Kukuřice a
sója jsou dvě přední suroviny, které jsou
geneticky modifikovány (GMO). To z nich dělá cenově dostupné plodiny, ale
rozhodně to neznamená, že jsou dobré pro naše zdraví. I když je
genetická modifikace ideální pro
potravinářský průmysl (delší trvanlivost, zajímavé vlastnosti), pro náš organismus to nic přínosného není.
Jsme uzpůsobeni k trávení
přírodních a
výživných potravin, nikoliv potravin vytvořených v laboratoři. U
geneticky modifikovaných plodin neznáme dlouhodobé dopady na naše tělo. Mohou produkovat nové
toxiny, vyvolat
alergie, nebo zvýšit
rezistenci vůči antibiotikům. Podobné problémy se ukázaly u
umělých sladidel.
Při výběru potravin myslete i na původ masa.
Geneticky modifikovanou kukuřicí jsou krmena i zvířata. Konzumací takového masa (kuřecího, vepřového) se
GMO dostává i do našeho těla.
Proto se vyhýbejte
- Falešným surovinám
- Modifikovaným surovinám (GMO)
- Umělým surovinám
- Zpracovaným jídlům nejasného původu
Upřednostňujte
- Potraviny od zpracovatelů, kteří nepoužívají GMO suroviny (ani při výkrmu zvířat).
Důsledkem konzumace nekvalitních potravin je, že se český národ stává jedním z nejtlustších na světě. Zvyšuje se i výskyt rakoviny střev.
Dříve v tomto trendu vedli Američané, kde potravinářská revoluce začala dříve. Američané si tento problém uvědomují a upozorňují na něj. Ví, že GMO suroviny nejsou v pořádku.