Přeskočit na hlavní obsah

Rýma, kašel - co s tím?

Přeplněné ordinace kašlajících lidí si po návštěvě lékaře odnášejí různé recepty. Ve většině případů jde o banální nemoci, se kterými se lze vypořádat po svém. Když někde slyším, jak si lidé stěžují, že chytli rýmu nebo kašel, musím se smát. Rýma ani kašel se nechytá! Díky rýmě a vykašlávání se zbavujete ataku mikroorganismů, které imunita zachytila. Spíš byste měli v tu chvíli zbystřit a být co nejvíce v klidu a zbytečně to vašemu tělu nekomplikovat. Ono si poradit umí, když mu dáte možnost, šanci a ty správné podmínky. Proto si zde vysvětlíme, co je rýma, kašel a jak se s nimi přirozeně vypořádat.


Rýma 

Rýma (latinsky: rhinitis) - léčená i neléčená trvá týden, tak to prostě je. Jde o zánětlivé onemocnění sliznice nosní dutiny. Rýma se projevuje zduřením nosní sliznice, které omezuje průchodnost nosu, a výtokem, který je zpočátku vodnatý, poté hlenovitý, hlenohnisavý až hnisavý. Polykáním výtoku (zejména u malých dětí) dochází k dráždivému kašli.

Nejprve bývá způsobená viry - rhinoviry, coronaviry, virem influenzae A a B, parainfluenzae či RSV (respiratory syncytial virus), u kojenců a batolat adenoviry. Sliznici oslabenou virovou infekcí pak snáze napadnou bakterie, nejčastěji Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes a Branhamella catharalis. Inkubační doba je 1–3 dny.

Odolnost nosní sliznice k infekci snižuje nachlazení, výkyvy teplot, civilizační faktory, vegetativní labilita a stres.

Už při prvním projevu rýmy posilněte organismus imunoglobuliny Powerful Worker 2 x denně 1 tobolka děti, 4 x denně 1 tobolka dospělí. U dětí můžete zkusit i sirup Queen Kid, který dávkujeme 2x denně 1 lžičku. Takto dávkujte 3 dny. V případě, že se stav nezlepší a potíží přibývá, nasaďte Pink Grape po dobu 4 dní (dospělý 3 x 2 tobolky denně, děti 3 x 1 tobolka denně) vždy po jídle.

Léčená i neléčená rýma trvá týden, nečekejte tedy zázrak, že zmizí do druhé dne. Její průběh však může být mnohem snesitelnější a včasným nasazením zmíněných produktů lze předejít vážnějším stavům, které mohou po rýmě nastat.

Pokud máte silnou imunitu, nechte to na ní, poradí si sama a prostě jenom smrkejte.

Kašel

Suchý, dráždivý kašel je příznakem infekce horních cest dýchacích, která nejčastěji doprovází chřipku, virózu a další sezónní onemocnění. Takový kašel se vyplatí tlumit a zároveň zvlhčovat sliznice. Později se změní ve vlhký kašel s produkcí hlenu. I když trvá relativně dlouho, není nutné propadat panice.

Tělo by mělo mít čas, aby se s problémem vypořádalo vlastními silami. Což je proces, který nějakou dobu trvá, a už jen z mechanického hlediska - zbavení se hlenu - jej nějak zvlášť urychlit ani nelze. Netrpěliví a účinků léků neznalí pacienti však žádají o antibiotika, jež často zbytečně nasazují i samotní lékaři. Běžný kašel trvá průměrně 18 dní (někdy až 4 týdny) a většinou neustupuje dříve než po 2 týdnech (antibiotika se podávají zbytečně).
Ve skutečnosti nasazení antibiotik na rekonvalescenci žádný vliv nemá. Původci infekce se naopak těmto lékům mohou přizpůsobit a geneticky zmutovat. Tak potom vznikají rezistentní a multirezistentní bakterie, na které se jen těžko hledá léčebný prostředek.

Suchý kašel - co funguje

  • Zvlhčujeme prostředí (mokrý hadr na radiátor, ionizátory, zvlhčovače vzduchu).
    Průduškám svědčí studený chladný vzduch. Proto velmi často větráme.
  • Dostatek tekutin - průdušky uvolňuje tento čaj

    Smícháme stejný podíl divizny, podbělu, natě mateřídoušky, jitrocelový list a lipový květ. Zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut louhovat. Potom scedíme a po vychlazení přidáme med.
  • Zvlhčujeme krk - mokrým kapesníkem ovážeme krk a přes něj suchým
  • Podávání medu - zklidňuje. Musíte však používat pravý med, nejlépe od známého včelaře či vlastních zdrojů.
  • Klid na lůžku - je přímo nutný k rychlejšímu uzdravení
  • Hra na zobcovou flétnu - nemusíte na ni ani umět hrát, stačí, když si na ni budete jen tak pofukovat. Málokdo si totiž vzpomene na profesora Žilku (dnes již zesnulého tatínka herečky Veroniky Žilkové) a jeho metody, které vedly k pozitivním výsledkům u lidí trpících poruchou dýchací soustavy, astmatiků a u lidí trpících bronchitidou, záchvaty kašle a pod. Stačí denně 2x 30 minut, případně použít kdykoliv, kdy je kašel dávivý.

Čím rekovalescenci podpoříme a urychlíme

Podáváme 3 x 1 tobolku Pink Grape denně po dobu 4 dní, u dospělých 3 x 2. Poté dalších 14 dní již doporučené dávkování (dospělí 1-1-0), děti 1-0-0)
2x denně podáváme sirup KID a 3-6 x denně lžičku cibulového sirupu (nakrájíme do skleničky cibuli, smícháme s medem a necháme v pokojové teplotě, uvolněnou šťávu pak podáváme)






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv