Přeskočit na hlavní obsah

Přehled parazitů a nemocí, které se za ně mohou skrývat

Larvy parazitů cestují po těle a jejich činnost se tak neomezuje jen na střeva. Nezahubí je ani žaludeční kyseliny. Larvy jsou velmi odolné a vyjímečně (i dospělí paraziti) mohou putovat po celém těle - dokonce i do mozku.
Údajně neexistuje člověk, který by nějakého parazita neměl. Denně spolkneme tisíce či desetitisíce vajíček pouze vdechováním. 

Jsou absolutně všude. Parazitární zátěž by podle některých odborníků měla souviset s autoimunitou. Jakmile parazita z tkáně vypudíme, v tu chvíli se autoimunita “vypne” a tělo se mnohem ochotněji vypořádává s virovou a bakteriální zátěží. V praxi se nám potvrdilo, že lidé, kteří projdou odčervovací kúrou, se velmi rychle začínají uzdravovat.  Neznamená to, že za všemi nemocemi světa se skrývají pouze parazité, ale mohli by se na některých diagnózách velmi výrazně podílet.


Přehled parazitů a nemocí, které se za ně mohou skrývat

ROUP DĚTSKÝ – ENTEROBIUS VERMICULARIS
Oblý červ o velikosti až 1cm. Kromě střeva se může vyskytovat v játrech, žlučníku, slinivce, urogenitálním traktu, podkoží, v žilách. Nakažení probíhá spolknutím vajíčka s živou larvou, kontaminovanou potravou, nečistýma rukama. Nákaza se snadno šíří v dětských kolektivech. Larvy i dospělci snadno pronikají stěnou střeva do břišní dutiny a krevního oběhu. Samička klade vajíčka především v noci, kolem análního otvoru. Snadná autoinfekce. Svědění ruší spánek.

Co může způsobit:
  • bolesti břicha, průjmy
  • opakované ženské výtoky, záněty močového měchýře, ženskou neplodnost
  • hemoroidy
  • ucpané žlučovody. 



ŠKRKAVKA DĚTSKÁ – ASCARIS LUMBRICOIDES
Velikost: až 10-30 cm. Vajíčko škrkavky nejčastěji polkneme s kontaminovanou potravou, nedostatečně tepelně upraveným masem, na pískovišti, v zemědělství, zvláště tam, kde lidé hnojili lidskými výkaly, neumytou zeleninou. Vajíčko projde do žaludku, kde se žaludečními kyselinami rozruší jeho stěna a živá larva se dostane do tenkého střeva. Aktivně se provrtá stěnou střeva a dostane se krevním oběhem nejdříve do jater, pak do srdce, plic, případně do mozku. Dospělá samice naklade denně až 200 000 vajíček, ročně je to 50-60 miliónů.

Co může způsobit:
  • Kašel - v plicích provrtává plicní sklípky a dráždí ke kašli. Vykašlaná larva je znovu spolknuta a tentokrát už se usadí v tenkém střevě, dospěje, páří se a klade vajíčka. Proto je lépe sputum nepolykat, ale vyplivovat, abychom nevědomky neudržovali parazita v oběhu. 
  • Ucpání žlučovodu, tenkého i tlustého střeva - vytvářejí odulé břicho, protože napomáhají zadržování vody ve tkáních.
  • Otoky pasu, končetin, obličeje – především očních víček
  • Průjmy ale i zácpy, pokud je jejich množství již tak velké, že střevo ucpou.
  • Plynatost - při masivních infekcích mohou, zvláště v noci, ve spánku, škrkavky vylézat přes žaludek hltanem do úst, Eustachovy trubice a dokonce do ucha.
  • Škrkavka dětská lze nalézt v kloubech a v kloubních váčcích. Způsobuje otoky a záněty, její toxiny zvyšují revmatoidní faktor. A jejich toxiny, které jsou neurotoxické, zase deprese. Škrkavkový toxin může způsobit parézy, křeče, epileptické stavy a jiné nervové poruchy.

ŠKRKAVKA KOČIČÍ A PSÍ – TOXOCARA CANIS A CATI
Oblí červi o velikosti  8-12 cm, vajíčka 0,5 mm, larvy několik mm. Může se vyskytovat: všude. Larvy dlouhodobě putují tělem, podobně jako škrkavka dětská. Larvální toxokaróza má oční a útrobní formu. Přítomnost larev v oku vede k poruchám vidění a ke granulomatózním lézím na sítnici. Tyto léze mohou symptomaticky simulovat retinoblastom. Může dojít k vážnému poškození oka. Slepota způsobená larvální toxokarózou je nicméně vzácná, uvádí se 1 případ ročně. Závažnost viscerální formy zcela odvisí od počtu spolknutých vajíček. Larva vypouští enzymy, kterými si rozleptává tkáň před sebou a takto si uvolňuje cestu. Po průchodu larvy dochází k zajizvení tkáně. Migrace larvy je doprovázena zvýšenou teplotou, zvětšením jater, astmatickým kašlem.
Astma se týká se i larev jiných parazitů, pokud se dostanou do plic.
Je to nákaza, která se v nás nemnoží. Majitelé zvířat musí své miláčky odčervovat souběžně se svou léčbou, aby nedocházelo k reinfekcím, a dodržovat hygienu při kontaktu se zvířetem.

HÁĎÁTKA STŘEVNÍ – STRONGYLOIDES STERCORALIS
Velikost: 1-2 mm. Vyskytovat se mohou především na sliznici dvanácterníku a lačníku, jinak všude. Ve střevě se líhnou larvy, které odcházejí stolicí ven. Mohou žít i bez hostitele v půdě několik let, při první příležitosti pronikají pokožkou dalšího hostitele (práce na zahradě). Migrují plícemi, tracheou, hrtanem do trávicí trubice. Zde dospívají. Zdrojem nákazy může být i pes nebo kočka. Larvy mohou ve spodní části střeva pronikat střevní stěnou a migrovat dále tělem. Je to častá infekce.

Co může způsobit:
  • Vyrážky, svědění, otoky, ekzémy
  • Kašel
  • Půjmy a bolesti břicha.

MĚCHOVCI  - ANCYLOSTOMA DUODENALE a NECATOR AMERICANUS

Velikost cca 1 cm. Vyskytují se v tenkém střevě, larvy kdekoliv včetně mozku. Mají širokou ústní kapsuli, vybavenou sklerotizovanými zuby. Těmi červ poškozuje střevní stěnu a saje krev. V tenkém střevě dospělci kladou vajíčka, která odcházejí stolicí ven. Vylíhlé larvy mohou pronikat kůží při náhodném kontaktu s novým hostitelem. Např. chůze naboso. V místě vstupu se vytvoří puchýřky, bulky. Častější je ale přenos kontaminovanou potravou nebo vodou.
Dospělci poškozují střevní stěnu.

Co může způsobit:
  • Krev ve stolici
  • Anemnie v důsledku deficitu železa
  • Nedostatek proteinů
  • Hubnutí
  • Poruchy krevního oběhu
  • Crohnovu chorobu
.

Co jíst, abyste parazity vypudili

Česnek může zpomalit a zabít přes 60 druhů hub, nejsilnějších virů. Česnek má pověst nejvíce zabíjejícího 
parazity a ovládá sekundární plísňové infekce, detoxikuje a jemně stimuluje eliminaci a má antioxidační vlastnosti - chrání před oxidací způsobenou toxiny cizopasníka. Česnek používejte rozmačkaný nebo z něj vytlačte šťávu.

Okurky obsahují enzymy, které zabíjí tasemnice.

Papaya je plná enzymů, jež rozpouštějí protejny. Stejně silná jsou zrnka pepře.

Vodní meloun se semínky, semena obsahují silné antiparazitické látky.

Hřebíček obsahuje eugeno-nejmocnější dezinfekci. Obsahují též karyofylen, který je silným antimikrobiálním činidlem. Tyto složky projdou krevním řečištěm a zabíjejí parazity i jejich larvy a vajíčka. Hřebíček též účinně zabíjí malárii, tuberkulózu, choleru, svrab a jiné parazity, viry, bakterie a houby, včetně kvasinek (candidy). Ničí rovněž všechny druhy tyčinkovitých mikroorganismů, stafylokoků a streptokoků.

Syrová dýňová semínka zabíjí vajíčka, obsahují přírodní tuk který je toxický pro vajíčka parazitů. Curcurbitin v semenech tykví prokázal svou schopnost ochromit červy a vypudit je střevní stěnou. Semena dýně obsahují mnoho vzorců proti parazitům, ale jen pár semínek nestačí. Je zapotřebí sníst aspoň půl hrnku a důkladně rozžvýkat. Rozsekejte je v kávomlýnku a přidávejte je do salátů, smoothies, polévek atd

Muškátový oříšek také obsahuje eugenol, silného zabijáka larev a vajec parazitů.

Kurkuma silně antirakovinná, protizánětlivá, hojící a vypuzující červy.

Cayenský pepř (chilli paprika) ničí houby a parazity. Zvyšuje cirkulaci a zdraví. Zvyšuje účinnost jiných bylin.

Zázvor zvyšuje oběh a pomáhá při zažívacích problémech, také dobrý pro uvolnění plynů a při zvedání žaludku, což může být přidružený pocit při odstraňování parazitů.

2 x ročně si také dopřejte antiparazitní a detoxikační kúru v podobě Euniké Silver a Deparimu.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv