Přeskočit na hlavní obsah

Kvasinková infekce v těhotenství

Během těhotenství se ženské tělo mění. Velmi často proto ženu postihne vaginální infekce, kterou mohou způsobit mikroorganismy kvasinka Candida albicans či bakterie Gardnerela vaginalis nebo Streptococcus agalactiae. Rozebereme tu nejčastější, tedy kvasinkovou infekci, která se vyskytne téměř u všech těhotných.

Kvasinková infekce je poměrně běžná vaginální infekce. Během těhotenství se ženské tělo mění a pro kvasinkovou infekci nastává ideální období. Riziko nákazy mykózy je až desetkrát vyšší. Jednou z hlavních příčin vzniku kvasinkové infekce v těhotenství je nárůst hladiny pohlavních hormonů. Stoupá hladina estrogenu, a tím se zvyšuje obsah glykogenu, což má za následek snížení kyselosti v pochvě. Sliznice pochvy je v době těhotenství citlivější a daleko více vnímá vznik mykózy.
Množení kvasinek je tedy podpořeno hormony nebo zvýšenou hladinou cukru v organismu těhotné. Proto se v těle ženy objevuje v období těhotenství často a opakovaně. V pochvě kvasinky způsobují zánět, který vede k podráždění vaginální sliznice a jejího okolí. Větší sklon ke kvasinkovým infekcím mají těhotné s nadváhou a s cukrovkou, případně po léčbě antibiotiky, kdy se změní složení mikroflóry v pochvě.

Léčba bývá méně účinná a komplikovanější, ale po porodu se hladina hormonů navrací do svého původního stavu a stav kvasinkové infekce taktéž.

Onemocnění způsobuje mikroorganismus nazývaný Candida albicans. Kvasinková infekce zevních rodidel a pochvy nepředstavuje přímé ohrožení pro graviditu, ale během porodu se může infekce přenést na novorozence. Toto onemocnění je spojené s pálením a svěděním. Výtok bývá bělavý nebo nažloutlý s drolivou konzistencí a téměř bez zápachu. Léčba bývá prováděna buďto dezinfekčně nebo lokálně antimykotickými přípravky ve formě vaginálních tablet a krémů.

Příznaky kvasinkové infekce:
  • Svědění či pálení v pochvě, na zevním genitálu až na stehnech.
  • Bolestivost a zarudnutí sliznice a kůže.
  • Bolest či pálení během sexuálních aktivit, nebo při močení.
  • Bělavý výtok, hustý, tvarohovitý.

Řešení


  • Omezte teplé koupele, raději se sprchujte.
  • Ručníky, žínky a spodní prádlo vyvařujte a často vyměňujte.
  • Používejte neparfémované mýdlo či sprchový gel nebo speciální kosmetické přípravky pro intimní partie, které neovlivňují kyselost poševního prostředí.
  • Noste bavlněné spodní prádlo a volné kalhoty nebo šaty – nezapaříte se.
  • Vyhněte se potravinám s vyšším obsahem cukrů
  • Jezte přírodní jogurty s živými kulturami nebo přípravky obsahující Lactobacilly, mléčně kvašenou zeleninu, kefír...
Jak řeší kvasinkovou infekci Alternativní doktorka
Místo chemie v podobě globulí využijeme sílu přírody a moderní technologie. Výše uvedená doporučení doplníme o vnitřní užívání Euniké Pink Grape (2-2-0) a Powerful Worker (1-1-1) a takto dávkujeme do té doby, dokud problém neustoupí. Následně dávky snížíme na Pink na 1-1-0 a Powerful 1-0-1. Zhruba po měsíci se stav odkontroluje stěry a případně upraví dávkování dle momentálního stavu.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv