Přeskočit na hlavní obsah

Diabetes

Diabetes je spojován s nedostatkem inzulinu. Vzniku DM 2. typu předchází dlouhé období nadprodukce inzulinu, genetická evidence naznačuje, že určitá nadprodukce inzulinu předchází i vzniku DM 1. typu.
U souběžné přítomnosti hyperinzulinemie, inzulinové rezistence a obezity se obtížně určuje, co je příčina a co následek. U většiny lidí je základním podnětem k uvolnění inzulinu konzumace sacharidů. Strava s nadbytkem rafinovaných sacharidů je dnes běžná odmalička a na celém světě.
Základem terapie DM2 je stále balancovaná strava a další změny životního stylu, ale není prokázáno, že by tato doporučení dokázala zvrátit progresi nemoci. Stále se doporučuje dosahovat negativní energetické bilance, tedy jíst méně kalorií a více se hýbat, ale prakticky je to téměř nemožné a není studiemi prokázáno, že to funguje.
Aktuálně už je prokázána účinnost časového omezení příjmu stravy, které vede k omezení sekrece inzulinu, a tak i zvýšení citlivosti vůči němu. O nejlepší dietě pro terapii diabetu se stále diskutuje, ale už máme obdivuhodné výsledky testování nízkosacharidové ketogenní stravy, která vedla k 12% redukci hmotnosti a remisi diabetu.
Diabetes 1. typu je autoimunitní onemocnění, ale už se testuje hypotéza, jestli původní vyšší hladina inzulinu není spouštěčem vzniku nemoci u geneticky ovlivněných jedinců.
Hlavním klinickým problémem u těchto diabetiků je fluktuace glukózy a s ní související potíže. Omezený příjem sacharidů se zdá být možným řešením i u tohoto typu diabetu.

Pokud si nejste jist hladinou cukru v krvi, můžete se otestovat i z pohodlí domova







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv