Přeskočit na hlavní obsah

Je homocystein skutečně ukazatelem zdravotního stavu?

V poslední době okolo homocysteinu vzniká doslova hysterie. Někdo si na něm zakládá veškerou živnost a řeší zdraví svých pacientů jen podle jeho hladiny. Co to vlastě homocystein je?

Homocystein patří mezi aminokyseliny - vzniká při metabolismu jiného druhu aminokyseliny. Velkou roli v této reakci hraje vitamin B. Nedostatek vitaminu B může způsobit vyšší hladinu homocysteinu a tím vzniká jeho toxicita pro organismus.

Jeho přímý vliv je stále velmi diskutovaný a sporný. Jeho vysoká hladina v krvi je částečně brána jako apel k dalšímu vyšetření a zároveň jen jako obraz nedostatku vitamínů. Rozumně řečeno, jeho vyšetřením se nic nezkazí, ale pokud k tomu není nějaký přímý důvod, ať už vážné dědičné onemocnění jako kardiovaskulární, rakovina, cévní mozkové příhody apod. nebo konkrétní zdravotní stav člověka - prodělání těchto chorob, vážné zdravotní potíže, je zbytečné ho testovat.

Vyšetření homocysteinu vás přijde v nějaké akreditované laboratoři (já spolupracuji s Aeskulab) na zhruba 500,- Kč. A když už chcete mít jistotu, pak doporučuji užívat Absolute Power, který kromě béček je nositelem i dalších vitamínů a minerálů, které organismus každý den spotřebovává.
Z těchto důvodů není v BH testu homocystein zahrnut.

Přesto však apeluji, nejprve si zjistěte, zda vůbec nějaké vitamíny potřebujete, protože pokud jíte vyváženě a nejste vegetariáni, užíváte mléčné produkty, maso, tak vám vůbec nehrozí nedostatek vitamínu B.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv