Laktobacily, prebotika a probiotika. Mluví se o nich, každý po nich touží, ale málokdo ví, co to vlastně je. Důležité je, že to je pro všechny zdravé :)
V lidském těle mají probiotika následující funkce:
Nestravitelná složka potravin, která je zdrojem energie pro probiotické bakterie a podporuje jejich růst a množení. Zároveň zabraňuje růstu a množení choroboplodných mikroorganismů. Pozitivně ovlivňuje rovnováhu střevní mikroflóry a zabraňuje problémům s trávením. Nejčastěji používané prebiotikum je inulín, přírodní látka získávaná z kořene čekanky. Prebiotické protředí dokonale ve střevech tvoří i český kmen dezintegrované chlorelly Chlorella SP, který obsahují tobolky Euniké. Obzvlášť u dětí doporučuji užívání Euniké Yellow, který tvoří komplex všeho, co dítě pro svůj správný vývoj potřebuje.
Co jsou probiotika?
Živé bakterie přirozeně se vyskytující v mléce, zakysaných mléčných výrobcích, jogurtech, nepasterovaných sýrech a mléčných nápojích. Dále se vyskytují v pivovarnických kvasnicích a např. i v kyselém zelí. Pro zajímavost můžeme uvést, že lidské tělo obsahuje 10x více bakterií než vlastních buněk a váha probiotických bakterií v lidském organismu dosahuje neuvěřitelných 1,5 kg. Probiotické bakterie se v organismu vyskytují ve střevech, žaludku, dýchacích a močových cestách, ale také v pokožce.V lidském těle mají probiotika následující funkce:
- produkují kyselinu mléčnou a organické kyseliny, tvoří baktericidní a bakteriostatické látky, což vede k ochraně před choroboplodnými bakteriemi typu Salmonella, Helicobacterie, Candida apod.
- zpracovávají potravu a rozkládají nebezpečné látky, díky čemuž ochraňují organismus před záněty, vředovými chorobami i nádorovým onemocněním
- díky tvorbě kyselého prostředí upravují pH a tím dochází k ničení patogenních organismů
- posilují imunitu a snižují hladinu cholesterolu v krvi