Přeskočit na hlavní obsah

Proč tloustneme?

Proč tloustneme? Protože náš výběr potravin narušují zemědělské dotace. Namísto pohodového jedení skutečných potravin se přejídáme levnými, vysoce návykovými a zdraví poškozujícími potravinářskými produkty. Kvůli dotacím máme nadprodukci kukuřice, tím pádem i fruktózového sirupu a kukuřičného oleje.
Je pravda, že příjem nasycených tuků, které jsou hlavně v mase a mléce, vzrostl v minulém století asi o 80 kalorií na člověka a den. Náš příjem rafinovaných rostlinných olejů (z plodin, které jsou nejvíce dotovány) za poslední desítky let vzrostl o 300 až 400 kalorií! Tedy šestkrát více než konzumace živočišných tuků. Když dáme dohromady škroby a oleje, vznikne levný návykový produkt, kterému nedokážeme odolat. Nepodporované a neupravované (skutečné) potraviny nemají šanci. 

Je sice fakt, že málokdo z nás jí kostky cukru nebo pije řepkový olej, ale tyto ingredience jsou základem většiny průmyslově upravovaných potravin. Po náležitém dochucení a propagaci se jimi ve výsledku přejídáme. 

Skutečné potraviny zpravidla obsahují buď sacharidy, nebo bílkoviny s tuky. Přirozená kombinace vysokého množství sacharidů a tuků v potravinách není. Ale potravinářský průmysl pochopil, že právě kombinace cukru s tukem zajistí největší návykovost (a bohužel taky nárůst hmotnosti a nemocí). Návykovost dále podporují aditiva, umělé příchutě, vůně a sladidla. Jíme je, dokud můžeme, přestože nejsme hladoví a nedodávají nám nic prospěšného. 

Co konkrétně je třeba vynechat?
Rafinované oleje, fruktózová sladidla, mouku a výrobky z ní.

V České republice obezita poměrně narůstá. Alarmující je rostoucí výskyt obezity u dětí. Ten stále stoupá. Zvyšuje pravděpodobnost, že obézní děti se stanou obézními dospělými. A ten trend pak bude možná pokračovat.
Výskyt obezity v České republice roste od roku 2007. Podílí se na vzniku dalších chronických onemocnění. Světová zdravotnická organizace o ní hovoří jako o jedné z největších výzev pro veřejné zdravotnictví 21. století, léčba obézních lidí zvyšuje například veřejné výdaje na zdravotnictví.
Fakta jsou jasná. Máme jeden z nejvyšších výskytů obezity v Evropě, obezita stále roste a nejhůře jsou na tom senioři a děti. Stojí nás to spoustu peněz, které posíláme do zdravotnictví.
Přesto najdeme lékaře, kteří tvrdí, že naše děti nejsou obézní, ale jen urostlé a nosí malé oblečení. Podle kroků ministerstva školství to vypadá, že jeden z hlavních problémů škol byl nedostatek sladkostí.

Proč vědomé omezování kalorií obvykle končí nezdarem a proč vede nekvalitní strava k obezitě, přestože je nízkokalorická? Potravinářský průmysl, který z vysoce zpracovaných produktů generuje obrovské zisky, staví kalorickou rovnováhu do první linie obrany proti tloustnutí. Pokud jsou si všechny kalorie rovné, potom neexistují žádné špatné potraviny, čímž de facto tvrdí, že sladké nápoje a nezdravé potraviny jsou v pořádku, pokud je jíme s mírou. Argument tedy stojí tak, že zakopaný pes leží ve velikosti porce. Skutečnost, že takový přístup zabírá opravdu jen zřídkakdy, se potom bere jako důkaz slabé vůle obézních jedinců, nikoli jako náznak toho, že samotná myšlenka může být mylná. 

Tak už víte, proč se ty tuky ve vás hromadí.







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv