Přeskočit na hlavní obsah

Mužská antikoncepce funguje! Přesto ji zakázali...

Spolehlivost mužské antikoncepce  je podle klinické studie na úrovni ženské hormonální antikoncepce. Přesto byla studie zastavena, a to protože 6 procent mužů trpělo nežádoucími účinky jako jsou deprese, bolesti svalů, změny nálady, akné nebo změny libida.

Zdají vám tyto nežádoucí účinky povědomé? Ano, jedná se přesně o méně závažné nežádoucí účinky ženské hormonální antikoncepce, kombinovaných pilulek, které dlouhodobě užívá skoro 50 procent žen mezi 16 až 19 lety, 64 procent žen mezi 20 až 24 a 55 procent ženy mezi 25 až 29 lety. Jak smutné, že muži nemohou snášet nežádoucí účinky, kterým je každodenně vystavena většina plodných žen. A to není vše, co ohrožuje ženy.

Jeden z nejzávažnějších nežádoucích účinků ženské hormonální antikoncepce je hluboká žilní trombóza, která ohrožuje na životě. Postihuje 2 z deseti tisíc žen a přesto podle lékařů prospěšnost pilulek převyšuje jejich rizika. Antikoncepce žen také zvyšuje riziko rakoviny prsu a rakoviny děložního hrdla, mozkové mrtvice, změn nálad, křečí, migrén, nárustu hmotnosti, bolestivé menstruace anebo jejího zrušení, krvácení mimo menstruaci...

Ženy mohou trpět, zatímco vystavení mužů obdobným potížím je nepřijatelné.

Zde je celý článek na toto téma (v angličtině) a tématu se věnoval i časopis Týden






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv