Přeskočit na hlavní obsah

Pesticidy v pivu

Ve všech pivech našli nebezpečné pesticidy! Všechny německé značky, které prošly kontrolou, mnohonásobně překročily povolenou hladinu glyfosátu. Právě tento pesticid nedávno zařadila WHO na seznam karcinogenů. 

Některé z testovaných piv se prodávají i v Česku. Glyfosát je kontroverzní pesticid, který zabíjí široké spektrum rostlin. Používá se hlavně v zemědělství, ale i v parcích, na sportovištích, na nádražích nebo v soukromých zahradách. Právě tak se do piva dostal – používali ho zemědělci na polích, kde pěstovali ječmen, z něhož se pivo vařilo. 

Před zmíněným pesticidem varuje zdravotnická organizace WHO už rok, zařadila ho na seznam karcinogenních látek. Kromě toho má mít glyfosát negativní vliv i na hormonální systém a rozmnožovací schopnosti. K dramatickému zvýšení spotřeby a nutnosti omezení glyfosátu došlo po zavedení geneticky modifikovaných organismů, které jsou vůči působení pesticidu odolné. Aby tedy glyfosát účinkoval, bylo nutné znásobit jeho používání.







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv