Přeskočit na hlavní obsah

Rýma, kašel - co s tím?

Přeplněné ordinace kašlajících lidí si po návštěvě lékaře odnášejí různé recepty. Ve většině případů jde o banální nemoci, se kterými se lze vypořádat po svém.


Rýma

Rýma (latinsky: rhinitis) - léčená i neléčená trvá týden, tak to prostě je. Jde o zánětlivé onemocnění sliznice nosní dutiny. Rýma se projevuje zduřením nosní sliznice, které omezuje průchodnost nosu, a výtokem, který je zpočátku vodnatý, poté hlenovitý, hlenohnisavý až hnisavý. Polykáním výtoku (zejména u malých dětí) dochází k dráždivému kašli.
Nejprve bývá způsobená viry - rhinoviry, coronaviry, virem influenzae A a B, parainfluenzae či RSV (respiratory syncytial virus), u kojenců a batolat adenoviry. Sliznici oslabenou virovou infekcí pak snáze napadnou bakterie, nejčastěji Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes a Branhamella catharalis. Inkubační doba je 1–3 dny.

Odolnost nosní sliznice k infekci snižuje nachlazení, výkyvy teplot, civilizační faktory, vegetativní labilita a stres.

Už při prvním projevu rýmy posilněte organismus imunoglobuliny Powerful Worker 2x denně 1 tobolka děti, 4x denně 1 tobolka dospělí. Takto dávkujte 3 dny. V případě, že se stav nezlepší a potíží přibývá, nasaďte Pink Grape po dobu 4 dní (dospělý 4 x 2 tobolky denně, děti 4 x 1 tobolka denně) vždy po jídle.

Nečekejte tedy zázrak, že zmizí do druhé dne. Její průběh však může být mnohem snesitelnější a včasným nasazením zmíněných produktů lze předejít vážnějším stavům, které mohou po rýmě nastat.

Kašel

Suchý, dráždivý kašel je příznakem infekce horních cest dýchacích, která nejčastěji doprovází chřipku, virózu a další sezónní onemocnění. Takový kašel se vyplatí tlumit a zároveň užívat prostředky na uvolnění. Později se změní ve vlhký kašel s produkcí hlenu. I když trvá relativně dlouho, není nutné propadat panice.

Tělo by mělo mít čas, aby se s problémem vypořádalo vlastními silami. Což je proces, který nějakou dobu trvá, a už jen z mechanického hlediska - zbavení se hlenu - jej nějak zvlášť urychlit ani nelze. Netrpěliví a účinků léků neznalí pacienti však žádají o antibiotika, jež často zbytečně nasazují i samotní lékaři. Běžný kašel trvá průměrně 18 dní (někdy až 4 týdny) a většinou neustupuje dříve než po 2 týdnech (antibiotika se pak podávají často zbytečně).

Ve skutečnosti nasazení antibiotik na rekonvalescenci žádný vliv nemá. Původci infekce se naopak těmto lékům mohou přizpůsobit a geneticky zmutovat. Tak potom vznikají rezistentní a multirezistentní bakterie, na které se jen těžko hledá léčebný prostředek.

Suchý kašel - co funguje
  • Zvlhčujeme prostředí (mokrý hadr na radiátor, ionizátory, zvlhčovače vzduchu).
    Průduškám svědčí studený chladný vzduch. Proto velmi často větráme.
  • Dostatek tekutin - průdušky uvolňuje tento čaj:
    Smícháme stejný podíl divizny, podbělu, natě mateřídoušky, jitrocelový list a lipový květ. Zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut louhovat. Potom scedíme a po vychlazení přidáme med.
  • Zvlhčujeme krk - mokrým kapesníkem ovážeme krk a přes něj suchým.
  • Podávání medu - zklidňuje. Musíte však používat pravý med, nejlépe od známého včelaře či vlastních zdrojů.
  • Klid na lůžku - je přímo nutný k rychlejšímu uzdravení
  • Hra na zobcovou flétnu - nemusíte na ni ani umět hrát, stačí, když si na ni budete jen tak pofukovat. Málokdo si totiž vzpomene na profesora Žilku (dnes již zesnulého tatínka herečky Veroniky Žilkové) a jeho metody, které vedly k pozitivním výsledkům u lidí trpících poruchou dýchací soustavy, astmatiků a u lidí trpících bronchitidou, záchvaty kašle a pod. Stačí denně 2x 30 minut, případně použít kdykoliv, kdy je kašel dávivý.
Čím rekovalescenci podpoříme a urychlíme

Podáváme 4 x 1 tobolku Pink Grape denně po dobu 4 dní, u dospělých 4 x 2.
3-6 x denně lžičku cibulového sirupu (nakrájíme do skleničky cibuli, smícháme s medem a necháme v pokojové teplotě, uvolněnou šťávu pak podáváme)






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv