Přeskočit na hlavní obsah

Hormonální antikoncepce představuje závažná zdravotní rizika

Hormonální antikoncepce je jednou z nejspolehlivějších, ale také nejriskantnějších možností ochrany před neplánovaným početím. Přesto je u nás volbou číslo jedna; předepisuje se jako na běžícím pásu a doporučuje už i našim dětem. V podstatě neexistují dlouhodobé studie sledující a srovnávající celkový zdravotní stav (včetně psychické pohody) žen, které užívají HA, a žen s přirozeným cyklem. 

V současnosti se na mnohých z nás nebo na našich dcerách v praxi zkouší podávání HA často už od 15 let věku. Užívání jakékoli hormonální antikoncepce přitom představuje závažná zdravotní rizika. 

Pilulky se i přesto dnes v mnohých gynekologických ordinacích předepisují pro zlepšení pleti, běžně se doporučují dospívajícím dívkám i bez vědomí jejich maminek, nabízejí se jako řešení nepravidelného cyklu. Pilulky však ve skutečnosti potlačují přirozený ženský cyklus a pravidelné krvácení je pouhým uměle vyvolaným procesem (prostřednictvím vysazení účinné látky), který nemá nic společného s ženskou přirozeností.







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv