Přeskočit na hlavní obsah

Prevence před alergiemi? Návrat k přírodě

Městský život, častý úklid, čisté děti. Příčina problému s označením ALERGIE. Strávit dětství v blízkosti hospodářských zvířat a být v kontaktu s hlínou a hnojem, to jsou podle vědeckých studií recepty na život bez alergie. Takovým prostředím byl totiž po stovky tisíc let stimulován náš imunitní systém.

Podle ředitele Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR dnes nejsme přirozeně vystaveni podnětům formujícím odpověď imunitního systému, například půdním bakteriím, produktům bakterií z hnoje hospodářských zvířat a střevním parazitům Žijeme v polosterilním prostředí a zdá se, jakoby to imunitnímu systému, který se vyvíjí v prvních letech dětství, nějak chybělo. Pak si to vynahrazuje přehnanými reakcemi proti něčemu, co mu ty stimuly připomíná, a tím můžou být třeba pylová zrnka.

Po celá staletí jsme byli zvyklí žít v blízkosti zvířat, sahat na hlínu i hnůj, byli jsme promořeni různými parazity. Dnes žijeme v čistotě a naše imunita se chová jako špatně vycvičená armáda.
Alergie se často objeví už v dětství, mohou ale propuknout i kdykoliv v dospělosti. Neví se přitom, co přesně první alergickou reakci spouští. Příčina však známa již je.

Jak bojovat s alergiemi se dozvíte ZDE.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv