Potraviny slazené umělými sladidly často vedou k nárustu tělesné hmotnosti. Svědčí o tom velké množství lidí s nadváhou a obezitou, kteří pijí dietní limonády a jedí uměle slazené potraviny. Umělá sladidla navíc mohou udělat víc škody než užitku.
- Umělá sladidla mohou vyvolat chuť na jiná sladká jídla. Chemicky slazené dietní limonády a jiné uměle slazené potraviny obecně postrádají nutriční hodnotu, ale to, co nepostrádají, jsou toxiny, které se ukládají v tukových buňkách. Kromě toho, když tělo není krmeno živinami, chce další a další potraviny a vyvolává touhu po sladkém. To jistě není to, co jste očekávali od light potravin.
- Umělá sladidla rozhází metabolismus. Potravinářské přídatné látky, které obsahují excitotoxické chemické látky (toxiny, které poškozují nervové buňky), jako je např. aspartam, mohou způsobit změny v mozku, které mohou zvýšit riziko vzniku metabolického syndromu, jehož výsledkem může být diabetes typu 2. Riziko se zvyšuje, pokud jste začali jíst umělá sladidla v raném věku.
Pokud máte chuť na něco sladkého, doporučujeme vám použít pastu z datlí, ovoce, či med. Prostě cokoliv s nižším glykemickým indexem. Rozhodně věnujte pozornost podrobnému složení potravin, ať máte přehled, co jíte!