Přeskočit na hlavní obsah

Horečka je nejlepší lék

Pokud dítě onemocní, radím maminkám, ať se na horečku vyloženě teší. Horečka není nemoc, horečka je lék a vede k rychlému uzdravení. V žádném případě ji nesrážejte, ale umožněte dítěti co nejlepší podmínky, aby mohla proběhnout. A dodržte následující rady. Platí i pro dospělé!


Pokud se organismus setká s virem či bakterií, se kterou se ještě nesetkal, hledá imunita způsob, jak ho co nejrychleji zpacifikovat, aby nenapáchal škodu či se nesnažil množit a zneužívat energii buňěk. Pokud imunita funguje správně, zvýší se teplota a pak zase klesne. Vyčkává, zda to k něčemu bylo. Pokud ne a bacil stále úřaduje, vytáhne si imunitní systém teplotu ještě výš. A takto to zkouší do tzv. špičky, tedy do teploty, která bacila zastaví.

Z tohoto důvodu tedy horečku do 39,5 nesrážejte, nemocného nechte v klidu (ono mu stejně nic jiného nezbyde) a místo neustálého přeměřování teploty raději věnujte pozornost dostatečnému přísunu tekutin. Právě z nedostatku tekutin mohou hrozit febrilní křeče. Zpravidla jedna prohorečkovaná noc stačí k tomu, aby druhý den bylo po všem. Neznamená to však, že hned necháte nemocného naskočit zpět na klasický režim. Nikoliv. Tělo je vyčerpáno a potřebuje i v následujících dnech klidový režim. Takže pokud uzdravený dělá nějaký sport, dejte mu minimálně týden odklad.

Co když teplota roste výš (tedy překročí 39,5)?

Někdo dělá zábaly (namočí prostěradlo či ručníky do chladné vody a zabalí trup či lýtka), mně však funguje a není to tak drastické, dát na třísla buď mraženou zeleninu nebo mražené bagetky. Zrmzlou věc dáte do šátku či kapesníku a přiložíte na třísla. Jsou tam tepny, proto se krev ochlazuje velmi rychle a je nutné chladit pouze 10 minut. Potom vyčkejte a až po 20ti minutách změřte teplotu. Stačí, aby klesla o půl stupně. Tento postup lze ještě jednou zopakovat, opět jen 10 minut chladit a za dalších 20 minut teprve měřit teplotu. Nikdy to nepřetáhněte a neměřte dříve, jinak nebude měřeno správně.

Zpravidla po tomto zákroku je vše ok. Pokud by i přesto teplota lezla dál a překlenula se přes 40tku i po opakovaném zábalu, pak podejte lék proti horečce. Zatím jsem se s tím ale nesetkala. Při nemocech bakteriální či virové vždy pracujeme s Euniké Pink Grape.

Teplotu měřte v podpaží. Na čele či spáncích bývá mnohem vyšší a to lidi děsí. Proto je směrodatné podpaží či v zadečku, ale do prdelky starší děti asi těžko přesvědčíte :).

Proč nesrážet dříve?
Narušili byste přirozenou snahu imunity a nemoc se zbytečně prodlouží nebo přejde do daleko horší fáze. Nižší teplota bacila nezabije, naopak akorát imunitě v tu chvíli házíte klacky pod nohy a příště se na vás vyprdne. A to je pak přesně ten důvod, proč se nemoci vrací, zhoršují a bacily se vesele množí dál. K antibiotikům se vyjadřovat nemá smysl, tahle nadužívaná farmaka opět vše jen zkomplikují. Rezistence byla prokázána již před několika lety a s jejich užíváním vůbec nesouhlasím.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv