Přeskočit na hlavní obsah

K létu rozhodně NEPATŘÍ ledová tříšť. Zapomeňte na ni!

Svým dětem striktně hlídám, co konzumují. I když je kamarádi rádi svádí k různým pamlskům, snažím se jim vždy vysvětlit, z čeho byly vyrobeny a co to v těle dělá. Např. barevná ledová tříšť je pouze cukr ve čtyřech podobách a barviva, která mohou nepříznivě ovlivňovat chování dětí. Je to letní past na rodiče a prarodiče, která spolehlivě ničí zdraví dětí – už jediná porce překračuje denní limit cukru pro děti a zvyšuje riziko nemocí srdce.
Americká kardiologická organizace určila limit přidaného cukru pro děti na 25 g denně kvůli onemocněním srdce. Zjistilo se totiž, že tato onemocnění začínají už v dětství, ale klidně i několik desetiletí se nijak neprojevují. I jedna malá tříšť pro děti už tuto denní hranici překročí.
V ČR je zvýšené či vysoké kardiovaskulární riziko vyhodnoceno u více než 60 % populace ve věku 25–64 let.
Složení směsi na přípravu tříště (vyžaduje ještě navíc přidání cukru...): cukr, dextróza, kyselina citronová, maltodextrin, sušená jablečná šťáva 2% hm., glukózový sirup, aroma lesního ovoce, zahušťovadla (guma guar, alginan sodný, pektiny), stabilizátory (fosforečnany sodné, difosforečnany), barviva (azorubin, brilantní čerň PN, žluť SY) můžou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí, protispékavé látky (fosforečnany vápenaté, síran vápenatý).
Dobrá, a co místo toho? Džus?
I navzdory veškeré reklamě a podpoře státu – džusy obsahují jen minimum živin a tuny cukru. V běžné plechovce pomerančového džusu je asi 10 lžiček cukru, tedy zhruba stejné množství jako je v plechovce coly. Pití džusu není totéž jako jezení ovoce. Zatímco konzumace určitého ovoce, jako jsou třeba jablka nebo hrozny, je spojována se snížením rizika vzniku cukrovky, pití džusů je spojováno s opakem. Džusy obsahují více koncentrovaných cukrů a kalorií. Také mají méně vlákniny, která zajišťuje sytost. Neexistuje důkaz, že by džusy zlepšovaly zdraví. Je třeba je brát stejně jako ostatní slazené nápoje. Džusy také mohou být základnou, na které školáci později staví svoji konzumaci dalších slazených nápojů, včetně limonád.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv