Možná jste slyšeli, že jíst vyváženou stravu pomůže zmírnit symptomy
revmatoidní artritidy (RA). Ale věděli jste, že existují některé
potraviny, kterým byste se měli vyhnout?
Nasycené tuky a trans-tuky
Zánět způsobený revmatoidní artritidou zvyšuje riziko onemocnění srdce. Navíc potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků - jako je sýr, červené maso či bramborové lupínky - mohou zvýšit hladinu cholesterolu a ten zvyšuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Tyto nezdravé tuky jsou také spojeny se zánětem. Vyhnout se nasyceným tukům je důležité pro zdraví srdce a i lidé s revmatoidní artritidou mohou pocítit zmírnění příznaků.
Některé výzkumy naznačují, že lidé s RA mohou produkovat vyšší hladiny protilátek proti proteinům z kravského mléka a tyto protilátky mohou vyvolat řetězovou reakci, která zánět zhorší. Není však moudré eliminovat mléčné výrobky ze svého jídelníčku úplně. To proto, že libové mléčné výrobky jsou klíčovým zdrojem vápníku a vitaminu D, které jsou esenciální živinami pro zdraví kostí.
Sodík
Zánět spojený s revmatoidní artritidou může mít vliv na vaše srdce stejně jako vaše klouby. Sodík zvyšuje napětí na vaše srdce tím, že drží přebytečné tekutiny v těle, což vyvolává vysoký krevní tlak. Většinu soli získáváme ze zpracovaných potravin a pokrmů v restauracích. Proto omezte sůl a snažte se jíst to, o čem víte, kolik soli skutečně obsahuje. Klasickou sůl vyměňte za mořskou. Organimus s ní lépe pracuje.
Omega-6 mastné kyseliny
Kukuřice, sója, světlice barvířská (žluté potravinářské barvivo) a oleje s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin mohou zhoršit revmatoidní artritidu. Snížení příjmu omega-6 kyselin na méně než 90 miligramů denně prospívá ke zlepšení. Nicméně, omega-6 by neměla být zaměňována s blahodárnými omega-3. A některé oleje, jako je např. olivový, obsahují oba typy mastných kyselin.
Cukr
Výzkum naznačuje, že strava s vysokým obsahem cukru, může také hrát roli u autoimunitních onemocnění jako je revmatoidní artritida. Například studie zveřejněné v časopise American Journal of Clinical Nutrition v roce 2014 zjistila, že ženy, které pijí více než jeden sladký drink denně měly o 63% větší pravděpodobnost vzniku RA než ty, které pily méně než jeden za měsíc - a to bez ohledu na ostatní faktory životního stylu. I když to neznamená, že cukr způsobuje revmatoidní artritidu, výsledky naznačují určité spojení.
Alkohol
Ačkoli resveratrol, sloučeniny nalezené v červeném víně, mohou pomoci zmírnit zánět, je důležité omezit množství alkoholu. Alkohol také přidává prázdné kalorie a může vést k přibývání na váze, což může zvýšit tlak na klouby.
Nasycené tuky a trans-tuky
Zánět způsobený revmatoidní artritidou zvyšuje riziko onemocnění srdce. Navíc potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků - jako je sýr, červené maso či bramborové lupínky - mohou zvýšit hladinu cholesterolu a ten zvyšuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Tyto nezdravé tuky jsou také spojeny se zánětem. Vyhnout se nasyceným tukům je důležité pro zdraví srdce a i lidé s revmatoidní artritidou mohou pocítit zmírnění příznaků.
Některé výzkumy naznačují, že lidé s RA mohou produkovat vyšší hladiny protilátek proti proteinům z kravského mléka a tyto protilátky mohou vyvolat řetězovou reakci, která zánět zhorší. Není však moudré eliminovat mléčné výrobky ze svého jídelníčku úplně. To proto, že libové mléčné výrobky jsou klíčovým zdrojem vápníku a vitaminu D, které jsou esenciální živinami pro zdraví kostí.
Sodík
Zánět spojený s revmatoidní artritidou může mít vliv na vaše srdce stejně jako vaše klouby. Sodík zvyšuje napětí na vaše srdce tím, že drží přebytečné tekutiny v těle, což vyvolává vysoký krevní tlak. Většinu soli získáváme ze zpracovaných potravin a pokrmů v restauracích. Proto omezte sůl a snažte se jíst to, o čem víte, kolik soli skutečně obsahuje. Klasickou sůl vyměňte za mořskou. Organimus s ní lépe pracuje.
Omega-6 mastné kyseliny
Kukuřice, sója, světlice barvířská (žluté potravinářské barvivo) a oleje s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin mohou zhoršit revmatoidní artritidu. Snížení příjmu omega-6 kyselin na méně než 90 miligramů denně prospívá ke zlepšení. Nicméně, omega-6 by neměla být zaměňována s blahodárnými omega-3. A některé oleje, jako je např. olivový, obsahují oba typy mastných kyselin.
Cukr
Výzkum naznačuje, že strava s vysokým obsahem cukru, může také hrát roli u autoimunitních onemocnění jako je revmatoidní artritida. Například studie zveřejněné v časopise American Journal of Clinical Nutrition v roce 2014 zjistila, že ženy, které pijí více než jeden sladký drink denně měly o 63% větší pravděpodobnost vzniku RA než ty, které pily méně než jeden za měsíc - a to bez ohledu na ostatní faktory životního stylu. I když to neznamená, že cukr způsobuje revmatoidní artritidu, výsledky naznačují určité spojení.
Alkohol
Ačkoli resveratrol, sloučeniny nalezené v červeném víně, mohou pomoci zmírnit zánět, je důležité omezit množství alkoholu. Alkohol také přidává prázdné kalorie a může vést k přibývání na váze, což může zvýšit tlak na klouby.