Přeskočit na hlavní obsah

Odměny ve školkách - pořád stejná tragédie!

Bohužel i přes veškerou osvětu a upozorňování na vzrůstající křivku obezity, nezdravost sladkostí a pochutin, stále většina českých školech odměňuje děti pamlsky. Kdykoliv dítěti sladkost podáte, nikdy vás neodmítne, to tak prostě je. Proč je tedy učíme této závislosti od malička a navíc se jim i do podvědomí vštipuje, že je to vlastně správné? A nejsou to jenom školky. Týká se to i veškerých akcí, které jsou zaměřeny na děti.

Když se vyskytne rodina, kde je dítě naučeno jíst zdravě, nejí sladkosti, je zvyklé pít vodu, je zvyklé na zeleninu, je to velmi dobře. Pak přijde do školky a je tak trochu za exota. Věci, které ostatní nejí, dítě spořádá zcela normálně. Co si však má toto zcela normální dítě myslet, když paní učitelka jako odměnu za snědení čočky rozdává bonbónek?  Znamená to, že je čočka hnusná, ale když ji sníte, dostanete dobrý bonbónek? Nebo se paní učitelka snaží přesvědčit děti, které normálně doma čočku jedí, že jsou maminka a tatínek blázni, kteří ještě nepochopili, že je čočka hnusná, protože všechny normální děti to vědí a musejí ji zajíst bonbónem, aby to přežily?

Dítě neví, co se v jeho těle odehrává, když sní sladkost. Vnímá pouze chuť a mozek je ovlivněn příjemným pocitem. Jde vlastně o stejné chování, jako byste podali dítěti drogu. Spotřeba cukru vede k podobným účinkům jako kokain; dokáže měnit náladu, a to zřejmě díky své schopnosti vyvolat pocit odměny a potěšení. Proto je velmi těžké této slasti odolat. Velmi mě mrzí, že tato bílá droga je součástí i školských institucí, které mají vést děti zcela jiným směrem. Následky pak odnáší celá společnost.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv