Přeskočit na hlavní obsah

Mýtus: Přechod na dietní limonády mi pomůže zhubnout

Každý ví, že pravidelné pití limonády, je špatné - obsahuje příliš cukru! Ale co dietní vaianta? Má nula kalorií, stejnou chuť, takže musí být lepší alternativou, pokud chcete zhubnout. Bohužel ne.

Pravda: Dietní limonády vám v žádném případě nepomohou zhubnout, navíc mají nespočet negativních účinků na zdraví.
Dietní limonády byly kdysi považovány řešení, kdy ukojíte chuť a přitom nepřiberete. Všem se nám tahle varianta zamlouvala, konečně jsme si mohli dát bez obav sladké  nápoje. To jsme ale nikdo ještě pořádně netušil, jak škodlivá umělá sladidla a chemické látky v takovém pití jsou.

Mezi největší strašáky patří umělé náhražky cukru:

Ano, jsou schváleny, ale doba pokročila. Za posledních několik desítek let vědci zkoumali účinky umělých sladidel na zvířatech i lidech. Vědecké studie se značně liší: některé nevykazují žádné přesvědčivé škodlivé účinky na lidi, zatímco jiné studie (většinou na laboratorních potkanech) ukazují na souvislost náhražek cukru s rakovinou, nádory, problémy se štítnou žlázou a - paradoxně - i přibíráním na váze.

Laboratorní krysy, kterým byly dány cyklamát a sacharin, měly vyšší výskyt rakoviny močového měchýře. To vedlo k zákazu cyklamátu ve Spojených státech v roce 1969. Při velmi vysokých dávkách byl aspartam u potkanů spojen s lymfomy a leukémi.  Přestože aspartam a jiná sladidla, včetně acesulfamu draselného, sukralózy a neotamu jsou stále považovány za bezpečné, opravdu chcete takto riskovat? O rentgenovém záření si také dříve mysleli, že je bezpečné...

Výzkum ukázal, že umělá sladidla mohou způsobit větší chuť k jídlu. Potvrdil to výzkum na krysách, který ukázal, že krysy ve skupině podávaných umělých sladidel jedly více. Tím získali větší váhu a množství tělesného tuku, než krysy, které jedly běžný stolní cukr. Psychologové ve studii usoudili, že umělé sladidlo oklamalo mozek a šokovalo metabolismus.

Sečteno a podtrženo:
dietní limonády či nápoje s umělými sladidly nepomohou k úsilí zhubnout. Navíc sebou nesou několik negativních důsledků na vašem těle. Pijte neslazené čaje, vodu a naučte se neperlivé varianty naředěných přírodních šťáv.
To samé učte i vaše děti. Jinak z nich časem budou v tom lepším případě cukrovkáři!






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv