Přeskočit na hlavní obsah

Co o vašem zdraví prozradí nehty


Vaše nehty mohou být ovlivněny řadou zdravotních problémů. Zdravé by měly být světle růžové a neporušené, případně s bílýmy půlměsíci (lunulami) těsně nad pokožkou. V tomto článku je přehledný seznam včetně fotografií, co prozdraví stav vašich nehtů o zdraví.
Jednotlivé nehty mohou příležitostně vykázat malé bílé čáry nebo tečky, tzv. leukonychia. Není čeho se obávat. Jde o možnou infekci bakteriemi či viry, které způsobily onemocnění, jež může způsobit změny na nehtech. Pokud se však změny projevují trvale, zbystřete.
  • Syndrom bílých nehtů
    Celý nehet se objeví zakalený nebo bílý. Tato změna může znamenat srdeční choroby, selhání ledvin, jaterní cirhózu, plicní tuberkulózu, cukrovku nebo revmatoidní artritidu. 
 

 

  • Terryovy ​​nehty
    Nehty budou vypadat většinou bílé a zrnité s růžovým nebo snad červeným pruhem v horní části v důsledku zvýšení pojivové tkáně a snížení prokrvení nehtového lůžka. Tuto změnu v oblasti zdraví nehtů lze nalézt u 80 procent pacientů s cirhózou jater, stejně jako u pacientů s městnavým srdečním selháním, hypertyreózou, podvýživou, diabetes, nebo HIV.

 

  • Muehrckeovy nehty neboli leukonychia striata
    Jedná se o bílé linie na nehtech probíhající paralelně s lunulou. Nejsou žlábkovité. Jsou ve vaskulárním nehtovém lůžku a nerostou s nehtem. Mizí při tlaku na nehet. Jsou často spojeny se sníženou syntézou proteinů, objevují se při metabolickém stresu (např. po chemoterapii) a při hypoalbumenii (např. při nefrotickém syndromu),
    onemocněním jater a podvýživou.

 

  • Half-a-half nehty
    Spodní polovina
    nehtu je bíle zabarvena, zatímco horní je tmavě růžovo-hnědá následkem vyššího obsahu melaninových zrníček. Příčinou tohoto stavu by mohlo být chronické onemocnění ledvin nebo HIV.

 

  • Mee linie
    Vodorovná bílá čára v nehtu, která by mohla naznačovat srdeční selhání, Hodgkinovu nemoc, selhání ledvin, infekci nebo otravu arsenem, thaliem nebo jinými těžkými kovy.

 

  • Třískové krvácení (Subunguální hemoragie)
    Tyto tenké, tmavě červené nebo hnědé svislé čáry u nehtového lůžka vypadají jako třísky pod nehty. Možné příčiny zahrnují cirhózu, mitrální chlopně,  orální užívání antikoncepce, těhotenství, peptické vředové choroby, sklerodermie, revmatoidní artritidu, systémový lupus erythematodes, vaskulitidu a trauma. Klasický asociace je se subakutní bakteriální endokarditidou (infekce srdečních chlopní).

 
  • Syndrom žlutých nehtů
    Jde o vzácný stav, kdy se objeví nažloutlý až oranžový nehet. Nehty rostou pomalu a vytvoří se na nich hrb. Typické kutikuly zmizí a nehty mohou přestat růst úplně. To je spojeno s lymfedémem (narušenou lymfodrenáží), výpotky a bronchiektázie.

 

  • Modré nehty
    Zabarvena je buď lunula nebo celý nehet. Může naznačovat Wilsonovu chorobu,  Argyrii (stříbrná otrava). Zbarvení do modra může znamenat nedostatečné zásobení organizmu kyslíkem, tedy může poukazovat až na špatnou funkci plic nebo krevního oběhu. Bodové hematomy se vyskytují i při lupénce a při chronické rentgenové dermatitidě.

 

  • Červená lunula
    Lulnuly,
    které se objevují červené, by mohly naznačovat vypadávání vlasů, otravu oxidem uhelnatým, srdeční selhání, chronickou obstrukční plicní nemoc, chronickou kopřivku, cirhózu, kolagenní cévní onemocnění, orální léčbu prednisonem nebo lupénku.

 

  • Svislé hnědé pruhy
    Jsou to běžné u lidí s tmavou kůží; nicméně, mohou vést k melanomu a měly by být kontrolovány lékařem. Benigní névus (nadměrný růst buněk) nebo chemické barvení (včetně z některých laků na nehty) by mohly být také příčinou.

 


Na rozdíl od jedné boule nebo malé linky jsou nehty obvykle hladké. Ale textura se může změnit, pokud je v těle problém jinde:

  • Beau linka
    Nehet narušují hluboké horizontální drážky. To může znamenat periferní cévní onemocnění, pemphigus (kožní onemocnění), psoriázu, Raynaudovu chorobu, systémovou infekci nebo trauma.
 

 

  • Důlky
    Malé body, které se zpravidla objevují u lidí s psoriázou. Mohou však znamenat také ztrátu vlasů, pemphigus (kožní onemocnění), typ artritidy, tzv Reiterův syndrom a sarkoidózu.


Široká škála zdravotních problémů může způsobit, že tvar nehtů se radikálně mění:

  • Lžícovité nehty (koilonychias)
    Nehty jsou na okrajích schoulené, stávají se bělejší, křehčí. To může mít různé příčiny: anémie z nedostatku železa, hemochromatóza, hypotyreóza, podvýživa, konstantní vystavení rozpouštědlech na bázi ropy, Raynaudova choroba, a systémový lupus erythematodes.
 

  • Klubové nehty
    Měkká tkáň kolem nehtu a špičky prstu se stává rozšířenou a nehty stanou silnější, tvrdší, lesklejší a tvaru žárovky, zatímco tělo pod pokožkou má tvar houby. Příčinou může být nízká úroveň kyslíku v krvi. Další spojení je s onemocněním plic a onemocněním srdce - chronická obstrukční plicní nemoc (COPD), chronická bronchitida, srdeční selhání a vrozené srdeční vady. určitá spojitost je také s onemocněním jater, zánětlivými střevními onemocněními a může znamenat rakovinu, nejčastěji plic a plicního obložení.

 

Některé zdravotní stavy mohou způsobit, že se nehty odklopí od nehtového lůžka:

  • Onycholýza
    V případě, že se nehet oddělí od nehtového lůžka v horní části, může to signalizovat zdravotní problémy, včetně anémie, některé typy rakoviny, poruchy pojivové tkáně, plísňové infekce, lupénku nebo psoriatickou artritidu, reaktivní artritidu, amyloidózu, sarkoidózu, syfilis, systémový lupus erythematodes a nejčastěji trauma. 

 

  • Onychomadesis
    Nehet se odděluje od nehtového lůžka od spodu a obvykle vede k úplné ztrátě nehtu. Příčiny zahrnují houbové infekce, Raynaudova choroba, chemické poškození, omrzliny, špatná výživa, horečnaté onemocnění a cévní onemocnění, ačkoli nejčastější příčinou je také trauma.

 







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv