Přeskočit na hlavní obsah

Pravěká řasa chrání před rakovinou a umí toho mnohem víc

Pravěká jednobuněčná zelená mikrořasa chlorella je zázračná surovina. Aby však mohla být stravitelná a dokázala, co umí, je potřeba ji konzumovat dezintegrovanou. V této podobě je i je skvělým doplňkem pro vegetariány, protože obsahuje 58 procent vysoce stravitelné kompletní vegetariánské bílkoviny. Nejzajímavější a nejvýživnější je pro Evropany český kmen Chlorella SP.

Chlorella neroste pouze ve sladkovodních vodách v Asii a v Austrálii, ale i v čistém prostředí opatovického mlýna, kde bylo vybudováno centrum pod záštitou Mikrobiologického ústavu Akademie věd. A právě zde probíhá její kultivace již od 60. let.

Využítí Chlorelly SP je velmi rozsáhlé. Díky širokému spektru enzymů usnadňuje trávení, podporuje zažívání a udržuje zažívací trakt zdravý. Funguje jako přírodní detoxifikátor, posiluje imunitní systém, vyrovnává hladiny estrogenu, stabilizuje krevní cukr a upravuje cholesterol. Obsahuje více kyseliny nukleové než jakákoli jiná potravina a pomáhá při nadměrném působení toxinů a těžkých kovů. Funguje jako účinný očišťovač, patří totiž mezi špičku potravin, které absorbují jedovaté kovy díky obsahu vlákniny. Chlorella SP váže toxický odpad ze stravy, který se ukládá v těle, a odvádí ho z těla ven. Zároveň tím podporuje vyprazdňování. Studie na myších, jejíž výsledky se objevily v Food Chemistry Toxicology v červenci 2008, dokázala, že léčba chlorellou snižuje hladinu olova v krvi a tkáních, kompletně obnovuje normální hodnoty zdravého tuku v játrech a rovněž snižuje abnormálně vysoké hodnoty tuku v plasmě.

To, že chlorella přežila dvě miliardy let, dokazuje, že má opravdu skvělou ochranu proti jedům. Toxiny jako DDT, PCB, rtuť, kadmium a olovo zůstávají v životním prostředí dlouhou dobu a rozpadají se jinak velmi pomalu.

Řasa se už v několika zemích včetně Velké Británie používá při léčbě pacientů s rakovinou. Nadia Bryonová, britská terapeutka z Breast Cancer Haven charity, která poskytuje souhrnnou péči pro ženy s rakovinou prsu, řekla deníku Telegraph: "Jsme bombardováni chemikáliemi z pesticidů a fungicidů, chlorella je pomáhá dostat z těla ven." Vědci v ČR s ní mají zkušenosti především u rakoviny tlustého střeva. Studie odhalila mocné protirakovinové schopnosti chlorelly včetně schopnosti opravit poškozené DNA a ovlivnit genovou expresi. Nejdůležitějším zjištěním bylo, že karotenoidy obsažené v chlorelle by mohly být používány jako prevence rakoviny. Další protirakovinové účinky prokázal výzkum, jehož výsledky se objevily v International Journal of Food Sciences and Nutrition v lednu 2008. Podle této studie chlorella dokáže potlačit enzym, který vede k zahájení rakoviny a bolestem, které ji provázejí.

Co dalšího Chlorella SP dokáže, pokud se užívá pravidelně

  • posiluje imunitní systém
  • zvyšuje krevn průtok a snižuje možnost nahromadění krevních destiček, které mohou způsobit krevní sraženinu
  • dokáže chránit funkci důležitých imunních buněk i při nadměrné stresové zátěži
  • je plná dostupného chlorofylu, který neutralizuje toxiny a škodlivé látky ze znečištěného životního prostředí a pomáhá krvi předat kyslík do všech buněk a tkání. Plně okysličené buňky přitom nejsou vhodným prostředím pro rakovinu.
  • poskytuje důležité živiny, které podporují zdravé cévní funkce
  • pomáhá upravit zvýšený krevní tlak a udržet ho v normální hodnotě






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv