Aby naše tělo fungovalo správně, nutně potřebuje hořčík. Bohužel lidé
stále ještě nedocenili jeho nenahraditelnost a životně důležitý význam.
Podíváme-li se blíže na účinky hořčíku v lidském těle, tak zjistíme, že
působí antitoxicky, antistresově, protialergicky i protizánětlivě.
Reguluje nervovou a svalovou rovnováhu, aktivuje enzymy, je důležitý pro
správnou funkci imunitního systému. A výčet účinků hořčíku zdaleka není
vyčerpávající, neboť tento prvek se podílí ještě na mnoha dalších
chemických procesech, v nichž působí jako katalyzátor např. při procesu
srážení krve, činnosti střev, žlučníku nebo močového měchýře apod.
Nezanedbatelný význam pro člověka má skutečnost, že hořčík se podílí i
na zvyšování počtu mitochondrií v buňkách. To má např. u svalových buněk
zásadní význam pro tvorbu energie. Zjednodušeně by se dalo říci, že čím
více mitochondrií, tím více energie a tím také lehčí život respektive
každodenní práce, lepší spalování tuků, vyšší výkonnost sportovců apod.
Příčiny nedostatku hořčíku
Moderní
strava staví z velké části na bílém pečivu, obecně přijímáme velké
množství cukrů, stravujeme se ve fast foodu, zvýšila se konzumace
alkoholu aj. To všechno jsou atributy nesprávné životosprávy, jejímž
důsledkem je nedostatek hořčíku v našem těle. Jinou, ale také příčinou,
která je alarmující pro člověka z hlediska příjmu hořčíku je, že rok od
roku se snižuje jeho přirozené množství v potravinách v důsledku
klimatických změn, zvýšení intenzity zemědělské produkce apod.
Kolik hořčíku potřebujeme?
V
rámci EU platí nařízení č. 1169/2011, které stanovuje doporučenou denní
dávku hořčíku pro jednu osobu na 375 mg. Tato hodnota je však pouze
orientační, neboť spotřeba hořčíku se významně zvyšuje např. s věkem,
při těhotenství a kojení, při onemocnění srdce či diabetu, při zvýšené
fyzické zátěži (pracovní i sportovní).
Z uvedeného tedy plyne, že
zvýšený příjem hořčíku potřebují těhotné a kojící ženy, sportovci –
zejména výkonnostní a vrcholoví, lidé s fyzicky náročným povoláním,
jedinci, jejichž věk je 50 let a vyšší, kardiaci, diabetici, lidé, kteří
se hodně potí, jedinci pravidelně a ve zvýšeném množství konzumující
alkohol, lidé užívající léky jako diuretika, antibiotika, nebo ženy
beroucí hormonální antikoncepci. Nedostatkem hořčíku trpí dle lékařů v
ČR více jak 3,5 mil. lidí. Vezmeme-li v úvahu, že z doporučené denní
dávky hořčíku se v těle vstřebá cca 1/3, je velmi důležité, aby se
celkový příjem odvíjel od individuální potřeby daného jedince ve vztahu k
jeho zdravotnímu stavu, denním aktivitám a obecně životnímu stylu.
Pro
optimální vstřebávání hořčíku v lidském těle, je pak velmi důležité
vědět, že ideální je takový příjem, kdy je poměr hořčík: vápník, 2 : 1 v
rámci jednoho dne, přičemž nesmí chybět odpovídající příjem vit. E, C,
B2 a B6.
Projevy, příznaky nedostatku hořčíku
Rychlá
a permanentní únava, ranní únava již po probuzení, časté bolesti hlavy,
snížená koncentrace, podrážděnost, náladovost, větší náchylnost ke
stresu a depresím, nespavost, špatné usínání, divoké sny, časté nutkání
na močení, nadměrné pocení, bušení srdce, častý třes víček, svalové
křeče, třes nebo záškuby, mravenčení, závratě, problémy se soustředěním,
hlučnost projevu, zapomínání, citlivost na změny počasí, kloubní
potíže, tmavé body nebo mlha před očima, padání vlasů, lámavé nehty,
zubní kazy a jiné.
Hořčík v potravinách
Listová
zelenina (špenát, mangold), mořské řasy, fazole, hrách, cizrna, sojové
boby, vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, arašídy, kešu, para
ořechy, pistácie, dýňová semena, slunečnicová a sezamová semena, lněná
semena, mák, fíky, banány, kakao, žito, pšenice, pšeničné otruby,
pšeničné klíčky, ovesné vločky, ječné kroupy, jáhly, kukuřice, rýže
neloupaná – vařená, avokádo, brambory. To jsou potraviny s nejvyšším
obsahem hořčíku. Ale hořčík je obsažen i v brokolici, mrkvi, rajčatech,
červené řepě, broskvích, meruňkách, jahodách, pomerančích, drůbežím,
hovězím i vepřovém mase, sýrech, jogurtech, mléce, bílé rýži, pečivu aj.
Podstata
nedostatku hořčíku ovšem nespočívá jen v jeho nedostatečném příjmu.
Deficitem mohou trpět i lidé, kteří se jej cíleně snaží doplňovat.
Důvody jsou dva a to, že jejich tělo potřebuje více hořčíku, než
předpokládají a proto jej doplňují málo nebo užívají kapsle či pilulky,
jejichž vstřebatelnost je nízká. Proč? Stěžejní záležitostí je totiž
podoba (forma) v jaké hořčík přijímají.
Pokud mohu doporučit, tak
vždy nakupujte tzv. cheláty minerálů. Minerální cheláty jsou pro lidský
organismus přirozenou formou minerální látky. Obecně totiž platí, že
minerální ionty neobsahuje lidské tělo přímo. A proto, než projdou
střevní stěnou do krevního oběhu, musí být v tzv. chelátové formě, což
znamená, buď přijít trávicí soustavou, nebo se přetvořit. Minerální
cheláty jsou v našem těle mnohem lépe vstřebatelné než organické a
anorganické formy minerálů. Ty bohužel projdou trávicím ústrojím jen s
minimálním využitím a v podstatě opustí tělo se stolicí. Minerální
cheláty se vstřebávají velmi snadno a tak významně ovlivňují funkčnost
daného doplňku. Proto se vždy vyplatí pozorně číst etiketu produktu,
protože na ní musí být použitá forma minerální látky uvedena.
Na
trhu ale v současnosti ještě zdaleka nejsou nabízeny všechny doplňky
stravy s minerály v chelátové formě. Spíše se setkáte s organickými či
anorganickými minerály.
Osobně máme velmi dobré zkušenosti, pokud jde o účinnost doplňků stravy a v daném případě zejména o hořčík, se společností QUEEN EUNIKÉ. Forma chelátu se vytvoří přímo v žaludku. Queen Euniké je ryze českou společností a v rámci nabízeného spektra produktů obsahuje jejich Euniké Grey v jedné tobolce 300 mg hořčíku, 18 mg niacinu, 2 mg pyridoxinu a 0,2 mg kyseliny listové.
Sérum proti celulitidě s jasným účinkem
-
Doporučujeme vám seznámit se s jedinečným sérem. Dynamické zeštíhlující
kolagenové kolagenové sérum je kosmetický přípravek navržen proti
celulitidě, est...