Přeskočit na hlavní obsah

Biologicky aktivní kolagen - co umí?

Jedinečné schopnosti kolagenu vytvářejí na pokožce proteinovou síťku, ta pak neztrácí vlhkost, zvyšuje se aktivita a pevnost kožních buněk, které začínají vytvářet svůj vlastní kolagen. Pokožka je hladší a jemnější, zlepšuje se její elasticita a tonus. Pokožce se velmi rychle vrací původní pevnost, pružnost a zdravý vzhled. Zpomaluje se proces stárnutí a vrásky se vyhlazují.

Při procesu tvorby kolagenu vznikají kromě bílkovin peptidové řetězce a volné aminokyseliny. Hlavní úlohou peptidů je usnadnění komunikace mezi kožními buňkami, stimulují též přirozené fyziologické procesy probíhající v kůži a polypeptidy navíc posilují ochranný plášť pokožky a zabraňují působení škodlivých faktorů.

Aminokyseliny mají schopnost zadržovat vlhkost, jsou složkou NMF (Natural Moisturizing Factor - NMF), čili přírodního zvlhčujícího faktoru. Zvlhčují pleť, zvyšují hygroskopické působení dalších složek NMF. Změkčují pokožku a zvětšují její elasticitu.
Kolagen je nejdůležitější bílkovinou v lidském těle. Tvoří 30% celkové hmotnosti bílkovin v lidském organismu a je zodpovědný za elasticitu, pevnost a správnou míru hydratace kůže jako i za stálou obnovu buněk.

S přibývajícími lety ztrácí tělo schopnost vytváření vlastního kolagenu, v důsledku toho pozorujeme zhoršování stavu naší pokožky.

Jednou z metod na zpomalení či předcházení stárnutí pokožky způsobené ubýváním kolagenu je dodat ho z venku. Avšak pokusy použít v kosmetice a implantologii nejdříve syntetický a posléze hovězí kolagen nepřinesly téměř žádný výsledek. Především proto, že až do dnešní doby se nepodařilo získat biologicky aktivní kolagen, jehož struktura proteinových řetězců by byla totožná s lidskou.
Objevením metody získávání kolagenu z ryb, která umožňuje zachovat strukturu trojité helisy - vlastní pouze bilkovinnám živých organismů - se stal jedním z nejzajímavěhších objevů biochemie 20. století. Podle mnohých je to pravděpodobně jeden z největších objevů světové kosmetologie a biotechnologie bílkovin.

Důsledkem těchto výzkumů byl unikátní proteinové přípravky od společností Inventia a Wellu se silným regeneračním účinkem na kůži, které úspěšně používá velký počet spotřebitelů v mnoha zemích celého světa. Na rozdíl od tisíců kosmetických přípravků tyto produkty řeší přímo příčinu stárnutí kůže (nedostatek kolagenu) namísto boje s jeho následky.

 







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv