Přeskočit na hlavní obsah

Trpíte revmatoidní artritidou? Těmto potravinám se vyhněte!

Možná jste slyšeli, že jíst vyváženou stravu pomůže zmírnit symptomy revmatoidní artritidy (RA). Ale věděli jste, že existují některé potraviny, kterým byste se měli vyhnout?


Nasycené tuky a trans-tuky
Zánět způsobený revmatoidní artritidou zvyšuje riziko onemocnění srdce. Navíc potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků - jako je sýr, červené maso či bramborové lupínky - mohou zvýšit hladinu cholesterolu a ten zvyšuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Tyto nezdravé tuky jsou také spojeny se zánětem. Vyhnout se nasyceným tukům je důležité pro zdraví srdce a i lidé s revmatoidní artritidou mohou pocítit zmírnění příznaků.

Některé výzkumy naznačují, že lidé s RA mohou produkovat vyšší hladiny protilátek proti proteinům z kravského mléka a tyto protilátky mohou vyvolat řetězovou reakci, která zánět zhorší. Není však moudré eliminovat mléčné výrobky ze svého jídelníčku úplně. To proto, že libové mléčné výrobky jsou klíčovým zdrojem vápníku a vitaminu D, které jsou esenciální živinami pro zdraví kostí.

Sodík
Zánět spojený s revmatoidní artritidou může mít vliv na vaše srdce stejně jako vaše klouby. Sodík zvyšuje napětí na vaše srdce tím, že drží přebytečné tekutiny v těle, což vyvolává vysoký krevní tlak. Většinu soli získáváme ze zpracovaných potravin a pokrmů v restauracích. Proto omezte sůl a snažte se jíst to, o čem víte, kolik soli skutečně obsahuje. Klasickou sůl vyměňte za mořskou. Organimus s ní lépe pracuje.

Omega-6 mastné kyseliny
Kukuřice, sója, světlice barvířská (žluté potravinářské barvivo) a oleje s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin mohou zhoršit revmatoidní artritidu. Snížení příjmu omega-6 kyselin na méně než 90 miligramů denně prospívá ke zlepšení. Nicméně, omega-6 by neměla být zaměňována s blahodárnými omega-3. A některé oleje, jako je např. olivový, obsahují oba typy mastných kyselin.

Cukr
Výzkum naznačuje, že strava s vysokým obsahem cukru, může také hrát roli u autoimunitních onemocnění jako je revmatoidní artritida. Například studie zveřejněné v časopise American Journal of Clinical Nutrition v roce 2014 zjistila, že ženy, které pijí více než jeden sladký drink denně měly o 63% větší pravděpodobnost vzniku RA než ty, které pily méně než jeden za měsíc - a to bez ohledu na ostatní faktory životního stylu. I když to neznamená, že cukr způsobuje revmatoidní artritidu, výsledky naznačují určité spojení.

Alkohol
Ačkoli resveratrol, sloučeniny nalezené v červeném víně, mohou pomoci zmírnit zánět, je důležité omezit množství alkoholu. Alkohol také přidává prázdné kalorie a může vést k přibývání na váze, což může zvýšit tlak na klouby.

Řešení RA (revmatoidní artritidy) alternativně

V několikaleté praxi se nám osvědčila 3-měsíční kúra Euniké for Woman (pro ženy) a Euniké for Man (pro muže) s českou třeboňskou chlorellu, kdy se v prvním měsíci přidává Deparim a následně po této kúře se užívá Euniké Red či Euniké Blue a k tomu Scarlet. V počátku se stav mírně zhorší a mohou se vyskytovat různé nepříjemné stavy. Je to tím, že třeboňská chlorella dělá v organismu doslova "čistku" a toxiny, které z něj vytahuje, dokáží po cestě ven nadělat nějaké problémy. Po 3 měsících bolesti odezní a záněty se již netvoří. Přesto však je nutné zbytečně problémy nepřivolávat a snažit se i jíst vyváženě.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv