Přeskočit na hlavní obsah

Polévka, která zachránila životy

Ernst Moro byl lékař, který obyčejnou mrkvovou polévkou zachránil tisíce dětských životů.
 
V roce 1900  byla průměrná délka lidského života poloviční než je dnes. Bylo to hlavně vzhledem k vysoké  kojenecké úmrtnosti.
Hodně dětí zemřelo na obyčejný průjem. Moro v roce 1908 vytvořil úplně jednoduchý recept, díky kterému klesla úmrtnost dětí zhruba na polovinu – obyčejnou mrkvovou polévku! 
Až v roce 2002 vyšlo najevo, že v této polévce vznikající kyselé oligosacharidy, které se do roztoku dostaly z mrkve, brání bakteriím uchytit se na střevní sliznici. Díky těmto vlastnostem se dalšími  výzkumy ukázaly, že polévka dokonce léčí průjmy způsobené bakteriemi odolnými vůči antibiotikům.
Kromě toho se zasloužil o zavedení sterilizace kojeneckých lahví a přišel se zjištěním, že děti krmené mateřským mlékem jsou mnohem odolnější vůči nemocem (Tato odolnost  dětem vydrží po celý život).
 
Byl to Moro, kdo vynalezl „Moroovo mléko“ pro umělé krmení (smetana-mouka-máslo-cukr). Byl to také Moro, kdo objevil laktobacily obsažené ve fermentovaných mléčných výrobcích a ukázal jejich výhody. Byl to právě tento lékař, který objevil reflex, který je přítomen u dítěte v prvních měsících života: Pokud vydáte ostrý zvuk v blízkosti hlavy dítěte, dítě nejprve roztáhne ruce, roztáhne prsty a poté spojí ruce a stiskne je. Pokud nemá tento reflex, je to známkou poškození nebo nevyvinutí  centrálního nervového systému. Právě podle Moro reflexu, respektive jeho absence, lze  například získat podezření na dětskou mozkovou obrnu.
 
Lékař Moro žil skromným životem a nebyl oceněn nikdy  žádnou cenou (ani jednou nebyl nominován na Nobelovu cenu za lékařství). Zřejmě také proto, že nevynalezl nic nového, než to co už existovalo dávno v přírodě a příroda je jak známo, tím nejlepším lékařem.
 






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv