čtvrtek 2. listopadu 2017

Med a jeho úžasné schopnosti

Med je jeden z nejúžasnějších a nejsladších darů Země. Dokonce se o něm hovoří jako o sladkém léku na cukrovku, alergie kůže, vnější poranění, srdeční problémy, depresi, některé druhy rakovin, špatné trávení a další. Rozeberme si ho podrobně a nezapomínejme na naše včelstvo, které je potřeba chránit, aby jeho produkce neklesala a celkově aby příroda fungovala tak, jak má.
Informace, které jsou uvedeny níže, mi byly zaslány v hromadném e-mailu. Jelikož se s nimi ztotožňuji, tímto děkuji neznámému autorovi za cenné rady, které se týkají skutečného medu, nikoliv náhražek, které najdeme na každém rohu. Na konci článku najdete návod, jak poznat pravý med.


Různé typy

Medy jsou různé - tmavé, světlé, s mateří kašičkou, také jako směs s pylem, propolisem a mateří kašičkou dohromady. Jeho fantastické nutriční vlastnosti objevil již Hippokrates- otec medicíny.


Složení medu

Med obsahuje vápník, hořčík, draslík, síru, sodík, chlorid, železo, měď, jód, zinek, fosfor, vitamíny A, C, B1, B2, B6, B12, vitamin D, K, dále cholin. Obzvlášť vitamíny B jsou nezbytné pro zdraví mozku, srdce a dokonalou opravu buněčných membrán.

Podle švýcarské studie obsahuje med mnoho sacharidů, ale jeho glykemický index je velmi nízký, což znamená, že uvolňuje glukózu do krve velmi pomalu a tím zabraňuje výkyvům hladiny krevního cukru. Je proto vhodný pro diabetiky a lidi, kteří trpí hypoglykémií.

Hypoglykémií trpí velké množství lidí. Kolísání hladiny krevního cukru velmi úzce souvisí s depresí, střídání nálad, nemožností se dlouhodobě soustředit a co je velmi zajímavé - s automobilovými nehodami a úrazy.

Existuje statistika, která potvrzuje, že lidé, kteří mají stálou hladinu krevního cukru (to jsou většinou lidé, kteří nejedí cukr a komerční potraviny) nezažívají automobilové nehody.


MED má antivirové, antibakteriální a anti-parazitní účinky!


Med poskytuje velmi silnou antioxidační ochranu. Také má antimutagenní, protinádorové a protizánětlivé vlastnosti. Med velmi dobře léčí rány. Vykázal silné účinky při léčení vředů velkých jako pěst až na kost a popálenin 1. 2. i 3. stupně. Směs česneku a medu se může použít do infikovaných ran jako čistič.


Med a jeho léčebné účinky

  • zmírňuje artritidu
  • léčí alergie
  • redukuje srdeční choroby, chrání před infarktem
  • snižuje cholesterol
  • zklidňuje žaludek
  • posiluje imunitu
  • poskytuje silný zdroj energie
  • je přírodní antibiotikum
  • léčí zranění, popáleniny a minimalizuje vznik jizev
  • pomáhá při zotavení z mrtvice
  • odstraňuje zapáchající dech
  • léčí nachlazení, angíny, rýmy, záněty průdušek a horních cest dýchacích
  • zlepšuje funkce vnitřních orgán
  • dezinfikuje
  • léčí pleť jak zevně, tak zvenčí
  • pomáhá při migrénách, nespavosti, stresu, depresích a zlepšuje náladu
  • léčí žaludeční vředy a zlepšuje trávení
  • je účinným pomocníkem při otravách a to hlavně houbami
  • mírní nervovou vyčerpanost
  • léčí chudokrevnost
  • redukuje vysoký krevní tlak

MEDOVÁ LÉČBA

  • Medové mléko
    Medové mléko je v mnoha rodinách oblíbeným domácím prostředkem pro léčení zaníceného krku, ale často se nesprávně připravuje. Baktericidní účinek má totiž med pouze tehdy, není-li zahřátý nad 40°C. Teplota vyšší než 40°C totiž ničí všechny inhibiny - účinné látky potlačující bakterie. Med lze také použít jako "mazání " v zaníceném krku.
  • Čaj s medem
    Také při přípravě čaje s medem musíme respektovat předchozí radu a nesladit medem čaj teplejší než 40°C.

    Recept na čaj podávaný při nachlazení, jehož účinek zvýšíme přidáním medu:
    40g celých šípků (se zrníčky), 20g listů meduňky, 20g květu heřmánku, 20g lípového květu
    Dvě čajové lžičky směsi přelijeme 1/4 l horké vody a necháme 15 - 20 min pod pokličkou ustát. Teprve potom přidáme podle chuti 1 - 2 lžičky medu na šálek. Čaj pijeme vlažný.
  • Vitamínová bomba
    Následující míchaný nápoj z heřmánku, čerstvé šťávy z jižního ovoce a medu posílí obranné schopnosti našeho těla při nemocech z nachlazení. Měli bychom jej pít nejen jako lék, ale i kvůli prevenci.

    Recept na nápoj
    100 -150 g medu, 2 vrchovaté polévkové lžíce heřmánku, 1 citrón, 1 grapefruit nebo pomeranč
    Do litru horké, (nikoli však vařící) vody nasypeme 2 lžíce heřmánku a nechame 10 minut ustát. Potom scedíme, přidáme šťávu s citrónu, grapefruitu a osladíme medem. Komu se zdá grapefruit příliš kyselý, může jej nahradit pomerančem,který navíc obsahuje i více vitamínu C.
  • Citronová šťáva s medem
    Potřebujeme jen citrón a med. Do 1/4 l teplé vody zamícháme šťávu z jednoho citrónu. Osladíme dvěma čajovými lžičkami medu. Směs pomalu pijeme po doušcích.
  • Proti kašli a chrapotu
    Šalvějový čaj oslazený medem se hodí nejen k pití,cale i ke kloktání.
  • Medová ředkev
    Recept vypadá sice exoticky, ale v lidovém léčitelství se v některých zemích stále používá. Vydlabeme jednu ředkev a otvor naplníme medem.Na teplém místě nechte med v ředkvi několik hodin působit a potom vše snězte.
  • Denní dávka medu
    Podle starých domácích receptů je vhodnou prevencí proti nachlazení užívat 5 lžiček medu denně. Med totiž vynikajícím způsobem posiluje obranyschopnost našeho organismu a krevní oběh.
  • Doporučení
    Med zvýšuje účinnek všech přírodních léčivých prostředků, které se užívají při nachlazení. Když si léčite rýmu nebo bolení v krku, nezapomeňte přidat do svého repertoáru také med jako dodatečný lék.
  • V čaji i v mléce
    Med lze nejen přidávat do čaje, ale také do mléka. Rozředěný v mléce při teplotě 40 - 50 ° C je vhodný při onemocnění chřipkou či dýchacích obtížích. Působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, posiluje psychiku a srdce. Med je možné využít i při pečení, kdy jím lze nahradit cukr. Pokud se rozhodnete dát přednost včelímu produktu, dejte ho asi o polovinu více než cukru. Med učiní pečivo nejen chutnější, vláčnější, ale vydrží i déle čerstvé.


Víte že... 

Med je pro svou biologickou hodnotu důležitou složkou potravy nejen dětí, ale i dospělých. Med by se neměl nikdy zahřívat nad 45 °C, ztratí tak cenné látky. Pozor tedy při slazení teplého čaje nebo mléka medem! Med má rád sucho, chladno a temno. Nádobu pečlivě uzavřete, aby obsah nepřijal vlhkost a pachy. Zbytky medu lákají včely a ty by se mohly nakazit chorobami, proto sklenice dobře vymyjte, dřív než je prázdné vyhodíte do popelnice. Zkrystalizovaný med není na závadu. Stačí nádobu s medem ponořit do teplé (ne horké) lázně, med opět získá svou původní konzistenci.

Med a skořice léčí většinu nemocí 

  • Nemoci srdce
    Smíchejte med a mletou skořici a mažte na chléb místo džemu nebo marmelády a jezte pravidelně k snídani. Snižuje to hladinu cholesterolu v krvi a cévách a chrání pacienty před infarktem. Pravidelné snídaně tohoto druhu ulevují při zadýchávání a posilují srdeční tep. Med a skořice vracejí cévám a žilám jejich pružnost.
  • Artritida
    Pacienti mohou denně, ráno a večer, jeden šálek horké vody s 2 lžičkami medu a 1 malou lžičkou skořice. Berou – li to pravidelně, může se vyléčit dokonce i chronická artritida.
  • Infekce močového měchýře
    Rozpustit 2 lžíce medu a 1 lžičku skořice ve sklenici vlažné vody a vypít. Tím se odstraní infekce měchýře a močových cest.
  • Bolesti zubů
    Smíchejte 1 lžíci skořice a 5 lžic medu. Aplikujte 3x na bolavý zub a bolest přestane.
  • Cholesterol
    2 lžíce medu a 3 čajové lžičky skořice smíchané s 2dcl horké vody, které podávali pacientům s vysokou hladinou cholesterolu dokázaly snížit hladinu cholesterolu o 10% do 2 hodin. Podává – li se 3x denně, je vyléčen i pacient s chronicky vysokou hladinou cholesterolu.
  • Nachlazení
    Ti, kdo trpí na časté nachlazení, by měli užívat 3x denně 1 lžíci vlažného medu s 1 lžičky skořice po dobu 3 dnů. Tím se vyléčí nachlazení, chronický kašel a pročistí průdušky.
  • Potíže se žaludkem
    Med se skořicí úspěšně léčí bolesti žaludku a chrání žaludek od vzniku žaludečních vředů. Med a skořice zabraňují tvoření nadbytečných plynů při trávení.
  • Posílení imunitního systému
    Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi a brání útokům virových infekcí. Med obsahuje obrovské množství železa a vitaminů. Pravidelné užívání medu posiluje bílé krvinky v jejich boji s viry a bakteriemi.
  • Těžký žaludek
    1 lžička skořice a 2 lžíce medu před jídlem zabraňuje zvýšení kyselosti žaludku i u nejtěžších jídel.
  • Chřipka
    Med obsahuje přírodní látky, které zabíjejí kmeny chřipky a chrání před ní pacienty.
  • Dlouhověkost
    Čaj vyrobený z medu a skořice, je–li brán pravidelné, zabraňuje potížím dlouhého věku.Vezměte 4 lžíce medu, 1 lžíci skořice a uvařte jako čaj spolu se 3 šálky vody. Pijte 1 šálek 3x denně. To udržuje kůži čerstvou a hebkou až do vysokého věku. Délka života stále vzrůstá a i 100 letí lidé mohou být svěží, jako ve 20 letech.
  • Pupínky
    3 lžíce medu a 1 lžička skořice se smíchá v pastu.Ta se aplikuje na pupínky před spaním a ráno se smyje teplou vodou. Když to děláte denně pupínky do týdne zmizí i s kořeny. Aplikace medu a skořice na postižená místa léčí ekzémy i pásový opar a všechny typy kožních infekcí.
  • Hubnutí
    Každý den ráno, 1/2 hodiny před snídaní na lačný žaludek a večer před spaním vypijte šálek medu se skořicí. Pravidelné užívaní sníží váhu i u mimořádně obézních osob. Pravidelné užívaní zabraňuje usazování tuku i při požívání mimořádně tučných jídel.
  • Rakovina
    I pokročilá rakovina kostí,žaludku a střev může být s úspěchem léčena medem. Pacienti trpící těmito druhy rakoviny by měli užívat lžíci medu a lžíci skořice měsíc 3x denně.
  • Chronická únava
    Cukr obsažený v medu nejvíce pomáhá při regeneraci tělesných sil. Pacienti-senioři užívající med a skořici v poměru 1 : 1 jsou čilejší a ohebnější. 1 lžíce medu a malá lžička skořice smíchané s vodou a brané několikrát denně a hlavně kolem 3 hodiny odpoledne, kdy začíná klesat tělesná vitalita obnoví do týdne vitalitu těla.
  • Zápach z úst
    Po ránu kloktat 1 lžíci medu a lžíci skořice smíchané s horkou vodou. Dech tak zůstává čerstvý po celý den.

Určení pravosti včelího medu

Spolehlivý a jednoduchý způsob, jak určit pravost včelího medu.Na lžíci nabereme med a pokapeme jej lihem. Když se rozpustí, je pravý. Na dně lžíce zůstane jen hustá přimíšenina, jinak je med falšovaný.

Medové alternativy


Pampeliškový med
400 velkých rozvinutých květů pampelišky, 2 celé omyté citrony bez jadérek, 2 kg krystalového cukru
Omyté pampeliškové květy vložíme do většího (4 l) hrnce a přelijeme je 2 litry vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Do druhého dne necháme vyvařené květy louhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony a cukr. Vaříme 60 - 90 minut za občasného promíchání, čistou (novou vařečkou. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme je a obrátíme.

Med z černého bezu
45 kusů květů černého bezu, můžeme přidat i několik lipových květů, přelijeme dvěma litry vody, přidáme jeden rozkrájený citrón a vše vaříme asi jednu hodinu - za občasného míchání. Svařené necháme ustát. Druhý den přecedíme přes řídké plátno. Roztok svaříme s 2 kg cukru. Za stálého míchání zvolna vaříme 1 až 1,5 hodiny. Nakonec přidáme šťávu ze dvou citrónu a ještě trochu povaříme. Medem naplníme nahřáté skleničky, převážeme celofánem a uložíme na suché a tmavé místo.

Sedmikráskový med
Je vhodný při astmatu, kašli a chronickém zánětu průdušek. Potřebujeme 500 květů sedmikrásek, 3/4 l vody 2 citróny, 75 dkg krystalového cukru. Příprava je stejná, jako pampeliškový med.