Přeskočit na hlavní obsah

Může za DNU maso nebo cukr?

Dna je forma artritidy. Projevuje se opakovanými záněty kloubů. Postižený kloub je oteklý, zarudlý, horký a bolestivý. Základní příčinou je dlouhodobě zvýšená hladina kyseliny močové, která se ukládá v kloubech.

Mezi příčiny dny se řadí genetická dispozice a nevhodná strava. Nemoc se obvykle vyskytuje u jedinců, kteří jsou obézní, často jedí maso a pijí pivo. Ve vyspělých zemích dna postihuje 1 až 2 % populace a její výskyt v posledních letech stoupá. Důvodem je nárůst rizikových faktorů, jako je metabolický syndrom, konzumace alkoholu a produktů slazených fruktózou.

Co je kyselina močová?

Kyselina močová je odpadní produkt purinů, které jsou přirozeně přítomné ve stravě. Dna je metabolická nemoc, při níž není organismus schopen puriny v dostatečné míře odbourávat a dochází k hromadění kyseliny močové. Z těla se kyselina močová vylučuje přes ledviny. Část celkového množství zůstává v organismu a působí jako antioxidant, který ochraňuje hlavně před působením kyslíkových radikálů. Její obsah v těle by proto měl být v optimálních hodnotách. Pokud je dlouhodobě převyšuje, je pravděpodobnost vzniku dny zvýšená.

Dna, podobně jako jiné chronické degenerativní nemoci, nevzniká ze dne na den. Hladina kyseliny močové může být roky vyšší a klouby nemusí bolet, ale její krystalky se v kloubech postupně usazují a narušují je až k prvnímu ataku. Prvním postiženým kloubem bývá nejčastěji palec u nohy a bolest obvykle spustí nadměrná konzumace jídla a alkoholu, únava, stres nebo chirurgický zákrok. Základem léčby je úprava stravy. I po pominutí akutního záchvatu je třeba dodržovat přísnou dietu a nepít alkohol.

Co je třeba omezit?

Základem běžné terapie je vynechání potravin, ze kterých vzniká kyselina močová. Konkrétně jsou to potraviny, které obsahují více než 40-50 mg purinů na 100 g. 

  • Potraviny s vysokým obsahem purinů
    K nejběžnějším zdrojům purinů patří maso z mladých zvířat, zvěřina, smažená a grilovaná masa, uzeniny, masové polévky a vývary, vnitřnosti, tučné sýry, sójová omáčka, čokoláda, luštěniny, kakao, celozrnné výrobky a alkohol.
    Ze zeleniny má vyšší obsah purinů špenát, kapusta, houby, rebarbora, česnek, křen a chřest, ale jsou i studie, které zpochybňují, že by běžná konzumace zeleniny skutečně významně zvyšovala riziko vzniku dny.

  • Kyselina močová z masa
    Nejznámější příčinou zvýšení kyseliny močové je nadměrná konzumace masa. Puriny, které jsou v mase obsaženy, se ale vyplavují do vody, a proto je u masa důležitá jeho úprava. Nejméně riskantní je maso vařené ve větším množství vody, kterou nekonzumujeme.

  • Alkohol
    Konzumace alkoholu zvyšuje hladinu kyseliny močové v krvi a podporuje riziko vzniku ataky.

  • Potraviny slazené fruktózou
    Fruktóza je cukr, který se získává především z kukuřice. Kvůli dotacím na pěstování kukuřice je fruktóza levné sladidlo, které je dnes v americké stravě největším zdrojem kalorií. Fruktóza omezuje odbourávání kyseliny močové v těle, kromě toho také sama o sobě částečně vede k tvorbě kyseliny močové. Zvyšuje tak její hladinu mnohem výrazněji než zmíněné „purinové“ potraviny. Nejvyšší obsah fruktózy z běžně nabízených sladidel obsahuje agávový sirup a vysoce-fruktózový kukuřičný sirup. A samozřejmě vše, co je jimi slazené. Protože všechna běžná sladidla jsou směsí jednoduchých cukrů v různých poměrech, tedy glukózy a fruktózy, je vhodné omezit slazení. Konkrétně je tedy třeba zásadně omezit konzumaci všech průmyslově upravovaných produktů, protože jejich běžným základem jsou cukry.

    Kromě toho, že fruktóza zvyšuje produkci kyseliny močové, se podílí na tvorbě triglyceridů a jejich ukládání do jater, což vede k nealkoholové steatóze jater a zvyšuje riziko vzniku inzulínové rezistence. V konečném důsledku opět dojde k nadprodukci kyseliny močové. Cukr (sacharóza), zejména fruktóza, také významně zvyšuje zánětlivost v těle a vznik glykovaných proteinů.  Dochází k procesu urychlení stárnutí. Fruktóza zvyšuje i riziko vzniku inzulinové rezistence a růst tukových buněk okolo vitálních orgánů, které jsou rizikem vzniku celé řady nemocí.

    Konzumace fruktózy je dnes spojována s následujícími problémy:
  • Inzulinová rezistence a obezita
  • Vysoký krevní tlak
  • Vyšší hladina triglyceridů a LDL cholesterolu
  • Vyčerpání vitamínů a minerálních látek
  • Nemoci srdce a cév, jater, rakovina, artritida a dna
Děsivým faktem je, že mnohé zdroje koncentrované fruktózy jsou běžně nabízeny v některých prodejných zdravé výživy a lékárnách. Jsou propagovány jako zdravé potraviny, nebo dokonce jako potraviny bez přídavku cukru. To je samozřejmě klamavá reklama.

Co pomáhá?

U dny je velmi důležité dostat do organismu velké množství vody, aby se mohl pročistit. V pitném režimu dejte přednost alkalickým minerálkám, protože napomáhají alkalizaci moči (ale neovlivňují pH krve, jak mylně tvrdí mnozí zastánci teorie o překyselování organismu). Přispívají k udržení jinak špatně rozpustné kyseliny močové v roztoku, snižuje se tak riziko krystalizace kyseliny. Omezte kávu a další nápoje s kofeinem, nepijte sladké nápoje. Vyhýbejte se alkoholu.

Pohyb prospívá i bolavým kloubům
Otok a zatuhnutí kloubů jsou způsobeny krystalky kyseliny močové, bolestivost pak způsobuje probíhající zánět. V historii se dna nazývala nemocí králů, protože často následovala po přebytku jídla a alkoholu. Pohyb a sport mohou omezit vznik ataků dny. Pravidelný pohyb může omezit bolestivost a ztuhnutí kloubů, zvyšovat pohyblivost a normalizovat hladinu inzulinu.
Cvičení je ale třeba vždy přizpůsobit aktuálnímu stavu, nezatěžovat akutně bolestivé klouby, sestavit pohybový program s pomocí fyzioterapeuta. 
 

Jezte potraviny, které snižují riziko dny
Vitamín C, mléčné produkty a pravidelný pohyb snižují riziko nemoci. Předpokládá se, že je to díky snižování rizika inzulinové rezistence. Prospěšné pro prevenci zánětů mohou být i bioaktivní látky z ovoce. K důležitým antioxidantům v něm patří antokyany a bioflavonoidy, které brání vzniku zánětů v těle. Najdete je třeba v banánech, třešních, hruškách, pomerančích a bobulovitém ovoci.

Udržujte zdravou hmotnost
Výskyt dny podporuje nadváha, obezita a přítomnost metabolického syndromu.

Zvládejte stres – dopřejte si relaxaci
Chronický stres zvyšuje citlivost na kortizol a může zvyšovat riziko zánětu v těle.

Vyzujte si boty
Chůze naboso podle některých studií napomáhá řešit ztuhlost svalů a kloubů.

Nejlepší prevence je snížení příjmu fruktózy a alkoholu, zároveň výběr stravy s nižším obsahem všech cukrů. Tím se předejde vzniku inzulinové rezistence a ztučnění jater. Běžný příjem masa a ryb pravděpodobně nemá u zdravých jedinců vliv na vznik dny, protože se při něm také zvyšuje vylučování kyseliny močové.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv