Přeskočit na hlavní obsah

ADHD (hyperaktivita) lze řešit poměrně snadno

Když je dítě neklidné, zlobivé a neukázněné, místo, aby se hledala příčina problému, přiklepne se mu diagnóza ADHD. Tento problém lze ale řešit změnou stravy a také jiným přístupem výchovy. Jde totiž zpravidla o rozmazlené nevybouřené a nudící se děti konzumující příliš cukru. A nesnažte se mi oponovat, milí rodičové, je to jen odraz vaší výchovy a životního stylu.

Hyperaktivita podle odborníků

ADHD je zkratka anglického „Attention Deficit Hyperactivity Disorder“ – hyperkinetická porucha. Porucha pozornosti s hyperaktivitou patří mezi neurovývojové poruchy. Tato porucha se projevuje již od raného dětství, nejvíce však ve školním věku, kdy postihuje 3–7 % dětí. Ve 40–50 % případů přetrvává do dospělosti a vyskytuje se u 4–5 % dospělých. Spíše než hyperaktivita se v tomto období objevují pocity vnitřního neklidu, převládá impulzivita a poruchy pozornosti.

Jak hyperaktivitu ADHD řeší v praxi Alternativní doktorka
V současné době děti konzumují příliš mnoho cukrů a jsou svými rodiči rozmazlováni již od narození. Každý svému potomkovi chce dopřát to nejlepší, ale tím si pak nebuduje přirozenou autoritu a naopak dítě doslova zfrackovatí. Nevybitá energie z nevyvážené stravy se hromadí, dítě se nudí, rodiče na něj navíc nemají dost času a zde začíná ona fáze hyperaktivity. Dříve děti pracovaly, pomáhaly své rodině nebo se staraly o mladší sourozence. Nyní, pokud nemají nějaké aktivní zájmové kroužky, sedí většinou u televize či tabletu. Nemají dostatek pohybu na čerstvém vzudchu. Největším problémem jsou rodiče, které toto neumí sami ukočírovat či nastavit řádný režim.

Proto nejprve s rodiči probírám jídelníček jejich dětí, který následně upravujeme. Kolu, džus, Jupíky a jiné nesmyslné sladké nápoje okamžitě a striktně nařizuji vysadit a nahradit obyčejnou vodou. Dítě se zpočátku brání, ale zde je to především na výchově, jak se s tím rodiče poperou. Na tohle měli myslet již dříve, aby dítě bylo zvyklé pít obyčejnou vodu. Dále vymazáváme sušenky a jiné pochutiny a nahrazují se jídly se skutečnou výživovou hodnotou. Velmi mě zaráží, jak se rodiče brání, že to jejich dítě nesní. Ano, zpočátku dělá fóry, ale když je hlad, tak jde vše. Bílé pečivo měníme za celozrnné či žitné, sladkárny za ovoce, přidáváme zeleninu, vajíčka, ryby, sýry, kvalitní jogurty (Hollandia), margaríny měníme za klasické máslo apod. Sladké snídaně či svačiny jsou povoleny jen 1x denně a to dopoledne.

Kromě změny jídelníčku ještě doplňujeme všechny důležité minerály, stopové prvky a vitamíny, které děti spotřebovávají každý den.  U malých dětí doporučujeme nasadit Euniké Yellow 1 - 0 - 1, u školních 2 - 0 - 2 a můžete přidat ještě Euniké Grey 2 - 0 - 0. Grey obsahuje hořčík v mikronizované formě. Právě jeho nedostatek může být také jednou z příčin hyperaktivního dítěte.
Euniké Yellow je na dlouhodobé užívání. U Euniké Grey lze vysledovat zklidnění a podle toho dávkování i upravovat.

První změny v chování přichází již po 7 dnech, pokud se rodiče i dítě opravdu snaží vše dodržet. Jelikož mám stejnou zkušenost i se svým dítětem, nastavili jsme doma stejný režim. A pokud nastává situace, že by se dítě nudilo, okamžitě je zapojeno do domácích prací. Prostě to jde, když se chce :) Někdy je však také potřeba vypozorovat, zda zvýšená hyperaktivita není jen žádost o odpočinek. Ale toto si musí vysledovat u svého potomka každý zvlášť. U dětí do 5ti let by tedy měl fungovat režim po obědě odpočinek. Starší děti by se zase měly naučit chodit spát nejpozději v půl deváté, aby si stihl mozek přes noc odpočinout. A neměly by se opomínat klasické rituály - umýt, najíst, čistit zuby, čtení pohádky, pohlazení a spánek. Pokud přesto dítě nemá tendenci spát, měla by před večeří proběhnout procházka na čerstvém vzduchu.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv