Přeskočit na hlavní obsah

Moderní medicína - máme se děsit lékařského MATRIXu?

V USA objevili Ameriku. Podle nich je zdravotní péče dnes reaktivní, retrospektivní, byrokratická a drahá. A tahle budoucnost nás nejspíš čeká také, neboť to samé, ale v menším měřítku, se děje i u nás.
  • Američtí lékaři utratí 210 miliard dolarů ročně za postupy, které nejsou založeny na potřebách pacienta, ale strachu z odpovědnosti.
  • Američané utratí v průměru 8.915 dolarů za osobu na zdravotní péči - více než kterákoli jiná země na planetě.
  • Léky na předpis stojí v USA o 50% více než v jiných industrializovaných zemích.
  • Při zachování současného tempa bude v roce 2025 téměř čttvrtina amerického HDP vynaložena na zdravotní péči.
V průměru 12 let trvá a 359 miliónů dolarů stojí, než se nový lék dostane z laboratoře k pacientovi. Pouze 5 z 5ti tisíc těchto nových léků je testováno na lidech. A z těchto pěti je pouze 1 schválen.

Jsme uprostřed lékařské revoluce - a jak to bude dál?

Nyní veškeré kroky vedou k umělé inteligenci. Hlídat nás mají senzory, operovat robotika, orgány se budou tisknout na 3D tiskárnách, klasickou léčbu nahradí kmenové buňky a zainteresované společnosti budou zpracovávat velké objemy dat a řešit genomiku.
A teď si představte zdravotnictví v příštích 10ti letech:
  • Všeumožňující zdravotní skeny poskytující nejlepší diagnostiku jak pro nejbohatší, tak i pro nejchudší země.
  • Rozsáhlé genomické sekvenování a strojové učení nám umožňují pochopit příčinu rakoviny, srdečních onemocnění a neurodegenerativní choroby
  • Robotičtí chirurgové mohou provádět perfektní práci za pár dolarů
  • Pro každého z nás půjde vypěstovat srdce, játra, plíce nebo ledviny a nebudeme muset čekat na dárce či zemřít

Umělá inteligence má zasahovat do zdravotní péče. Má zlepšit lékařské zobrazování diagnostiky a detekci nádorů, integrovat zdravotní údaje.

Příkladem je umělá inteligence Watson, vyvinutá společností IBM. Společnost Johnson & Johnson učí Watson číst a rozumět vědeckým pracem a podrobnému klinickému hodnocení. Dokonce i Apple spolupracuje s IBM Watson, kterému poskytuje přístup ke zdravotnickým údajům z mobilních aplikací.
Jeden takový systém Watson obsahuje 40 milionů dokumentů, příjme v průměru 27.000 nových dokumentů za den a poskytuje nahlédnutí pro tisíce uživatelů. Po jediném roce Watson uspěšně určil diagnozu rakoviny plic na 90%. Lékaři oproti němu rakovinu plic rozpoznali jen na 50%
IBM svému Watsonovi věří, viz. tento článek


Budeme napojení na lékařský Matrix?

Současné investice směřují do vývoje různých senzorů a snímačů (třeba v podobě hodinek, prstenu či náramku), které by měly monitorovat náš zdravotní stav. A právě on-line komunikace s umělou inteligencí by měl být další krok, jak pokračovat v závislosti na farmacii a mít pacienta podchyceného.
V praxi budeme neustále napojeni na "lékařský Matrix", který bude přenášet spoustu dat o našem zdravotním stavu a umělá inteligence tato data vyhodnotí. Váš elektrokardiogram, vitální funkce, držení těla, hladina stresu, cukru, chemického složení v krvi apod. budou přístupné kdekoli na světě.
Preciznost, přesnost a mobilita zdravotnických robotů umožní obsluhovat více lidí po celém světě - zdravotní péče má být rychlejší a levnější. Máme tomu však věřit? Nejde jen o shromážďování těch nejcitlivějších dat, které se dají velmi dobře zpeněžit či zneužít?


Éra nové medicíny již začala...

  • Přes 3.000.000 operací na světě bylo provedeno robotickým systémem pomocí 3D HD s přesnými pohyby, které neovlivňují otřesy lidské ruky. Nová generace chirurgických robotů autonomně a dokonale provádí rutinní operace bez lidské chyby a za zlomek nákladů
  • Pomocí 3D tisku se běžně vytvářejí levnější zdravotnické prostředky (zubní a anatomické modely, implantáty, naslouchadla, protézy...)
  • Pracuje se na vývoji robotické končetiny, pěstování lidských orgánů
  • Pracuje se na čtení lidského genomu, jehož náklady postupně klesají a  lze tak získávat více dat a odhalit tajemství naší biologie, abychom si dokázali prodloužit život
  • Jsme v počátečních fázích vývoje buněčné terapie kmenovými buňkami, která slibuje regeneraci tkání a jejich obnovu - a tedy "lék" na vše


A co z toho plyne pro obyčejného smrtelníka?

Právě se uzavírají obchody, kdy se investuje do nových technologií. Opět není cílem mít zdravý organismus a zdravého ducha od přírody, ale vše hezky za peníze řešit. Za peníze si pak budete moci zajistit narození zdravého potomka, který bude neustále pod placeným dohledem. Uměle vyrobené bakterie, které ho pak napadnou, hravě zlikvidujete zázračným lékem vyvinutým přesně na míru jeho genomu. Budete si kupovat umělou stravu, která takto vyumělkovaného jedince udrží při zdraví....

Matrix začal. Postupně se změníme v roboty a bezduché otroky - ostatně v to už se mění děti, které ulítávají na nových technologiích. Nemocnost vzrůstá a kdo je již nyní závislý na lécích, bude závislý i na monitorovacích technologiích.Ti, co to investují, se stanou Bohy nové generace.







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv