Přeskočit na hlavní obsah

Sama jsem si vyřešila syndrom karpálního tunelu

Do dob, než mě to potkalo, jsem vůbec netušila, co je to syndrom karpálního tunelu. Taky mě zarazilo, že to v mém okolí má nebo měl skoro každý pátý člověk a že je to docela známé. Pak jsem si v minulosti vybavila, že jsem to už jednou zažila a skončila na 3 týdny s dlahou a musela mazat nějakou smradlavou mast, která stejně nepomohla.
Díky tomu vznikl příběh, který se odehrál v roce 2008, kdy jsem s alternativní léčbou teprve přicházela do styku.

Od 17ti pracuju denodenně na počítači, takže byla jen otázka času, že se mi tento problém nevyhne. Po nastudování, co to vlastně syndrom karpálního tunelu je, jsem začala experimentovat. Všude jsem se totiž dočítala, že mě stejně časem čeká operace a také mi to každý, kdo to měl, tvrdil. Blbost! Já si to prostě vyřeším sama a na dokory kašlu, ostatně jako vždycky za posledních 10 let :)

Nejprve jsem tedy začala dělat přestávky při práci a snažila se již postihnuté prsty rozcvičovat. Stav se nezlepšil, naopak postupně do týdne se zhoršoval a bolest se prohlubovala - hlavně přes noc prsty natekly a ráno jsem velmi těžce zapínala zip u kalhot. Už jsem chytala paniku, že asi fakt budu muset zajít k doktorům a muset se poprvé v životě nechat operovat. Když jsem si ale prohlédla fotky operace a pročetla dobu rekonvalescence a také že ani operace nemusí být zdařilá, zkusila jsem Powerful Worker. Obsahuje colostrum, které je všemohoucí a taky kyselinu listovou, která působí na nervovou soustavu a také mimo jiné vitamín B6, který zase má blahodárný vliv na nervy a svaly. Dávkovala jsem 2-2-2.

Po dvou dnech bolesti ustoupily o 80% a do 4 dní problémy zmizely úplně. 6 prstů, které se postupně stávaly nehybnými a bolestivými, se rázem vrátilo do normálu. Přestala jsem tedy Powerful Worker jíst. Za týden jsem ucítila, že se do dvou prstů náznaky syndromu karpálního tunelu vrací. Tak jsem si dala zase na dva dny Powerful Worker a bylo po starostech. Po měsíci  jsem opět naskočila do počítačového cvakání od rána do večera a "myšování" několik hodin v kuse.

Od tohoto příběhu to bude nyní již 10 let. A problém se nevrátil. Je však pravdou, že od této zkušenosti několik let užívám produkty s třeboňskou Chlorella SP.

Každopádně mohu považovat svůj postup za velmi úspěšný bez operace!

Co je SYNDROM KARPÁLNÍHO TUNELU


Syndrom karpálního tunelu (latinsky syndroma canalis carpi) je tzv. útlakový syndrom. Způsobuje ho postižení či poškození středního nervu (nervus medianus) v karpálním tunelu. Tlakové poškození může vzniknout např. po úrazu zápěstí, zánětu šlach a vazů v této oblasti nebo poslední dobou častým chronickým přetížením zápěstí při nevhodné ergonomii práce s počítačem. Uváděny jsou také hormonální změny v organismu, jako je užívání antikoncepce, těhotenství či menopauza.

Projevuje se častěji u žen. Mezi příznaky patří oslabená citlivost, mravenčení, pálení, trnutí a bolesti prstů rukou, které často bolí i v klidovém stavu. Postižení uvádějí, že největší bolesti pociťují v noci. Syndrom lze klinicky diagnostikovat např. studií nervového vedení či metodou EMG.

Léčba je možná několika způsoby. Jedinou účinnou léčbou je dekomprese karpálního tunelu. Té lze v počáteční fázi dosáhnout udržováním ruky v klidovém stavu, injekcemi kortikoidů a použitím fyzikální terapie. Při plně rozvinutém syndromu je nutné přetnutí zápěstních vazů, čímž se tlak na nerv odstraní. Operace se provádí ambulantně při lokální anestezii a trvá asi půl hodiny.
Takže než tohle podstoupíte, zkuste to jinak. Jako já.

PS:
Za 2 měsíce oslavím 40tku, takže mé prsty běhají po klávesnici a myši již 23 let! Můj nerv je neustále v plném nasazení :)






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv