Přeskočit na hlavní obsah

Genetická modifikace dětí je za humny!

Ženám klesá kvalita vajíček, mužům chybí spermie. Jak bude vypadat reprodukce v příštích letech? Populace moderní společnosti je ohrožena. Na likvidaci přirozené reprodukce se pracuje již od roku 1960, kdy byla poprvé schválena antikoncepční pilulka. Nyní ji užívají mladé dívky od okamžiku, kdy obdrží občanku. Jaké to má následky se odráží v současnosti, kdy přibývá párů, kterým se nedaří počít dítě. 

O vedlejších účincích antikoncepce již bylo sepsáno spousty materiálů. O mužích, kterým leniví spermie a z jakého důvodu, se také ví pár let. Nikdo se však nad příčinou nepozastaví a hledá další možnosti, jak z nešťastníků vytáhnout peníze. A bude hůř.


Umělé oplodnění

Ženy se osamostatnily a staly se z nich kariéristky. Aby mohly po kariéře mít děti i ve vysokém věku, podstupují umělá oplodnění, které přestaly být výsadou neplodných. Věk už nerozhoduje, vajíčka lze zmrazit. Tyto metody jsou zcela běžnou záležitostí na každé větší klinice. Něco hradí pojišťovna, ale většinu úkonů si klient musí hradit ze své kapsy. A byznys vzkvétá.
IVF je asistovaná reprodukce, kde oplodnění dochází ruční kombinací vajíčka a spermie v laboratorní zkumavce a pak se embryo přenese do dělohy. Během posledních deseti let se počet IVF zdvojnásobil. Náklady na umělé oplodnění díky tomuto trendu klesly o polovinu. Bohužel stoupající trend zaznamenalo i dárcovství vajíček. Např. v USA je 6 miliónů žen, které by bez dárkyně nikdy nezplodily dítě. IVF také umožňuje párům oplodnit víc vajíček najednou (v průměru 8 - 10), ze kterých si pak vyberou to nejzdravější pro implantaci do dělohy. Umělé oplodnění se tak stalo standardem a nejvíce přijímaným způsobem reprodukce.


Zmrazení času

Nové technologie nyní umožňují zmrazení vajíček. Počet žen, které se rozhodly zmrazit svá vajíčka v období 2009 až 2013 vzrostla v USA více než sedmkrát. Carl Djerassi, vynálezce antikoncepční pilulky, komentoval tento trend slovy: "V příštích 20 letech bude více mladých lidí mrazit svá vajíčka a spermie, které budou uchovány v bance. Antikoncepci přestanou užívat, až budou připraveni mít dítě. Prostřednictvím IVF. "


A jak to bude dál? Dítě si nakonfigurujete!

Představte si blízkou budoucnost, kde se proces "mít dítě" bude řešit geneticky. Koneckonců, snažíme se dát svým dětem to nejlepší možné vzdělání, oblečení, jídlo a výchovu ... proč nezačít s tím nejlepším možným genetickým kódem? Že je to neetické? Ale kdeže. Investoři do této technologie vkládají spoustu peněz a vidí v ní pořádný potenciál. Hájí se tím, že touto metodou budete moci zabránit dědičnému onemocnění.

Vzhledem k tomu, že byl objeven CRISPR / Cas9 (nástroj určený pro "Edit" lidského genomu s neuvěřitelnou přesností), jsou otázky změny genu velmi reálné. Jen tři roky po jeho vývoji je CRISPR technologie již široce používána biology jako nástroj ke změně DNA, dokonce až na úroveň jediného písmene.
Úpravou DNA buněk nebo samotného embrya, by mohlo být možné opravit geny a předávat tyto genetické opravy pro budoucí generace. Taková technika by mohla být použita např. u onemocnění cystickou fibrózou a svalovou dystrofií.

Na genetické modifikaci miminek se pracuje nejen v USA, ale i v Číně a ve Velké Británii (OvaScience v Cambridge, Massachusetts)
Cílem těchto skupin je ukázat, že je možné mít děti, které neponesou geny dědičného onemocnění. 


Exponenciální technologie bude v příštích 20 letech hrát obrovskou roli ve způsobu, jakým jsme se rozhodli přinést život do tohoto světa.


Zde jsou tři úžasné nové přístupy, které mohou představovat budoucnost reprodukce:

  • Dítě od tří osob - na světě je již první dítě, které se narodilo díky kombinaci DNA tří lidí. Jaderná DNA pochází z matky a otce, a mitochondriální DNA byla přenesena do oplodněného vajíčka ze třetího dárce.
  • Děti bez vajíček - experimenty vědců z University of Bath naznačují, že k oplodnění stačí pouze jeden. Podařilo se jim vytvořit zdravé mládě u myši tím, že napálili spermii, která si myslela, že oplodňuje normální vajíčko. V tomto případě by dva muži mohli mít dítě - jeden by daroval běžnou buňku, druhý spermii. 
  • Umělá děloha: V polovině roku 1990 se japonským badatelům podařilo udržet kozí plody týden ve stroji, který obsahoval umělou plodovou vodu.

Lidstvo se pohybuje od evoluce přirozeným výběrem k evoluci "inteligentního směru" - a to doslova raketovým tempem. Technologie, jako jsou CRISPR / Cas9 nás nutí se ptát, zda by lidé měli mít takovou moc, aby mohli ovlivnit nejen genetickou dědičnost, ale např. i barvu očí, barvu vlasů, výšku, inteligenci a atletické schopnosti. Jedná se o morální a etické otázky - ale v každém případě je jasné, že technologie navždy mění směr lidského vývoje a plození. Doufejme, že nás to nezahubí.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv