Přeskočit na hlavní obsah

Znáte historii colostra?

Viry, bakterie, plísně – s tím vším se musí naše tělo vypořádat. Stres, špatná a nepravidelná strava, spěch, únava, časté změny teplot situaci také nijak nezlepšují. Naštěstí má naše tělo k dispozici imunitní systém, s jehož pomocí může proti všem neduhům bojovat. Často ale přirozená imunita nestačí, protože je systém oslaben výše zmíněnými faktory. V takovém případě nám může pomoci colostrum.

Colostrum (kolostrum) je zjednodušeně řečeno „první mateřské mléko“. Po narození je mládě, které bylo v těle matky chráněno jejím imunitním systémem, bez ochrany – imunity. Tu potřebuje rychle získat a tak se děje právě díky colostru. Kolostrum však není prospěšné pouze pro mláďata. Naopak, jeho účinky ocení i dospělý jedinec.

Colostrum je užíváno tisíce let

Řečtí atleti, keltští válečníci, Inkové a staří Indové. Ti všichni znali sílu colostra a přikládali mu velký význam jakožto „daru od bohů“. Například Indické kmeny užívaly colostrum již před několika tisíci let, což dokládají nálezy chrámových fresek a staré indické příběhy. Účinky colostra potvrzuje i jedna z encyklopedií z roku 1803, na účinky colostra přišel i osobní lékař Schillera a Goetheho Dr. Christoph W. Hufeland. Podle něj mělo colostrum velký vliv na udržení zdraví a na imunitní systém.
V letech 1920-1940 bylo colostrum zatlačeno do pozadí pokroky moderní medicíny, jako byl objev antibiotika Salvarsan (Paul Ehrlich, 1910), Penicilinu (Sir Paul Fleming, 1928), Insulinu (1921-1923) a dalších. V současné době se začali vědci o přírodní medicínu opět zajímat. Proto je colostrum klinicky zkoumáno v souvislosti s celou řadou onemocnění.

Colostrum v současnosti

Kolostrum je mlezivo, které se tvoří krávě po dobu 72 hodin po otelení. Telátko se rodí bez imunity a bez kolostra by umřelo. V prvních minutách života je pro něj důležité dostat do sebe max množství imunoglobulinů a výživných látek. Složení dobytčího a lidského kolostra je z 99% totožné, což je dáno podobností prostředí, ve kterém se dobytek a lidé pohybují. Důležitá je však kvalita zpracování, protože je důležité, aby se při něm zachovaly citlivé látky.
Qekarna.cz s naprosto čistým svědomím doporučuje české colostrum Powerful Worker. Český výrobce Queen Euniké používá colostrum z prvního sběru (první nádoj). Hodiny odběru se liší podle stáří krávy a počtu narozených telat. Z toho vyplývá, že hodina není důležitá, protože každá kráva se telí v jinou dobu. Stádo neprochází imunizací a chov krav pochází z Beskyd.

U kolostra v produktu Powerful Worker se dělá zpětná kontrola kvality IGG, tedy kontrola vyrobené šarže (finální tobolky). Colostrum se z již zpracované sypké formy (sprejová metoda sušením) zchladí na 37 stupňů a provádí se test imunodifuze (kolostrum se znovu zkapalní a měří se hodnoty IGG). Kontrola se provádí u každé šarže. Colostrum je velmi citlivé na zpracování a může dojít v procesu zpracování k mnoha ovlivňujícím faktorům, kdy kolostrum může být mrtvé.

Queen Euniké Powerful Worker 60 tablet lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv