Přeskočit na hlavní obsah

Proč se špatně léčí rozbité koleno

Nová studie dánských a amerických vědců uveřejněná v renomovaném časopise Science vysvětluje, proč se rozbité koleno léčí hůř než zlomená noha.

Během života se nám neobnovuje kolenní chrupavka, respektive kolagen, který ji činí pevnou. Chrupavka sice nedorůstá, ale lze ji dobře udržovat a chránit, např. pomocí Euniké Scarlet nebo Invita Active. A když přestane sloužit, je třeba transplantovat umělou náhradu.

Vědci to zjistili pomocí netradiční metody: Měřili množství uhlíku izotopu 14 v koleni. Obsah této radioaktivní látky v kolenním kolagenu přibližně odpovídá její hladině v ovzduší.

Zdravému člověku nelze vzít kus chrupavky, proto byli pro pokus vybráni pacienti, kterým lékaři operovali koleno. V době jaderných pokusů v 50. letech jim bylo mezi 8 až 13 lety.

Šlo o to zjistit, zda se obsah uhlíku izotopu 14 (C14) v koleni pacientů začal měnit po roce 1963, kdy byly jaderné testy zakázány.

„I po půl půlstoletí měli hladinu uhlíku stejnou,“ vysvětluje Ivan Hirsch z Katedry genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Některé tkáně našeho těla se podle něj obnovují neuvěřitelně rychle, jiné velice pomalu. Málo se obnovují nervové a svalové buňky. Naopak střevní sliznice se zregenerují během jediného dne.

Zatímco ale implantáty svalové tkáně se už v laboratořích vyvíjejí, tkáňové náhrady kloubů se zatím vyrobit nedaří.







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv