Přeskočit na hlavní obsah

90% současných dětí bude mít problémy se zády!

Jde o můj soukromý odhad. Stačí jen pozorovat své okolí a tato kalkulace se nabízí sama. A mohou za to rodiče, kteří na vývoj dítěte příliš pospíchají!

Schválně se podívejte kolem sebe a nahlédněte do kočárků. Současné moderní maminky využívají veškeré vymoženosti a polohování kočárků. Dítě, které se ještě samo neumí zvednout tak zcela nepřirozeně zvedají do pozice polosedu. Velmi častým důvodem je, aby jejich mimi dobře vidělo. Doma dítě podpírají polštáři, aby se jim lépe sedělo, či si ho posazují na klín. Hlavně to pozoruji u maminek, co si s jinými sednou na kávičku, jednou rukou popíjí a druhou drží na klíně ratolest. Přitom lidské tělo nejlépe ví, kdy je na co připravené. Ví to i o sezení.

V období batolete pak nastává závod s jinými maminkami, které dítě bude chodit jako první a na kolikátém měsíci. Nejhorší je postavit dítě do pasivního chodítka. Dochází tím k deformaci nohou, kyčlí, páteře a rozhodně se dítě díky tomu chodit rychleji nenaučí. Naopak se fyziologický vývoj zpomalí. Správným postupem je nechat dítě obcházet nábytek, přidržovat se a nechat na něm, kdy se rozhodně poprvé udělat samostatný krůček.

I nošení v šátku či nosítkách má svá pravidla. Vždy by mělo jít o ergonomickou polohu, která se přizpůsobí dětským zádům. Kolínka by měla být vždy lehce nad zadečkem, v žádném případě nesmí nožičky dítěti volně viset dolů. Zde doporučuji nosítka Manduca. Sama jsem je používala, dítě v nich sedí pohodlně, přirozeně a i pro samotnou maminku je Manduca příjemná na nošení.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv