Přeskočit na hlavní obsah

Triklosan: Co by měli spotřebitelé vědět

Triclosan je složka přidávána do mnoha spotřebních výrobků pro snížení nebo prevenci bakteriální kontaminace. Lze ho  nalézt v oblečení, nádobí, nábytku a hračkách. Také může být přidán do antibakteriálních mýdel a tělových gelů.
Triklosan v současné době údajně není pro člověka nebezpečný. Několik vědeckých studií ale přezkoumává tuto látku a podle všeho si zalouží i další zkoumání.

Studie na zvířatech ukázaly, že Triklosan alternuje hormonální regulaci. Nicméně údaje ukazující účinky u zvířat nemusí znamenat, že to samé budou dělat i u člověka. Další studie u bakterií zvýšila možnost rezistence vůči antibiotikům.

Kontrolní orgány, zabývající se průzkumy této složky, však dosud nemají dostatečné důkazy k tomu, aby doporučily výrobcům změnit použití tricoslanu ve výrobě.

U některých spotřebních výrobků existují jasné důkazy o tom, že triclosan poskytuje určité výhody. V roce 1997 americká FDA přezkoumala efektivitu tricoslanu v zubní pastě Colgate Total. Z důkazů vyplývá, že triclosan byl u tohoto produktu účinný v prevenci zánětu dásní. U jiných spotřebitelských produktů však nebyly získány důkazy o přínosu pro zdraví. Například antibakteriální mýdla obsahující tricoslan nejsou o nic lepší, než klasická mýdla.

 Jak mohu zjistit, zda je triclosan v produktu, který užívám, obsažen?
Jedinou radou je sledovat složení na etiketě, kde musí být tato složka uvedena. Nejčastěji na něj narazíte u antibakteriálních výrobků.

Vzhledem k tomu, že se tricoslanem začla FDA zabývat, nejspíš se v budoucnu dozvíme, že je to další složka, co našemu dzraví moc nedává, ale naopak mu bere. Přesto doufám, že se výzkumy prováděné u myší, nepotvrdí i u lidí. Jelikož člověk nikdy neví, na co  vše narazí, doporučuju preventivně užívat českou dezintegrovanou řasu z Třeboně. Ta tělo od chemie dokáže vyčistit.

 

Euniké for Woman 390 tablet lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv