ujistíme co je dobře, co špatně a co případně ještě pozměnit.
  • Vynechte už časté vážení a zvažte se řekněme na začátku měsíce a na konci, ať vidíme rozmezí zhruba 4 týdnů a jak se tělo chová.
Pokud souhlasíte, necháme tomu další 3 měsíce a během června byste si došla znovu na odběry?
Snažte se ze všech sil, ještě více než dosud, protože výsledky ukázaly, že to nestačí. Nadále Vám budeme pomáhat, budeme to konzultovat, poradíme Vám a Vy nám slibte, že budete vzorně poslouchat a vše dodržovat i když se Vám to třeba nebude úplně líbit a hlavně, že nám budete plně důvěřovat...
A pokud z té cesty nevybočíte, tak v červnu budou výsledky mnohem lepší :)
 
24.4.2016 – zhoršení pleti
Po třech měsících se začaly změny, které se nejprve odehrávaly uvnitř těla, projevovat na kožních derivátech. Aktuální váha 56 kg.
Současná váha se pohybuje kolem 56-57 kilo. Menstruace již třikrát přišla pravidelně po 6 týdnech. Není nijak silná. Problémy, které ji doprovázely v prvních dvou případech, již při třetí menstruaci téměř nenastaly, jen klasická bolest břicha.
Klientka vavštívila svoji gynekoložku, zhruba v polovině cyklu. Ta byla celkem dost překvapená a potěšena, že jí uzrálo vajíčko, dokonce lépe než při silné stimulaci při IVF. Je znovu objednaná za 2 týdny na kontrolu, aby zjistily, jaká je situace. Jinak se cítí dobře a nemá momentálně žádné potíže.


2.6.2016 – dodán kontrolní BH test



Paní Veronka užívá neustále pravidelně Red 1-1-1 a Scarlet 0-0-3.

Reakce laborantky
No sakra, tam teda klesla o hodně,původně 0,63 a teď 0,43 Jinak gynekologie pozitivní a váha pomaloučku leze nahoru, ale doufám, že dává pozor na to, aby teď neotěhotněla. Nicméně celkově jsou testy dobré. Co se týče jídla, ráda slyším, že vše dodržujete. Tady to není ani tak o fantazii, ta časem dojde a vlastně se jídla průběžně opakují případně zkusíte trochu jinou kombinaci chutí, ale víc asi nenaděláte. Jde tady spíše o pestrost potravin, jejich kvalitu a samozřejmě pravidelnou konzumaci. To je pro Vás to nejdůležitější. Je to taková kombinace energeticky a výživově bohaté stravy. Vývary jsou vlastně takovým základem, z masa se dostane maximum a tělo rychle roznáší živiny. Proto se používají nejen jako základ polévek, ale také omáček o kterých jsme mluvily minule.

Jsem ráda, že nepříjemné pocity a tlak v krku zmizely, teď už víte, že to opravdu bylo po všech těch oříšcích, semínkách atd. Trubice byla hodně podrážděná a čím více těchto potravin jste mu dodávala, tím více se ozýval a trápil. Může jít i o určitých druh nesnášenlivosti, který jste si nechtěně sama vypěstovala stravováním, jaké bylo dříve a dlouhou dobu. Vidím, že se nám to i rozšířilo o olivy, s tím se setkávám dost často, je to poměrně velký alergen. Mohu tedy jen zopakovat, co jsem sdělila minule: dále sledujte, které potraviny Vám budou vadit, případně si udělejte takový seznam. Později se bude hodit jak kvůli krevním testům, tak zkusíme udělat takový pokus ohledně potravin.

Nadále nesportujte. Chůze, procházky, případně jízda na kole ne na extra dlouhé výlety, je pro Vás ideální. A pro Váš dobrý pocit, můžete doma udělat nějaké protahovací cvičení nebo pokud cvičíte jógu či Pilates tak nenáročnou sestavu. Aby se tělo trošku rozhýbalo, ale doslova neposilovalo. Tak 1-2x týdně. Jak se říká všeho s mírou.

Váha jde pomaloučku nahoru, to je dobré. Pravděpodobně by to bylo třeba i o kilo dvě více, ale tělo má stále velké nedostatky v zásobách, tak to spotřebuje rychleji než se to projeví na váze. Jen tak dál pěkně pokračovat.

Gynekologická stránka je také potěšující, tady řasa vždy pěkně úřaduje. Menstruace se později úplně znormalizuje, intervaly mezi krvácením se zkrátí a bude přicházet pravidelně. Může to být ještě na střídačku, silnější slabší stejně jako různá intenzita bolesti podbříšku, prsou apod, ale to se po čase opět znormalizuje. Sliznice zároveň pěkně posílí a bude se již bez potíží obnovovat a narůstat. A protože se to tak pěkně srovnává, mohlo by se stát, že byste otěhotněla a to si stále ještě nemůžete dovolit. Tělo na to není zdaleka připraveno a těhotenství by bylo velké ohrožení. Musíte si s manželem dávat velký pozor, abyste neotěhotněla, je třeba mít ještě trpělivost než přijde ten správný čas...

A nyní podrobněji k rozborům:

Výsledky jsou nyní trochu ovlivněny tím, že jste na krvi byla 9. den po skončení menstruace, takže určité hodnoty musíme brát s rezervou. Ideální je jít na odběry zhruba v polovině mezi cykly, tak 14 dní po skončení menstruace. Záleží i na průběhu krvácení a na vyčerpání organismu, jak rychle dokáže nahradit ztráty. Někdy se mylně říká, že se v tomto období ztrácí železo, hemoglobin a tím může být žena po skončení lehce chudokrevná. Každý člověk má trochu jiné potřeby, spotřeby a nároky což znamená, že ztrácí i jiné látky. U Vás jsou to dvojnásobné ztráty. Tělo si vezme zatím i rezervy, nestačí mu, to co doplňujete. To se zastaví, jakmile budou rezervy plné, ale zároveň plný počet látek v těle. Nicméně i přesto nejsou současné výsledky celkově vůbec špatné.

Cholesterol je pěkný, dokonce o trošku poklesl, ale i tak byl v normě již předtím. Vyšší hladina " hodného cholesterolu " se zatím opakuje, nijak to nevadí, naopak je to tělu prospěšné a jeho vyšší hodnoty mohou být i vrozené. Tady tedy nemějte žádnou obavu.

Na nižší hranici máme sodík a hořčík, zatím to budeme přikládat proběhlé menstruaci, kdy tyto minerály klesají. Pokud by se nižší či hraniční hodnoty opakovaly, potom to souvisí s většími nároky těla, které je vyčerpané a podvyživené. Zatím tedy nebudeme dělat velké závěry, počkáme na zopakování testů a následně bychom se rozhodli o dalším postupu. Většinu hořčíku máme v kostech a větší část ve svalech, kosti jsou při menstruaci zatěžované díky krvácení a stejně tak ledviny, jimiž je vylučován. A to pak způsobí ztráty a nebo zmíněné hraniční hodnoty. Nicméně určitě není od věci si čas od času hořčík doplnit, protože ze stravy ho tolik nezískáme. Navíc stačí jedno rozčilení, trocha stresu a starostí a hořčík klesne na minimum. To je situace kdy by člověk měl hladinu doplnit. Pokud bude hladina pak už v normě, postačí 1x za 3 měsíce vybrat balení hořčíku (od Euniké je to Grey ). Co se týče sodíku, ten vezmeme pouze solí, nevím jak moc jídla solíte?
Tady je to podobné jako s cukrem, oboje potřebujete v normálním množství, pokud nepoužíváte cukr a minimálně solíte, je to špatné a tělo bude žádat doplnění. O tom již byla také řeč. Takže běžně používejte nejen např. sirupy o kterých jsem psala, ty jistě můžete, ale používejte cukr. Pokud bude spotřeba sodíku tělem větší, tak stačí trochu přisolit a hladina by se měla urovnat.

No ale uvidíme v následujících rozborech..

Hodnota draslíku v horní hranici má opět souvislost s ledvinami a vylučováním. Zatím závěry ponecháme až po těch následujících testech, protože není třeba se nijak znepokojovat. Rozpočet krvinek je celkově v pořádku, takže jejich doplnění po krvácení funguje dobře. Nízká hladina neutrofilů spíše ukazuje na proběhlou infekci v těle byť třeba i krátkodobou. Mohlo by to být dáno i ztrátou krve, případně v kombinaci. Ale opět to není nijak tragické, vše ostatní je v normě, celý krevní obraz pěkný, takže toto považuji spíše za " náhodu ".

A na závěr tu máme naše oblíbené tuky. Bohužel hodnota je dokonce nižší než v samém počátku kdy byla 0,48 ( 11/2015), 0,63 ( 3/2016 )a nyní je 0,43. To je skutečně katastrofální. Příčinou by částečně mohla být zmíněná menstruace, kdy se při jejím spuštění a průběhu tělo vyčerpalo i po této stránce. Vezmu -li v potaz, že dodržujete vše na čem jsme se dohodly, tedy už zcela normální stravu jako každý druhý člověk, mám poněkud obavu, že by mohlo jít o poruchu metabolismu tuků jako následek a tvrdá daň Vašeho dřívějšího hladovění a anorexie. Ale ještě nebudeme házet flintu do žita. Věřím, že tak velký pokles je skutečně dán menstruací a že testy prokáží alespoň návrat na minulou hodnotu. Neočekávala jsem zatím úplné srovnání tuků, to vzhledem k Vašemu organismu ani není možné a bude chvíli trvat, ale doufala jsem alespoň v neměnnou hodnotu. Zatím to tedy budeme přisuzovat proběhlému cyklu, přičemž nyní už by to mělo být srovnáno, na minulou hodnotu.

Co se týče moči, ta je v pořádku, některé součásti jsou tam v malém množství běžně.

Viděla bych to tedy následovně : nadále užívejte Red a Scarlet, přidejte Deparim na měsíc a 14 dní po jeho dobrání bychom otestovali znovu tuky a pokud byste souhlasila, zvažuji ještě rozšířit o nějaké hodnoty? Pokud byste byla proti, ponechali bychom tedy jen tuky a případně minerály. Doba odběru bude tedy nejen 14 po Deparimu, ale zároveň si pohlídáte aby to vyšlo mezi cykly. A uvidíme co nám to rozkryje..

Jinak jste mě potěšila a mám z Vás radost, jak se to pomaloučku vše zlepšuje a urovnává. Je před Vámi a vlastně i námi ještě dlouhá cesta, ale už to nebude tak těžké jako v začátcích. Poprosím Vás o odpověď na těch pár mých otázek a já Vám následně na to ještě pošlu takovou drobnost

Věřím, že alespoň částečně jsem Vás potěšila. Pokud na mě budete mít otázky nebo budete potřebovat ještě něco dovysvětlit,ptejte se na cokoli....


Opět jsme začali řešit stravu a její výživné hodnoty.


Klientce nasazujeme Deparim 1-1-0, stále užívá red 1-1-1 a Scarlet 0-0-3.

4.7.2016 – 7.7.2016 – Podezření na těhotenství
Mam trosku problemy. V sobotu mi vychazel termin na menses, ale zatim nic, ale od soboty me chytlo to podobne jako před několika tydny.
Silene křeče v žaludku, ani jsem nemohla pořádne stát, strasne nafoukle a tvrde břicho a nevolnost, dnes se pridal dost silný prujem.
Jsem dost vycerpana, myslíš, ze to je k menses nebo nejaka viróza? Prsa taky trochu boli.

7.7.  Srdceryvný dopis – aneb těhotenství se dostavilo
Klientka nám zaslala dopis, ve kterém se svěřuje, že se cítí už několik let jsem vnitřně hrozně nešťastná díky té neplodnosti a nyní, jak nic nedělá, cítí se oplácaná. Přepadají ji myšlenky, že to vše nikam nevede a je to nanic. Dokonce začala uvažovat o adopci. Menstruace se nedostavila, břicho je nafouklé, cítí se oplácaná.

Požádala jsem ji o zaslání fotky. Po shlédnutí jsem ji doporučila udělat si těhotenský test. Vyšel pozitivně. Přesto jsme z toho s laborantkou nebyly na rozdíl od klientky nadšené. My o výsledku věděly, že se dostaví, ale na těhotenství bylo ještě příliš brzo. Jsme však zvyklé, že nás někteří neposlechnou. o to víc je to pak pro ně větší úsilí.

11.7.2016 - dodány hodnoty krve, které potvrzují moji domněku těhotenství


Výsledky - hcg - cca 3160,  triglyceridy - cca 0.68
Po vysvětlení, že v této době je těhotenství dost velký průšvich, klientka nechápe, jak se to mohlo stát.


To, co budeme nyní dělat, je pokus o udržení těhotenství, protože dítě je nyní takto vyčerpaným organismem vnímáno jako parazit a bude se ho snažit zbavit. Má totiž větší nároky, než obvykle.
Budeme potřebovat ale i nějaké věci doplnit, obzvlášť ty, které si nyní dítě vezme z matky a i přes stravu by chybělo.

12.7. - Rozpis, co vše nyní užívat
Red 1-1-1
Scarlet zvýšena na 3-0-3 , abychom ochránili kosti a zuby, to si dítě vezme ve velkém
Absolute Power 1-0-1 hlavně kvůli béčkům, jejichž spotřeba nyní bude enormní a také pro kyselinu listovou
A ještě na 2 týdny přidáme Queen Bee 2-0-0. Ale opravdu jen zatím na 2 týdny.

2.8. Období nevolností - klasika u těhotných

Tobolky trochu upravíme a to takto :
Scarlet - 0-0-3
Absolute - 1-0-0
Red - 3 denně
Queen Bee - nebrat


Po krevních testech případně dále upravíme, až uvidím jak to v organismu dále vypadá. Paní Veronika se v jídle konečně začala opravdu snažit.

20.8.2016 Krevní testy a ultrazvuk
Dítě se vyvíjí správně. V březnu by se mělo narodit,




7.9.2016 – Ultrazvuk

Dítě roste parádně. mamince začínají otékat nohy a praskat žilky na lýtkách. Jde o zcela běžnou reakci těla na rychlé přibývání na váze.


8.9.-7.3.2017
Dítě rostlo bez problémů, tak jak mělo. Lékaři maminku neustále strašili, že má počítat s předčasným porodem. Termín byl určen na 10.3. s tím, že ale ať počíta klidně o měsíc dřív.

8.3.2017 máme hotovo a vše, jak mělo být :)
Dnes v 11.23 h přišel na svět Mareček - 2760g, 48cm


20.9.2017 - Mareček pěkne roste, díky mamince, která stále kojí!







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv