Přeskočit na hlavní obsah

Léčba zánětu střednícho ucha antibiotiky? Proboha proč?!

Téměř na cokoliv, co způsobí nějakou nemoc, je nasazena zcela automaticky klasická léčba v podobě antibiotik. Skoro to vypadá, že bychom je měli užívat každý den hned po ránu. Když jsem nedávno řešila případ kluka, který měl opakované záněty uší a opakovaně mu na ně byla nasazována antibiotika i přes to, že léčba se nedařila, stav se zhoršoval a ve finále lékař konstatoval, že už neví, co s tím, vedlo mě to k napsání tohoto článku.
Takže, co s tím? V první řadě nic.

Antibiotika s sebou nesou závažná dlouhodobá rizika, především pro děti. U dětí se záněty ve středouší léčených antibiotiky každé 14. dítě vykázalo příznaky, jako je průjem, zvracení nebo vyrážka. Dopady užívání antibiotik na dlouhodobé zdraví jsou však ještě vážnější.

Antibiotika nejsou přesně cílenou léčbu, ale zabíjejí škodlivé i prospěšné bakterie po celém těle. To platí zejména pro širokospektrální antibiotika, která útočí na celou škálu bakteriálních druhů. Jejich zahubení však může mít škodlivé účinky. Význam prospěšných bakterií, které žijí v lidském těle a tvoří náš zdravý mikrobiom, nelze přecenit. Stále více a více důkazů poukazuje na skutečnost, že rezidentní bakterie ovlivňují různé tělesné soustavy a jsou základním předpokladem dlouhodobého zdraví. Již dnes víme, že střevní bakterie hrají roli při:
  • imunitní regulaci
  • metabolismu
  • výživě těla
  • detoxikaci
  • zánětu
Mikrobiom jednotlivce se nemusí po užití antibiotik už nikdy plně zotavit. Trvající snížení prospěšných bakterií v těle může zvýšit náchylnost na smrtící patogeny a rovněž hrát roli v dramatickém nárůstu případů obezity, diabetu 1. typu, zánětlivého střevního onemocnění, alergií či astma.

Děti jsou v tomto ohledu obzvláště ohroženy. Jako jeden příklad za všechny: jediná léčba amoxicilinem či makrolidy, což jsou nejčastěji používaná antibiotika pro léčbu ušních infekcí u dětí, může ve 20 až 50 % případů zcela vymýtit bakterii H. pylori. Naneštěstí ztráta této ochranné bakterie je u dětí spojena s větší pravděpodobností vzniku astmatu, senné rýmy nebo kožní alergie. Navíc k výše uvedeným rizikům je nutné dodat, že nadužívání antibiotik pro léčbu zánětu středního ucha může také zbytečně přispět k rezistenci vůči antibiotikům v populaci.

Zánět středního ucha je jedním z nejčastějších potíží malých dětí. Většinou jde o komplikaci vleklé rýmy anebo jiného virového onemocnění dýchacích cest. Onemocnění je nepříjemné a bolestivé. Neléčené může vyvolat komplikace a sluchovou nedostatečnost. Studie prokazují prospěšnost vyčkávací strategie. Většina případů této ušní infekce se bezpečně vyléčí sama a použití antibiotik v tomto případě přináší malý nebo vůbec žádný přínos.

Zánět středního ucha není vždy způsoben bakteriální infekcí. Avšak bez ohledu na to, zda je příčina bakteriální či nikoli, vyřeší se zpravidla zánět středního ucha sám i bez léčby. Nedávná systematická analýza dat dokonce ukázala, že 60 % dětí se dokázalo s tímto onemocněním vypořádat již během 24 hodin bez použití antibiotik. Výzkumy naznačují, že 80 % všech případů zánětu středního ucha se postupně vyléčí samo.
Antibiotika pacientům neposkytla žádný přínos. Celkově tedy analýza ukázala, že pozorné sledování pacienta bez nasazení léčby je ve většině případů nejbezpečnější volba.

Nové pokyny vydané Americkou akademií pediatrů (AAP) odmítají okamžité předepisování antibiotik na léčbu zánětu středního ucha a namísto toho doporučují ve většině případů přístup pozorného sledování. Jelikož tento obrat nastal teprve v nedávné době a také v důsledku tlaku ze strany rodičů na okamžité ošetření obtíží jejich dětí se mnoho lékařů stále raději uchyluje k předepisování antibiotik.

Samozřejmě platí, že nejbezpečnější přístup je vyhnout se ušní infekci úplně. Svému dítěte můžete pomoci snížit pravděpodobnost výskytu a závažnost ušní infekce tím, že se zaměříte na zdravotní problémy, které je mohou učinit k zánětu středního ucha náchylné:
  • U kojenců vždy preferujte kojení před umělou výživou. Umělá kojenecká výživa podávaná v prvních šesti měsících života je spojena s větším výskytem ušních infekcí v raném dětství
  • Jezte nutričně bohaté, nezpracované potraviny
  • Identifikujte potraviny, na které je dítě citlivé, a odstraňte je z jídelníčku. Mléčné produkty rozhodně nepodávejte dříve, než dosáhne Vaše dítě 12ti měsíců. Jedině tehdy dokáže jeho mikrobion zpracovat laktózu.
  • Zajistěte dostatečnou hladinu vitaminu D. Zařaďte do jídelníčku potraviny na "déčko" bohaté a v případě pobytu venku nenasazujte dítěti tmavé brýle. Proč? Mozek nedá impuls tvorbě vitamínu D ze sluníčka.
  • Posilujte imunitní systém - výborným pomocníkem je Euniké Yellow.

Pokud vaše dítě přesto zánět středního ucha dostane, vyčkejte, jak radí výzkum, zda se tělo o problém nepostará samo. Bedlivě sledujte průběh nemoci. Většina případů zánětu středního ucha se vyléčí sama během pár dnů bez výraznějších průvodních potíží. Pokud dítě trápí bolest, lze mu v nejhorším případě pomoci nakapáním Powerful Workeru do ucha (obsah tobolky vysypete na lžíci, zakápnete kojeneckou vodou, vytvoříte žlutou vodičku, nasáknete do brčka, dítě položíte na bok a obsah brčka mu tam aplikujete. Necháte minutu působit, přiložíte ubrousek a otočíte dítě na druhou stranu. Necháte odkapat. Případný žlutý zbytek v uchu nevadí, naopak, tělo si vstřeba, co potřebuje a zbytek postupně vymizí. Doporučuji aplikovat ráno a večer alespoň 3 dny po sobě, pak už problém zpravidla ustává). Pokud jde o bakteriální zánět, je nutné podávat vnitřně i Euniké Pink Grape.
V případě horečky teplotu nesrážejte, jde o samoléčebný proces, kdy imunita si vše řeší tak, jak nejlépe umí. Především nezapomínejte podávat dostatek tekutin, aby dítě nebylo dehydrované a nemělo febrilní křeče.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv