Přeskočit na hlavní obsah

Abces (Hnisavý váček) na dásni u dítěte


Během dne se 6tileté holčicce udělal na dásni velký bílý váček. Nejprve si rodiče mysleli, že se jí klube zub, protože se tak stalo u kývajícího předního zoubku. Vytvořila se jí velká boule, která však nebolela a druhý den zčervenala. Prohlédla jsem malou a zjistila, že jde o abces. Podobný jsem stejným způsobem řešila i u své dcery. Řešení bylo poměrně rychlé.


Vše řeším samoléčbou, takže večer si dítě namazalo prstem obsah tobolky Powerful Worker (již jsme s ním v minulosti řešili afty, neštovice, odřeniny...) Ráno hnis zmizel, abces splaskl a místo bylo jen zarudlejší. Stejný postup se zopakoval ještě během dne 3x -  po každém jídle si holčička vyčistila zuby a nanesla na dáseň. Další den bylo po problému. Vypadalo to hrozivě, ale zas tak hrozné to ve finále nebylo.

Jak vznikne abces?

Jestliže do tkáně proniknou cizorodé mikroorganismy, tělo, respektive imunitní systém, na jejich přítomnost reaguje zánětem. Mikroby totiž napadají buňky, čímž je hubí. Tyto buňky se rozpadají a tím do okolí unikají tzv. cytokiny – látky, která spouštějí zánětlivou reakci. Do místa infekce jsou přivolávány buňky, jejichž úkolem je cizorodé organismy zničit a ochránit tak tělo před jejím dalším šířením.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv